Toz Tasiniminda 2,5 Mikronun Altindaki Partiküller Kana Karisip Çesitli Saglik Risklerine Neden Oluyor

Toz Tasiniminda 2,5 Mikronun Altindaki Partiküller Kana Karisip Çesitli Saglik Risklerine Neden Oluyor

Diyarbakir Gazi Yasargil Egitim ve Arastirma Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Mehmet Sinan Bodur, “Türkiye de bazi dönemlerde yogun bir sekilde toza maruz kalmaktadir. 10 mikronun üzerindeki toz partikülleri alt sonum yollarina iletilmeden üst solunum yollarinda tutunmaktadir ve üst solunum yolu semptomlarina neden olmaktadir. Ama 10 mikronun altindaki partiküller alt solunum yollarina ulasmakta, özelikle 2,5 mikronun altindaki partiküller alvollere kadar giderek ve kana karisarak çesitli saglik risklerine neden olmaktadir” dedi.

Türkiye’nin bazi illeri birkaç gündür Kuzey Afrika üzerinden gelen toz tasiniminin etkisi altinda bulunuyor. Diyarbakir Gazi Yasargil Egitim ve Arastirma Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Mehmet Sinan Bodur, özelikle çöllesmenin artmasi ve iklim kriziyle toz tasiniminin dünyada son yillarda giderek arttigini söyledi.

Bunun özelikle solunum yolu ve kalp hastalari, yaslilar ve çocuklar üzerinde olumsuz etkileri oldugunu belirten Dr. Bodur, meteorolojinin uyarilari dikkate alindigi takdirde hassas olan gruplarin özelikle toz tasiniminin fazla oldugu günlerde kapali yerde kalmasini, sokaga çikilmasi gerekiyorsa koruyucu maskelerle disari çikmasini önerdiklerini vurguladi.

“Yapilan çalismalarda toz tasinimin arttigi zamanlarda kalp, solunum hastaliklari nedeniyle sikintili olan hastalarin hastaneye basvurduklari ve ciddi durumlarla karsilastiklari çalismalarda gösterilmistir” diyen Dr. Bodur, “Türkiye de bazi dönemlerde yogun bir sekilde toza maruz kalmaktadir. 10 mikronun üzerindeki toz partikülleri alt sonum yollarina iletilmeden üst solunum yollarinda tutunmaktadir ve üst solunum yolu semptomlarina neden olmaktadir. Ama 10 mikronun altindaki partiküller alt solunum yollarina ulasmakta, özelikle 2,5 mikronun altindaki partiküller alvollere kadar giderek ve kana karisarak çesitli saglik risklerine neden olmaktadir” dedi.

Her yas grubundan astim, KOAH ve dolasim problemleri yasayan kalp hastalarinin bundan olumsuz etkilendiginin altini çizen Dr. Bodur, “Olumsuz etkilenmede solunum semptomlari giderek artmakta. Yapilan çalismalarda göstermis ki bu tarz hava olaylarinda hastanelere basvurular artmaktadir. Astim hastalarinin kontrolü zorlasmakta ve ne yazik ki astimdan ve hava yolu hastaliklarindan kayiplar (ölümler) bu hava olaylarinda daha fazla görünmektedir” seklinde konustu.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Meteoroloji Genel Müdürlügü 15. Bölge Müdürlügü, Diyarbakir için “toz tasinimi” uyarisinda bulunmustu. 15. Bölge Müdürlügünden yapilana açiklamada, yapilan son degerlendirmelere göre bu geceden itibaren Sanliurfa’da Kuzey Afrika kaynakli toz tasiniminin etkili olacagi belirtilmisti. Açiklamada, cuma günü gece saatlerine kadar görülmesi beklenen toz tasiniminin meydana getirecegi basta saglik problemleri olmak üzere görüs mesafesinde düsme, hava kalitesinde azalma, çamur seklinde yagis ve ulasimda aksamalar gibi olumsuzluklara karsi dikkatli ve tedbirli olunmasi istenmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile