TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 25 yaşa kadar genel sağlık sigortası primlerinin silinmesi, 15 bin polis ve 2 bin 610 Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) denetmeni alınması, Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesi ile zorunlu trafik sigortası, 'Kanal İstanbul', terörizmin finansmanıyla ilgili konularda düzenlemeler içeren 'Torba kanun' tasarısının maddelerinin görüşmelerine başlandı.
Tasarının '65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Ki̇msesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun i̇le Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dai̇r Kanun Tasarısı' olan ismi, alt komisyonda, 'Şanlıurfa İline İstiklal Madalyası Verilmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' olarak değiştirildi.
Toplantının başında, muhalefet milletvekilleri, Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesine ilişkin düzenlemenin 'teklif' olduğunu belirterek, bunun tasarıya dönüştürülemeyeceği itirazında bulundu.
Yapılan tartışmaların ardından, tasarının maddelerinin görüşmelerine geçildi.
Tasarının 2 maddesi kabul edildi.
Kabul edilen maddelere göre, yaşlı aylığı bağlanmasına ilişkin yapılan muhtaçlık hesaplanmasında, hane içindeki kişi başına düşen milli gelir tutarı yerine, aylık başvurusunda bulunan kişinin kendisi ile eşinin gelir tutarının hesaplanması dikkate alınacak.
Buna göre, sosyal güvenlik kuruluşlarından aylık alanlar ile sigortalı bir işte çalışanlar, nafaka bağlananlar veya nafaka bağlanması mümkün olanlar ile Sosyal Hizmetler Kanunu'na göre harçlık ödenenler hariç olmak kaydıyla, muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hali devam ettiği müddetçe aylık bağlanacak. Bu kişilerin kendisi ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınınca, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının üçte birinden fazla olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olanlar muhtaç kabul edilemeyecek ve aylık bağlanamayacak.
Yaşlı aylığından yüzde 70 ve üzeri engelli aylığına geçişlere ilişkin yapılan muhtaçlık hesaplamasında, tüm engelli aylıklarında geçerli olan hane içerisinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı dikkate alınacak. Başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek kadar engelli olduklarını sağlık kurulu raporuyla kanıtlayanlara aylık bağlanacak.
-Gelir testi süreci
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 65 yaş muhtaç aylığından şu anda 601 bin 793 kişinin yararlandığını, düzenlemeyle 60 bin kişinin daha bundan yararlanacağını kaydetti.
2002 yılında 24 lira olan bu aylığın bugün bugün 217 lira olduğunu belirten Soylu, 'OECD'nin kişi başına düşen günlük 4,3 doların altındaki yoksulluk sınırının oranı 2002'de yüzde 30 civarındayken bugün yüzde 1,6. Üst ve orta üst gruptan düşük gelirlere doğru transfer gerçekleşti.' dedi.
Soylu, gelir testi belirleme sürecinin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesine alınacağını bildirdi.
'Torba Kanun' Tasarısı TBMM Plan Ve Bütçe Komisyonu'nda
Tasarının maddelerinin görüşmelerine başlandı Yaşlı aylığı muhtaçlık hesaplanmasında, hane içindeki kişi başına düşen milli gelir tutarı yerine, kişi ile eşinin gelir tutarı dikkate alınacak.