Mardin Medeniyetler Birliği’nce hazırlanan ve Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’nca desteklenen 'Töre Cinayetleri, Kadına Şiddetin Sonlandırılması' projesi kapsamında gençlere eğitim paneli düzenlendi.
Panel, Mardin Valiliği, Artuklu Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ortaöğretim kurumlarındaki öğretmen ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirildi.
Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele Vali yardımcısı Müfit Gültekin, MAÜ Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Kadri Yıldırım, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Niyazi Ekici, Mardin Medeniyetler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Sögüt ve gençler katıldı.
Panelde konuşan Mardin Medeniyetler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Sögüt projelerinin, Türkiye genelinde kabul edilen 7 projeden biri olduğunu söyledi.
Proje kapsamında 'gençlik toplantıları' şeklinde organizasyonu yapılarak bilgiye ulaşma ve bilinçlenmeyi hedeflediklerini kaydeden Söğüt, "Mardin Medeniyetler Birliği tarafından hazırlanan Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi tarafından kabul gören Eylem 5.1 Toplantıları'nın ikincisini düzenliyoruz. Gençlerin katılımı, kültürel çeşitlilik, imkanları kısıtlı gençlerin projeye dahili ve karar vericilerle gençlerin buluşturulması önceliğimiz. Töre cinayetleri ve kadına şiddetin önlenmesinin tek çaresi bize göre eğitim. Eğitimli gençlerimizin, bu kaosu sonlandıracağını düşünüyoruz. Gençlerimiz bu çalışmada, önemli kazanımlar elde edeceği kanaatindeyim. Başbakanımızın bu konu üzerinde durması, Kadın ve Aileden Sorumlu Bakanlığımız ile Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanlığımızın inançlı çalışmaları, bu çağdışı görünümün değişebileceğinin ilk işaretleridir." dedi.
Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Niyazi Ekici ise bu anlamlı toplantıda bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyduklarını kaydetti.
Gençlerin, toplumun önemli problemlerinden birisi olan kadına şiddetin önlenmesi, töre cinayetleri konusunda bilgilendirilmelerini ve bilinçlendirilmelerini önemli bulduklarını ifade eden Ekici şöyle dedi: "Başbakanımızın ifade ettiği gibi, 'Mardin çilekeş, onurlu, dirayetli, yürekli Anadolu kadınlarının şehridir', sözü Mardin'den verilecek mesajları anlamlandırıyor. Mardin'den seslenirken 'kadına şiddetin sonlandırılmasının yasa ile desteklenmesi gerektiğini' gündeme getirmiştik. Bugün bu yasa, Meclis'imizden çıkmış ve hayata geçmiştir. İstanbul Sözleşmesi ile Avrupa Konseyi’nin kadına karşı şiddetin önlenmesiyle ilgili kararını ilk olarak Meclis'ten geçiren Türkiye'nin, bu konuda kararlılığı yeni çıkarılan kanunla da perçinlenmiştir. Bugün çeşitli kampanyalarla gençlerimizin okumalarının özendirilmesi, bilinçli bir gençlik oluşturulması yönündeki çabaların işaretidir. Aile, toplumumuzun temelidir. Aile yapısında meydana gelebilecek her türlü değişimin toplumda bir yansıması vardır. Bu nedenle, aile yapısının ve değerlerinin korunması, güçlendirilmesi ve ailenin sosyal refahının artırılması, sosyal politikaların da temelini oluşturmaktadır. Hedefimiz güçlü birey, güçlü aile ve güçlü toplumdur."MAÜ Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Kadri Yıldırım, töre cinayetlerinin ve kadına şiddetin dine ve birkaç bölgeye dayandırılmasına tepki gösterdi. Yıldırım, şiddetin ve töre cinayetlerinin savunulacak bir yanının olmadığını belirterek, kadının İslam oinindeki yeri ve önemini örnekler ile anlattı.Vali Yardımcısı Müfit Gültekin de töre cinayetlerinin ve kadına şiddetin altında cehaletin yattığını, bunun önüne geçmek için eğitimin şart olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından panel konuşmacı olarak davet edilen Cevahir Kakarizoğlu ve Hamza Doğan sunumlarını gerçekleştirdi .
Töre Cinayetleri ve Kadına Şiddetin Tek Çaresi Eğitim
Mardin Medeniyetler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Sögüt, töre cinayetleri ve kadına şiddetin önlenmesinin tek çaresinin eğitim olduğunu söyledi.