Tozkoparan Höyügü'ndeki Arkeolojik Kazilarda Çocuk Iskeleti Bulundu

Tunceli'deki höyükte bulunup müzede koruma altina alinan çocuk iskeletinin yani sira çok sayida çömlek parçasi, obsidiyen, ok ucu, kemik ve tastan alet tarihe isik tutacak Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Yasemin Yilmaz: 'Bu iskelet eski topluma ait ve o döneme iliskin dogrudan bize bilgi saglayan kalinti oldugu için çok önemli' Kazi Baskani ve Tunceli Müzesi Müdürü Kenan Öncel: 'Bu kurtarma kazisinda ele geçirilen eserlerimiz Tunceli Müzesi'nin koleksiyonunu zenginlestirecektir ve ayrica ilin kültürel geçmis tabakalanmasinin ortaya çikmasinda önemli katkilari olacaktir'

SIDAR CAN EREN - Tunceli'nin Pertek ilçesinde, birinci derece arkeolojik sit alani olarak tescillenen Tozkoparan Höyügü'nde devam eden kurtarma kazilarinda bulunan çocuk iskeleti müzede korumaya alindi.

Ilçeye bagli Tozkoparan köyünde yer alan ve binlerce yillik tarihin izlerini tasidigi degerlendiren höyügün, köy yerlesim alaninda kalmasi ve üzerine yapilan evler nedeniyle tahribata ugramasi dolayisiyla baslatilan kurtarma kazisi sürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanliginin izniyle, Tunceli Müzesi'nin öncülügünde yürütülen kazi çalismalarina çesitli üniversitelerden akademisyenler de danismanlik yapiyor.

Kentte 1968 yilindan sonra ilk defa bilimsel metotlar kullanilarak yapilan kazi çalismalarinda antropolog, arkeolog, sanat tarihçi ve stajyer ögrencilerden olusan yaklasik 15 kisilik ekip görev aliyor.

Tarihi dokuya zarar vermemek için haftanin 5 günü çalismalarini titizlikle sürdüren ekipler, bir çocuga ait oldugu degerlendirilen iskelete rastladi.

Firça ve spatula yardimiyla bulundugu yerden çikarilan iskelet parçalari, Tunceli Müzesi'nde koruma altina alindi.

Kazida pismis toprakla yapilan çanak ve çömleklerin yani sira obsidiyen, kemik ve tastan aletler ile ok uçlari da bulundu. Tarihe isik tutacak eserler müzede sergilenecek.

Düzce Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Yasemin Yilmaz, AA muhabirine, Tunceli'de yaklasik 6 yildir yüzey arastirmasi yaptiklarini ve kentte Alt Paleolitik dönemden itibaren olan tüm arkeolojik dönemleri tespit ettiklerini söyledi.

Bu yil yüzey arastirmalarini tamamladiklarini belirten Yilmaz, Tunceli Müzesi Müdürlügü baskanliginda Tunceli, Düzce, Erzurum ve Diyarbakir'daki üniversitelerden akademisyenlerin danismanligindaki heyetle Tozkoparan Höyügü'nde kazi yaptiklarini dile getirdi.

- "Çocuk yaslarda bir bireye ait"

Höyügün tahrip oldugu alanlarda çalismalar yürüttüklerini anlatan Yilmaz, söyle konustu:

"Burada sit alanlarinin sinirlarini belirlemeye çalisiyoruz. Yüzey topraginin hemen altindan arkeolojik kalintilar çikmaya basladi. Kazinin üçüncü gününde bir insan iskeleti açiga çikti. Çocuk yaslarda bir bireye ait. Topraga açilan oval biçimli bir çukura büzülmüs biçimde yatirilmis bir birey, kuzey ve güney dogrultuda uzatilmis. Bu iskelet eski topluma ait ve o döneme iliskin dogrudan bize bilgi saglayan kalinti oldugu için çok önemli."

Yilmaz, son dönemlerde iskeletler üzerinde disiplinler arasi çalismalar yapildigini belirterek, "Iskeletlerin yasini veya beslenme sistemini belirleyebiliyoruz. Kemikler üzerinde eger geçirdigi hastaliklar iz biraktiysa bunlari belirleyebiliyoruz. Tabii tek bir örnekle çok fazla veri elde edemesek de baslangiç için sevindirici bir kalinti." ifadelerini kullandi.

Yüzey arastirmalariyla kentin arkeolojik kronolojisini tamamladiklarini ve bu durumun mutluluk verici oldugunu ifade eden Yilmaz, "Yüzey arastirmalarinda Fest Travel bizi destekledi. Bu yil itibariyla yüzey arastirmalarimizi, bütün hedeflerimizi gerçeklestirdigimiz için tamamladik. Tunceli birçok medeniyetin geçis güzergahi üzerinde yer aliyor. Bizim bulgularimiz da bunu dogruladi. Bulgularimizi yayina hazirlamaya basladik." dedi.

Yilmaz, hazirlayacaklari bilimsel makalelerin yayimlanmasiyla kentin tarih ve arkeoloji tutkunlarinin ilgisini çekecegini aktardi.

- "Tunceli Müzesinin açilmasiyla arkeolojik kazilar hiz kazandi"

Kazi Baskani ve Tunceli Müzesi Müdürü Kenan Öncel de kentte müzenin açilmasiyla birlikte arkeolojik çalismalarin hiz kazandigini vurguladi.

Bu kapsamda Tozkoparan Höyügü'nde ilk kurtarma kazisini baslattiklarini aktaran Öncel, "Yaklasik bir ay daha alanda çalisma yapmayi düsünüyoruz. Amacimiz, höyügün yayginligini ve sinirlarini belirlemek. Çalismalarimizi bu yönde devam ettiriyoruz. Tunceli Müzesi su an Türkiye'nin en yeni müzesi. Bu kurtarma kazisinda ele geçirilen eserlerimiz Tunceli Müzesi'nin koleksiyonunu zenginlestirecektir ve ayrica ilin kültürel geçmis tabakalanmasinin ortaya çikmasinda önemli katkilari olacaktir." diye konustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile