Vergisini düzenli ödeyen mükelleflere vergi indirimi, Ahilik Sandığı kurulması, yabancılara konut ve iş yeri satışlarında KDV istisnası, TEDAŞ ve tarımsal kredi alacaklarını yeniden yapılandıran düzenlemeleri de içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin görüşmeleri, TBMM Genel Kurulunda başladı.
Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi üzerinde MHP Grubu adına söz alan Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, iş yeri ve konut satışında Türk vatandaşları KDV öderken, teklifle yabancılara KDV istisnası getirildiğini anımsattı.
Kalaycı, bunun, haksızlık, eşitsizlik, vergi adaletsizliği ve anayasaya aykırı olduğunu savunurken, 'Mehmet iş yeri, Hasan konut alırken KDV ödeyeceğini ancak George, Hans'ın ödemeyeceğini' söyledi. Kalaycı, Türk vatandaşlarına verilmeyen hakkın yabancılara verilmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti. Kalaycı, vergi adaletsizliğini, ayrımcılığı içeren bu maddenin tekliften çıkarılmasını istedi.
Vergisini düzenli ödeyen mükelleflere vergi indirimi yapılmasının olumlu bulduklarını dile getiren Kalaycı, ancak bu oranın yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarılması gerektiğini kaydetti. Kalaycı, vergi indiriminin, vergi ödeme eğilimini olumlu etkileyeceğini, vergisini ödeyenleri psikolojik olarak rahatlatacağını vurguladı.
Kalaycı, vergileri en düzenli ödenen kesim olan çalışanların, vergi indirimi kapsamına alınmadığına işaret ederek, çalışanlar üzerinde adaletsiz ve ağır vergi yükü bulunduğunu söyledi. Kalaycı, çalışanların aylıklarının, vergi tarifesinden dolayı aydan aya azaldığını dile getirdi.
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, esnaf iflas etmeden Ahilik Sandığı'nın yardım etmemesinin, devreye girmemesinin nasıl bir mantık olduğunu sordu. Kuşoğlu, TESK'e sorulmadan bu düzenlemenin hazırlandığını öne sürdü.
HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, ahilik fonunun, müstakil bir tasarı olarak getirilmesini istediklerini, bir hafta tartışılması halinde çok daha kaliteli bir düzenleme olarak yasalaşacağını belirtti.
İnşaat lobisinin çok iyi çalıştığını ifade eden Paylan, 'KDV'yi yabancılara sıfırlıyorsunuz. Bir yabancı, 1 milyon liraya daireyi aldı, ertesi gün Ahmet'e 1 milyon liraya sattı. Ahmet 180 bin KDV avantajı sağladı. Nasıl engelleyeceksiniz? Böyle bir düzenleme olmaz, geri çekelim. Vatandaşlarımız da yararlansın. Türkiye güvenli ülke olsun, yabancılar konut alır. Yabancılar Ege'de konutlarını satıyor, KDV'den dolayı değil güvensiz ülke olduğu için.' diye konuştu.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdullah Nejat Koçer, toplumun önemli kesimlerini rahatlatma, borçları yapılandırma konusunda bir çalışma yaptıklarını ifade ederek, teklifin getirdiği düzenlemeler hakkında bilgi verdi.
Bu teklif ve daha önce çıkardıkları kanunların devrim niteliğinde olduğunu vurgulayan Koçer, reel sektörün taleplerinin gün gün alınıp, değerlendirilip Meclis tarafından kanunlaştırıldığını anlattı.
'Torba Teklif' TBMM Genel Kurulunda
Vergisini düzenli ödeyen mükelleflere vergi indirimi, Ahilik Sandığı kurulması, yabancılara konut ve iş yeri satışlarında KDV istisnası, TEDAŞ ve tarımsal kredi alacaklarını yeniden yapılandıran düzenlemeleri de içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin görüşülmesine başlandı.