Mersin'in merkez ilçe Toroslar Belediyesi Teknik Eğitim Kursları'nda (TORTEK) eğitim gören bayanlara yönelik gerçekleştirilen seminerler kapsamında, çocuk sağlığından sonra, hukuk ve medeni kanun hakkında bilgiler verildi.
Toroslar Belediyesi, Toroslar İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü ve Mersin Rotary Kulübü işbirliğiyle ev kadınlarının kişisel gelişimlerine yönelik hazırlanan EVKA Projesi (Ev Kadınları Eğitimi) devam ediyor. Toroslar Belediyesi Konferans Salonu'nda, 8 hafta boyunca farklı konu ve katılımcılarla gerçekleştirilecek olan eğitim seminerlerinin bu haftaki ayağında, 'Hukuk ve Medeni Kanun' ele alındı.
Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Seher Yalçınkaya ve Mersin Barosu Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Fatma Demircioğlu tarafından verilen seminerde, kadınların sosyal hayattaki yeri ve hakları anlatıldı. Soru ve cevap şeklinde gerçekleşen seminerde katılımcılara, medeni haklarını bilmeleri konusunda uyarılarda bulunan Avukat Seher Yalçınkaya, kadın hakları ve uygulanan şiddet, medeni kanunun kadınlara getirdiği imkanlar ve kadınların yaşadıkları hak ihlallerinin ilk önce ailede, yani özel alanda başladığının bilgisini verdi.
Kadına karşı yapılan şiddeti önleme amacıyla ailenin korunmasına dair çıkarılan kanunlardan bahseden Yalçınkaya, 2002 yılında Türk Medeni Kanunu'nda yeni değişiklikler yapıldığına dikkat çekerek, "Yeni Türk Medeni Kanunu, eşler arasında eşitliğin mümkün olduğunca her alanda sağlanmasına yönelik hükümler getirmiştir" dedi.
Yalçınkaya, herkesin evleneceği kişiyi seçmeye ve istediği kişiyle evlenme hakkına sahip olduğunu kaydederek, "Daha önceki yasada evlenme yaşı farklıydı. Kadınlarımız için 15, erkekler için 17. Yeni yasayla, bu farklılık kaldırıldı. Herkes için evlenme yaşı 17 olarak belirlendi. 17 yaşından önce evlenmek suçtur. Ancak bazı istisnai hallerde hakim kendi rızasıyla bu konuya karar verebiliyor ya da reşit olmadığı için anne ve babanın rızası alınıyor. Herkes evleneceği kişiyi seçmek ve istediği kişiyle evlenme hakkına sahiptir. Yani kimsenin zorla evlendirilmesi mümkün değildir. Böyle bir durumla karşılaşan kişi, zorla evlendirmek isteyen kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunarak, dava açabilir" diye konuştu.
Çalışmasına izin verilmeyen kadının ev kadınlığı rolünü benimseyip zamanının büyük çoğunluğunu ev içinde geçirdiğini belirten Mersin Barosu Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Fatma Demircioğlu ise, bayanlara sosyal güvenlik hakları konusunda bilgiler aktardı.
Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, bayanların sosyal yaşamlarına katkı sağlamak amacıyla, Mersin Halk Eğitim Müdürlüğü ve Mersin Rotary Kulübü ile ortaklaşa yürütülen eğitici seminerlerin, periyodik aralıklarla devam edeceğini söyledi. Başkan Tuna, "Amacımız verilen bu seminerlerle insanlarımızın özellikle kadınlarımızın daha bilinçli aileler ve bireyler olmalarını sağlamaktır. Bu konuda ulaşılabilen her bir birey için eğitici, yön gösterici olmayı hedefliyoruz" dedi.
Toroslar'da Bayan Kursiyerlere 'Kadın Hakları' Anlatıldı
Mersin'in merkez ilçe Toroslar Belediyesi Teknik Eğitim Kursları'nda (TORTEK) eğitim gören bayanlara yönelik gerçekleştirilen seminerler kapsamında, çocuk sağlığından sonra, hukuk ve medeni kanun hakkında bilgiler verildi