Toz Tasinimi Akcigerlerde Tahribat Olusturuyor

Toz Tasinimi Akcigerlerde Tahribat Olusturuyor

Son günlerde Afrika ve Arabistan çöllerinden rüzgar ile tasinan tozun ülke üzerindeki hava kalitesinin yani sira insan sagligini da etkiledigini ifade eden Dr. Ferit Özen, “Bu maddeler hava yollarina girdiklerinde nefes darligi, öksürük ve tikanmadan ziyade akciger tahribatlarina da yol açar” dedi.

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Ferit Özen, yurdun tamamini etkileyen Afrika çöl tozlari hakkinda uyarilarda bulundu. Son günlerde Afrika ve Arabistan çöllerinden kalkan tozun ülke üzerindeki hava kalitesiyle birlikte insan sagligina da olumsuz etkisi oldugunu ifade eden Dr. Özen, “Toz tasinimi atmosferde bulunan özellikle bitki polenlerinin, kum tanelerinin rüzgarlarla birlikte tasinmasini gösteren bir seydir. Bu tasinan polenler ve kum taneleri insanlarin solunum yollarina girdikleri için ciddi gögüs hastaliklari sorunlari olusturmaktadir. Özellikle astim, KOAH, hava yolu asiri duyarli olan insanlar ve bagisiklik sistemi düsük olan insanlarda ciddi rahatsizliklara yol açar. Bu sebepten dolayi kronik rahatsizligi bulunan hastalarin ciddi bir rahatsizlik yasamamalari için bir takim önerilerimiz var. Özellikle toz tasiniminin oldugu süreçte disari çikmamalarini öneriyoruz. Disari çikmak zorundalar ise maske kullanmalarini öneriyoruz. Hastalarin öksürük, nefes darligi ve hiriltili nefes alma durumlarinda mutlaka doktora görünmeliler” dedi.



Toz tasinimi akciger tahribatina yol açabilir

Astim hastalarinin ilkbahar aylarinda sik geldigini aktaran Dr. Özen, “Bu sene daha bir yogun görüyoruz. Çünkü sebebi polenler nedeniyle astim hastalarinin atak sayilarinin artmasi. Toz tasinimi sürecinde polenler havada asili kaliyor. Havada asili kalan polenleri teneffüs ediyoruz. Teneffüs ettigimiz zaman da hava yollarinda kasilma ve ödeme bagli bir takim seyler oluyor. Bu da bize nefes dagligi, öksürük ve hiriltili solunma olarak geliyor. Daha önceki süreçlerde yagmur daha fazla yagdigi için bu polenler havada asili kalmayip, yere gittigi için daha az görüyorduk. Su anda bu tarz sikayetleri daha fazla görüyoruz. Hastalar bizlere uzun süren öksürük sikayetleriyle geliyor. Gögüs Hastaliklari uzmani arkadaslarimizla görüstügümüzde 1 ay, 2 ay, hatta 3 ay süren öksürük sikayetiyle basvuran hastalarin oldugunu duyuyoruz. Toz tasinimi da bunun aktif faktörlerinden biri. Bu maddeler hava yollarina girdiklerinde nefes darligi, öksürük ve tikanmadan ziyade akciger tahribatlarina da yol açar. Kronik rahatsizligi bulunan insanlarda daha fazla olsa bile normal insanlarda da olabilir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile