Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken ilçede yetiştirilen Akçeltik pirincinin yok olmanın eşiğine geldiğini ifade etti.
Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçede yetiştirilen en eski ve kaliteli pirinç çeşitlerinden olan Akçeltik pirincinin son yıllarda üretici tarafından daha az yetiştirildiğini söyledi.
İlçede uzun yıllardır pirinç yetiştirildiğini hatırlatan Akdiken, şunları dile getirdi:
'Ilgaz Dağları'ndan gelen kar suyunun karıştığı Devrez Çayı ile sulanan çeltik tarlalarımızda, Akçeltik, Sarıkılçık, Yaşar, Maratelli ve Osmancık çeşitleri başta olmak üzere bir çok çeşit pirinç yetiştirilmektedir. Eski yıllarda bu kadar pirinç çeşitleri yoktu. Sadece Akçeltik ve Sarıkılçık çeşitleri ile birlikte birkaç çeşit yetiştirilirdi. Pirinçlerin en değerlileri Akçeltik ve Sarılıkçık pirinçleridir. Bu pirinçlerin yoğun talep görmesinin nedeni, lezzetinin yanı sıra diğer çeşitlere göre birkaç misli daha fazla su çekerek çoğalması ile ısıtıldığında yeni pişmiş gibi olmasıdır. Yıllar içinde pirinç çeşitlerinin çoğalması, birim alandan daha fazla ürün alınması gibi nedenler yüzünden verimi daha az olan Akçeltik pirinci üreticilerimiz tarafından sadece kendi yiyecekleri kadar yetiştirilmeye başlandı. Son yıllarda ise bu pirinci yetiştirenler iyice azaldı. Dedelerimizden bizlere miras kalan bu lezzet harikası pirinci bizler de İnşallah gelecek nesillere aktarabiliriz.”
Otuz yıldır pirinç tüccarlığı yapan Sadık Dişli (45) de Tosya'nın yerel çeşitlerinden olan Akçeltik pirincinin ilçenin sadece yukarı ova diye bilinen bölgesinde yetiştirildiğini belirterek, 'Yıllar önce her yerde yetiştirilen bu pirinç şu anda kısıtlı üretilmektedir. Yeni nesil bu pirinci bilmediği için genellikle orta yaşlılardan lezzetini bilenler alıyor. Böyle giderse birkaç yıla bu pirinci yetiştiren kalmaz. İnşallah, yetkililer bu pirince sahip çıkar.' diye konuştu.
Tosya Ziraat Odası Başkanı Akdiken Açıklaması
'İlçede yetiştirilen Akçeltik pirinci yok olmanın eşiğine geldi'.