Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın Istranca-1 kuyusunda yaptığı ve yaklaşık 3 bin 600 metrelik sondajda rastlanan doğalgaz test amacıyla yakılmaya başlandı. Çalışmaların ardından kuyuda bulunan doğal gazın miktarı ve ekonomik boyutunu belirleme çalışmalarının 3-4 ay sürebileceği belirtiliyor.
İstanbul Boğazı'nın yaklaşık 64 kilometre kuzey batısında bulunan Istranca-1 deniz kuyusunda sondaja yurt dışından getirilen Jupiter isimli platform ile 23 Nisan 2012 tarihinde başlanmıştı.
Sondaj 85,5 metre su derinliğinde yapıldı ve yaklaşık 3 bin 600 metreye kadar inildi. Kuyunun tüm planlaması ve mühendislik faaliyetleri TPAO ekipleri tarafından yapıldı. Kuyunun bütçesi de TPAO tarafından karşılandı.
Istranca-1 kuyusunun bulunduğu açıkta daha önce 6 sondaj yapılmıştı, fakat hiçbirinde petrol veya doğal gaz bulgusuna rastlanmadı. TPAO uzmanları yeni verileri değerlendirerek 6 kuyunun ortasında yeni bir kuyu açılmasına karar vermişti. Kuyu Romanya'nın da gaz bulduğu yay üzerine yakın bir bölgede bulunuyor.
Bölgede böyle bir bulguya rastlanmasının bundan sonraki sondaj faaliyetleri için önemli bir veri oluşturacağı düşünülüyor. TPAO'nun bu bulgusunun Karadeniz'deki diğer arama faaliyetlerine ivme kazandıracağı da tahmin ediliyor. Karadeniz'de bugüne kadar Shell, Petrobras, Chevron, Exxon Mobil gibi büyük şirketler derin deniz sondajları yapmış, fakat hiçbirinde bir sonuca ulaşılamamıştı.
Bu arada Türkiye'de halen Batı Karadeniz'de Akçakoca açıklarındaki tesislerden doğal gaz üretimine devam ediliyor.
Muhabir: Leyla Ataman Özel
Yayıncı: Abdullah Kıratlı
Tpao'nın İstranca'da Bulduğu Doğal Gaz Test Amacıyla Yakılıyor
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından Istranca'da bulunan doğal gaz test amacıyla yakılıyor.