Toroslar'in Parklarinda Sifir Atik Modeli

Toroslar'in Parklarinda Sifir Atik Modeli

İçel Toroslar Belediyesinin agaç budama ve çim biçme islemleri sirasinda ortaya çikan atiklar, kurum bünyesindeki kompost gübre yapim ünitesinde organik gübre haline getirilerek, fidan dikim çalismalarinda kullanildigi bildirildi.

Park ve yesil alanlar bir yandan periyodik olarak bakim ve onarimdan geçerken kompost gübre yapim ünitesi ile islemden geçirilen organik atiklar, çevreye uyumlu kompost gübre haline getiriliyor. Böylece, topragin organik maddelerce iyilestirilmesinin ve daha verimli hale getirilmesinin yani sira dogaya ve ülke ekonomisine de katki saglaniyor. Toroslar Belediye Baskani Atsiz Afsin Yilmaz, ilçe genelinde ’sifik atik’ yönetim sistemini bir ekip ruhuyla uyguladiklarini belirterek, "Sürdürülebilir çevreye katki saglamak ve kaynaklarimizi verimli kullanmak amaciyla üzerimize düseni yapiyoruz” dedi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin Sifir Atik Yönetmeliginde yer alan kriterleri yerine getirerek İçel’de 4’üncü sifir atik belgesini aldiklarini da hatirlatan Yilmaz, "Sifir atik, geri dönüsümün yani sira saglikli bir gelecek adina atilmis önemli bir adim. Bu çerçevede ilçemiz genelinde olusan park ve bahçe atiklari ile semt pazar yerlerinde olusan atiklari diger atiklardan ayri toplayarak kompost gübre yapim ünitemizde ögütüyoruz. Organik gübre elde ederek sürdürülebilir tarima katki sagliyoruz” diye konustu.

Agaç budama ve çim biçme islemleri sirasinda ortaya çikan atiklar ile semt pazar yerlerinde olusan sebze ve meyve atiklarindan geri dönüstürülerek üretilen kompost gübrelerin, Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü’nde yapilan analiz sonucunda yüksek miktar organik içeriginin yaninda, azot, fosfor, potasyum, demir, çinko ve bakir gibi besin elementleri içerdigi tespit edildi.

Bu organik gübreler fidan dikim çalismalarinda kullanilmasinin yani sira kadin üreticilere ve ilgili kisilere de dagitilarak destek verildigi kaydedildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile