Kültürel miras olan igne oyalarinin dünyaya tanitilmasinin amaçlandigi ve 4 gün süren festivalde, Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Egitim Kurslari’na (TORTEK) katilan kursiyerler ile Çamliyaylali kadinlarin isledigi igne oyalari büyük begeni topladi. Ayvadedigi Mahallesi Futbol Sahasinda yapilan sergide, esarp, bohça, çarsaf ve havlu kenarlarinin yani sira takilarda, kiyafet ve tepsilerde kullanilan igne oyalari ilgi gördü. Kültürel zenginligimiz olan igne oyalarinin dünyaya tanitilmasinin amaçlandigi festivalde kadinlar, ayni zamanda el emegi ile ürettikleri ürünlerini satarak aile ekonomilerine katkida da bulundular. TORTEK igne oyasi egiticisi Ümmü Güzel de igne oyasi tasarimlarinda İçel’e özgü endemik bitkilerden esinlendiklerini kaydederek, igne oyalarinin artik aksesuarlarda da kullanildigina dikkat çekti.
Toroslar Belediye Baskani Atsiz Afsin Yilmaz, Çamliyayla Belediyesi ile birlikte düzenledikleri 6. Geleneksel Igne Oyasi Festivali’nde kadin emeginin en güzel örneginin yasandigini söyledi.
“Çalisan, üreten hem aile hem ülke ekonomisine katkida bulunan tüm kadinlari yürekten kutluyorum” diyen Yilmaz, "Kadinlarimiz, el emegi göz nuruyla ürettikleri ürünleri İçellilerimizle paylastilar. Birbirinden güzel tasarimlarini ortaya koydular. Kendilerine tesekkür ediyoruz. Üreten kadinlarimizin her zaman yanindayiz” dedi.
Hafta sonu yasanan elim trafik kazalari sebebiyle festivalde düzenleyecekleri konserleri de iptal ettiklerini hatirlatan Yilmaz, "Gaziantep ve Mardin’in Derik ilçesinde yasanan elim trafik kazalarinda vatandaslarimizin hayatini kaybetmesi bizleri derinden üzdü. Bu sebeple Igne Oyasi Festivalimizde yapacagimiz konserlerimizi iptal ettik. Hayatini kaybeden vatandaslarimiza Allah’tan rahmet, yaralilara acil sifalar diliyor, ailelerinin acisini paylasiyoruz” diye konustu.
Toroslar'da Igne Oyalari Begeni Topladi
İçel’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi, Gaziantep ve Mardin’in Derik ilçesinde yasanan ve tüm Türkiye’yi yasa bogan elim trafik kazalari sebebiyle 6. Geleneksel Çamliyayla Igne Oyasi Festivali’nde yapilacak konserleri iptal etti. Çamliyayla Belediyesi ile ortaklasa düzenlenen festivalin Toroslar ilçesindeki etkinlikleri, el emegi ile üretilen ürünlerin sergisiyle sona erdi.



















