Total, Nijerya’daki Petrol Sahası Hisselerini Çin’e Satıyor

Total, Nijerya’da açıklarından petrol sahalarının yüzde 20’sini Çin’in devlet firması “Sinopec”e satacağını duyurdu.

Fransız enerji firması yaptığı açıklamada, günde 138 bin varil petrol çıkarılan "OML 138 blok" satışından 2,5 milyar dolar gelir elde edeceğini belirtti.

Total’ın sattığı blok Şubat’ta üretime başlayan, Usan petrol sahasının olduğu yerde bulunuyor. Ayrıca Chevron, Exxon ve Kanada’nın Nexen firmalarının da Usan petrol sahasında hisseye sahip olduğu belirtiliyor.Total’den Eylül ayında yapılan açıklamada, yeni projeler için ihtiyaç duyulan nakit tedariği için 2014’e kadar 15-20 milyar dolarlık satış yapılacağı duyurulmuştu. Öte yandan, petrol sahasında imtiyazlı durumda olan Nijerya’nın devlet firması NNPC’nin, Total satışını gerçekleştirmesi için Nijerya otoritelerinin imzasına ihtiyaç duyduğu belirtildi. Total’in sondajlardan sorumlu yetkilisi Yves-Louis Darricarrère ise “Satışını yaptığımız Usan, grubumuzun Nijerya’daki petrol üretiminin yüzde 10’undan daha azını karşılıyor. Bu satış bize daha kazançlı kaynaklara yönelme fırsatı veriyor.” dedi.

Sinopec’in Usan’ın hisselerini almasıyla Çin, Afrika kıtasındaki dev enerji yatırımlarına bir yenisini daha eklemiş oldu. Bununla birlikte, Asya’nın en büyük rafinerisine sahip olan Sinopec’in kar oranlarında geçen Eylül ayına kadar olan 3 aylık dönemde düşüş yaşanmıştı. Sinopec, yakın geçmişte İngiltere ve Amerika’da da yatırımlar yaptı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile