SEVAL GÜLER - TBMM Başkanlığına 130 madde olarak sunulan, kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın, Plan ve Bütçe Komsiyonu'nda yaklaşık 3 hafta süren çalışma maratonu sona erdi.
Tasarının Meclis Başkanlığına sevkinin ardından komisyondaki çalışmaları 5 Ekim Perşembe günü, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın sunumuyla başladı. Tasarının görüşmelerine ise 10 Ekim Salı günü geçildi.
Yaklaşık 3 hafta süren görüşmeler sonunda çıkarılan ve yeni eklenen düzenlemelerle tasarı, toplam 126 madde olarak komisyonda kabul edildi.
Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, AA muhabirine, TBMM Genel Kurul gündemine gelecek olan tasarıyı değerlendirdi.
Koçer, Plan ve Bütçe Komisyonu'nun, Meclisin her yeni döneminde çalışmalarına genellikle bütçe görüşmeleri ile başladığını anımsatarak, "Bu kez toplumun büyük bir kesimini yakından ilgilendiren, çok önemli maddelerin içinde yer aldığı bir torba tasarı ile başladık ve görüşmelerini tamamladık. Şimdi 2018 yılı bütçesini konuşmaya başlayacağız." diye konuştu.
- "Hızlı ve yararlı bir çalışma oldu"
Komisyonun hızlı, yararlı ve tüm üyelerinin etkin katılımıyla çalışma gerçekleştirdiğini belirten Koçer, tasarının gelecek hafta Genel Kurul gündemine gelmesini beklediklerini bildirdi.
Nejat Koçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tasarının içinde üretimden istihdama, çalışma yaşamından sosyal yaşama kadar çok geniş bir yelpazede toplumun tüm kesimlerini ve milyonları ilgilendiren maddeler var. Komisyondaki tasarı görüşmelerinde çok faydalı ve verimli müzakereler oldu. Bütün siyasi partilerin katılımıyla görüş ve katkıların müzakere edildiği bir süreç yaşadık. Milyonlarca vatandaşın beklediği pek çok düzenleme, tüm üyelerin katıldığı müzakere süreçleri sonunda kabul edildi."
Tasarıda, çalışan ve üreten kesimlerin sorunlarını gideren maddelerin yanısıra yaz saati uygulaması, asgari ücret, elektronik haberleşme, belediye ve kamu kurumlarının bazı borçları gibi pek çok alanda çözüm bekleyen konulara ilişkin düzenlemeler olduğunu kaydeden Koçer, ülkede üretim ve istihdamın önünü açacak ekonomik ve sosyal düzenlemeleri hızla hayata geçirmeye çalıştıklarını anlattı.
- "Asgari ücret düzenlemesi önemli"
Tasarıda önemli pek çok düzenleme olduğunu anlatan Koçer, şöyle konuştu:
"Yıl sonunda aylıkları bin 404 liranın altına düşecek çalışanların ücretlerinde meydana gelen azalışı telafi etmek amacıyla Gelir Vergisi Kanunu'na geçici bir madde eklendi. Yalnızca bu madde bile asgari ücretle çalışan 6 milyon vatandaşımızı ilgilendiriyor. Aylıkları bin 404 liranın altına düşecek vatandaşlarımıza, net ücretleri bin 404 liraya tamamlanacak şekilde ilave asgari geçim indirimi sağlanacak.
Milyonlarca vergi mükellefi, ilgili hizmetleri elektronik ortamda alabilecek, vatandaşlarımız vergi dairelerine gitmeden işlemlerini elektronik ortamda yapabilecek. Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan değişiklikle, şehit ve gazi yakınlarından istihdam hakkı bulunanlarda yaş sınırı aranmayacak. Hak sahibi olan ancak 45 yaşını aşmış vatandaşlarımız da bu haktan yararlanabilecek."
Memur kadrolarına atanamayan gazi yakınları için de düzenleme yapıldığına işaret eden Koçer, tasarıyla bu kişilerin, hizmetli unvanlı kadro ve pozisyonları yerine, memur unvanlı kadro ve pozisyonlara atanabileceklerini kaydetti. Koçer, anne, baba veya kardeşlerin dışında eş veya çocukların da bu haktan yararlanabileceklerini bildirdi.
- Kamu konutlarının satışı
Komisyon Sözcüsü Koçer, 10 yılını dolduran kamu konutlarının, satışlarına imkan sağlayan düzenlemeyle ekonomiye kazandırılacağını belirterek, "Burada öne çıkan bir konu, bu satışlarda talepleri halinde oturanlara öncelik hakkının tanınacak olması." dedi.
OSB'lerdeki tesislerin birden çok kiracıya açılmasının önündeki engelin de ortadan kaldırıldığını ifade eden Koçer, "OSB'ler bünyesindeki pek çok tesisin atıl kalmasının önüne geçilmiş oldu. Bu aynı zamanda yatırımcının önünü açan, büyümesine imkan sağlayan bir düzenleme." değerlendirmesini yaptı.
Nejat Koçer, girişimciliğin, ülke geleceği bakımından önemine de işaret ederek, "Tasarıyla birlikte, bir projesi olan ancak projeyi hayata geçirecek kaynağa sahip olmayan girişimcilere finansman imkanı sağlayacak olan kitle fonlaması uygulaması başlıyor. Bunu çok önemsiyorum." dedi.
- Engellilere yönelik düzenleme
Engelli vatandaşların satın alacakları araçlara uygulanacak vergi muafiyetindeki sınırın 90 bin liraya yükseldiğini hatırlatan Koçer, "Bu elbette aracın vergisiz değeri ki yaklaşık olarak 200 bin lira değerindeki bir araca karşılık geliyor." diye konuştu.
Komisyon Sözcüsü Koçer, değerlendirmelerine şöyle devam etti:
"Bir süredir gündemde olan ve 80 milyonun tamamını ilgilendiren yaz saati uygulaması, yine bu tasarıda Bakanlar Kurulu'na verilen yetkiyle son şeklini almış oldu. Turizm yatırımcılarımızın kullanmakta oldukları hazineye ait yerlerin kullanım sürelerinin uzatılmasına ve arzu edenlerin bu yerleri satın alabilmelerine imkan sağlayan düzenleme, hem turizm yatırımcılarımızı hem ülke turizmimizi hem de dolaylı yoldan milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiriyor."
Koçer, tasarının Genel Kurul aşamasında da iktidar ve muhalefet milletvekillerinin katkılarıyla verimli bir çalışma geçireceklerini düşündüğünü sözlerine ekledi.
'Torba Tasarının' Komisyon Maratonu Tamamlandı
TBMM Başkanlığına 130 madde olarak sunulan torba tasarının, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri 5 Ekim'de başladı Yaklaşık 3 hafta süren görüşmeler sonunda çıkarılan ve yeni eklenen düzenlemelerle tasarı, toplam 126 madde olarak komisyonda kabul edildi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Koçer: 'Tasarı, üretimden istihdama, çalışma yaşamından sosyal yaşama kadar çok geniş bir yelpazede toplumun tüm kesimlerini ilgilendiriyor'.