Bu yüzden var gücümüzlemaliyetlerimizi azaltmak zorundayız``-``Bu iktisadi durgunluk dönemlerinde kriz, fırsatın ta kendisidir``(fotoğraflı)GAZİANTEP - 08.12.2011 - Sanko Makine Üretim Geliştirme Koordinatörü Tetsuya Yamazaki, ``Bugünlerdeki gibi iktisadi durgunluk dönemlerinde ciromuzu arttırabilmek oldukça zor bir iştir. Bu yüzden var gücümüzle maliyetlerimizi azaltmak zorundayız`` dedi.
Yamazaki, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Endüstri Mühendisliği bölümü işbirliğiyle düzenlenen `` Toyota Üretim Sistemi`` konulu konferansta, Toyota`nın bulunduğu konuma gelmesinde Toyota Üretim Sistemi`nin etkili olduğunu söyledi.
Toyota Yönetim Sistemi`nin gençler tarafından farklı şehirlerde uygulanması halinde Türkiye`nin gelişeceğini, seviyesinin yükseleceğini ifade eden Yamazaki, kendisinin 30 yıldır Toyota üretim sistemi içinde yer aldığını vurguladı.
Bir Japon olarak Türkiye`de çalışmasının nedenlerini de anlatan Yamazaki, ``Aslında bu yılın haziran ayına kadar Adapazarı`nda bulunan Toyoto Boshoku firmasında genel müdür olarak çalıştım. Japonya`dan Türkiye`ye atanmıştım ve süresi dolduğu için geri dönecektim, ancak mükemmel seviyeye yakın olan Japonya yerine şu an gelişmekte olan ve benim içtenlikle sevdiğim Türkiye`de, bilgi ve deneyimlerimi paylaşmak için kalmaya karar verdim`` diye konuştu.
Türkiye`yi, Avrupa`daki ülkeler gibi Japonya gibi görmeyi çok istediğini dile getiren Yamazaki, şunları anlattı:``Bir şirketin para kazanıp gelişebilmesi için yönetim gücüyle ya satış kapsamı genişletilmeye çalışılır ya da satın alma, üretim ve proseslerde maliyet indirme çalışmaları yapılır. Toyota Üretim Sistemi üretimdeki bir maliyet düşürme yöntemidir. Maliyet düşürme çalışmalarına Japonya`da `Kaizen` deriz. Kaizen yaparak insan yetiştirmekle birlikte şirket yapısı da biraz daha güçlenir ve süreklilik kazanır. Japonya`da sıklıkla, `ürün üretmek, insan üretmektir` deriz. Bugünlerdeki gibi iktisadi durgunluk dönemlerinde ciromuzu arttırabilmek oldukça zor bir iştir. Bu yüzden var gücümüzle maliyetlerimizi azaltmak zorundayız.
Ben Toyota Üretim sistemini baz alarak astlarını yetiştirmeye çalışan bir şirket yöneticisiyim. Bu iktisadi durgunluk dönemlerinde kriz, fırsatın ta kendisidir. Problemleri çözebilmek için derinlemesine düşünmek gerekir, kafayı kullanmalı. Kendinizi zor duruma sokarsanız o zaman iyi fikirler üretebilirsiniz, bunu tekrar etmek insanı yetiştirir. İyi fikirler zor durumlarda çıkar. önce astlarımı zor durumda bırakıp sonra da onlarla beraber oturup fikir üretmeyi çok önemserim.``Yamazaki, Toyota Üretim Sistemi`nin en önemli unsurlarından birinin de gerekli şeyi, gerektiği zaman, gerekli miktarda üretmek ve satın almak olduğunu vurguladı.
Firmaların ellerinde fazla stok tutması halinde problemleri gizlemiş olacağını, iktisadi duraklama dönemlerinde üretilen ürünlerin kesinlikle satın alınacağına dair garanti bulunmadığını ifade eden Yamazaki, ürünleri stokta tutmak yerine nakit olarak tutmanın daha avantajlı olacağını dile getirdi.
Yamazaki, takım çalışmasının önemini de vurgulayarak, firmaların karlılık yapısında reformlar yaparak yeni bir kurum kültürü inşa etmesi gerektiğini kaydetti.
Öğrencilerin Türkiye`deki kurum kültürü, yöneticiler ve Toyota marka arabaların satışına ilişkin soruları da yanıtlayan Yamazaki, şunları anlattı``Yanlış düşünüyor olabilirim ama böyle sabit düşünceleri vardır. Değişikliğe pek açık değiller, mevcut durumlarından memnunlardır. Ancak Sanko Makina öyle değil ki biz orada çalışıyoruz. Sanko Makina`nın Toyota Üretim Sistemi ile daha da büyüyeceğine inanıyorum. Benim hedefim bir dünya markası yapmak. Hiç içmediğiniz bir suya bakıp iğrenmeyin, bir deneyin, sonra karar verin. Bizim için de çiğ balık yiyorlar diyorlar ama deneyin çok güzeldir yani. Denemeden karar vermeyin.
Toyota`nın kalitesi gerçekten çok iyi ama pahalı değil mi? Siz görünüşü daha çok önemsiyor olabilirsiniz. Ben böyle düşünüyorum. Parçalar daha çok Japonya`dan geliyor. Yani sanayi Bursa ve Gebze`de var ancak bazı parçalar Japonya`dan temin ediliyor o çok maliyeti arttırıyor. Türkiye`de de üretilebilir ancak aynı kalitede olmayabilir.``-Afetler gönül bağı oluşturdu-Yamazaki, bu yıl Japonya`da tsunami felaketi olduğunu, Türkiye`de kendisini yolda yürürken bile gören insanların bu felaketten dolayı üzüntülerin dile getirdiğini ve ``geçmiş olsun`` dediğini, bunun kendisini duygulandırdığını ifade etti.
Van`da yaşanan depreme de değinen Yamazaki, ``Van depreminde bir Japon olan Doktor Miyazaki hayatını kaybetti. Onun için de bayağı ilgi göstermişsiniz. İstanbul`da tören düzenlendi. Gerçekten onunla alakalı şeyler de söyleyenler oldu. Sağ olsunlar. Ben Japonlar adına sizlere çok teşekkür ediyorum`` diye konuştu.
Tetsuya Yamazaki, teşekkürünü Türkçe olarak da dile getirdi.
Gaziantep Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türkay Dereli de konuşmasında, Yamazaki ve ekibine davetlerini kabul ettiği için teşekkür etti.
Toyota Üretim Sistemi`nin unsurlarının zaman için de değişmediğini, güncelliğini yitirmediğini bildiren Dereli, ``Biliyoruz ki Toyota daha çok motor kalitesine odaklanmış olan, dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biridir. Birkaç yıl önce Türkiye`deki bir başka otomobil üreticisini ziyaret etiğimizde oradaki bir yetkilinin rakip firma olmasına rağmen `Toyota araba yapar, bizler de onu takip ederiz` demesi bizleri hayretler içinde bıraktı`` diye konuştu.
Konferansın ardından Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Koraşlı, Yamazaki`ye hediye verdi.
(SEÇ-MRT-NİF)
''toyota Üretim Sistemi'' Konferansı
``Bugünlerdeki gibi iktisadi durgunluk dönemlerinde ciromuzuarttırabilmek oldukça zor bir iştir.