TPF Baskani Ömer Düzgün Açiklamasi 'Sektörün Gelecegini Için Herkesi Mutlu Edecek Yasal Düzenlemelere Ihtiyaç Var'

TPF Baskani Ömer Düzgün Açiklamasi 'Sektörün Gelecegini Için Herkesi Mutlu Edecek Yasal Düzenlemelere Ihtiyaç Var'

Organize gida perakende sektörünün öncü organizasyonu Yerel Zincirler Bulusuyor, bu kez kapilarini Ankara’da açti.

Her yil sektörün nabzini tutmakla kalmayan, ayni zamanda gelecegin rotasini belirlemek için kritik bir platform olan YZB’nin yereldeki ilk rotasi olan Ankara’da gerçeklesti.

Ankara Perakendeciler Dernegi (PERDER) ev sahipliginde iki gün sürecek etkinlikte katilimci ve sponsor firmalar önümüzdeki dönemde market raflarinda yer alacak ürünlerini sergilerken, sektörün onlarca duayen ismi, gida perakendesinin yarinina sekil vermek için YZB Ankara’da bulustu.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafindan düzenlenen organize gida perakende sektörünün öncü organizasyonu YZB, bu kez kapilarini Ankara’da açti. Ankara PERDER ev sahipliginde iki gün sürecek etkinligin açilisina Ticaret Bakan Yardimcisi Mahmut Gürcan, Ankara Ticaret Odasi Baskani Gürsel Baran, Ankara Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Seyit Ardiç, Ankara Ticaret Borsasi Baskani Faik Yavuz, Yenimahalle Belediye Baskan Yardimcisi Yasar Neslihanoglu, Et Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Türk Seker Genel Müdürü Muhittin Sahin, Tarim Il Müdürü Bülent Korkmaz, Ticaret Il Müdürü Elif Tan, Ankara PERDER Baskani Ramazan Gülhan, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Baskani Ömer Düzgün ve Türkiye Halciler Federasyonu Baskani Yüksel Tavsan’in katilimiyla kapilarini araladi.

YZB Ankara’nin açilisinda konusan Ticaret Bakan Yardimcisi Mahmut Gürcan, Ankara’nin Türkiye’nin ekonomik hedeflerine ulasmasinda çok önemli bir yere sahip oldugunu belirterek; "Bu kapsamda Ankara’da faaliyet gösteren yerel zincir marketlerimizi bulusturan bu önemli organizasyonun sektöre katma deger saglayacagina yürekten inaniyorum. Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde Türkiye yüz yili vizyonuyla yoluna devam eden ülkemizin hedeflerine ulasmasinda bakanligimiz olarak sürdürülebilir ihracat artisi ve dis ticaret dengesi, adil rekabetçi istikrarli bir iç ticaret ortami, etkin, hizli, güvenli bir ilkelerimiz isiginda var gücümüzle çalisiyoruz. Küresel piyasalarda yasanan olumsuz gelismelere ragmen Türkiye ekonomisi yatirima, üretime, istihdama ve ihracata devam ediyor. Son 14 çeyrektir, büyümesini sürdüren bir ekonomimiz var" dedi.

Iç piyasada istikrarli bir ticaret ortami tesis etmenin bakanligin en temel hedefi oldugunu belirten Mahmut Gürcan söyle konustu: "Sektörde yasanan sorunlari aldik. Mevcutta olan Perakende Yasasi’na bazi dokunuslar yaparak sizlerin hakli sorunlarinizi hayata geçirebiliriz. Su anda bakanligimizin Torba Yasasi var mecliste. Orada da bazi adimlar atiyoruz. Önümüzdeki süreçte sizlerin talep ettigi çalisma süreleri, açilis-kapanis saatleri, zincir market açilislari veya nüfusa dayali olarak yapilmasiyla ilgili mevcut yasamizla beraber çalismalarimiz var. Sektör temsilcilerimizle en kisa sürede bir araya gelerek, bunlari hayata geçirmeye gayret edecegiz.”

"Gelin güçlerimizi birlestirelim"

Ankara Ticaret Odasi Baskani Gürsel Baran, YZB Ankara’nin markalari ve katilimci taraflariyla kiymetli bir organizasyon oldugunu belirterek; "Bugün sektörün tüm taraflari bir arada. Basta Ticaret Bakanligimiz olmak üzere ilgili tüm bakanliklarimiz ve kurumlarimizin basindaki sorumlulara ticaret dünyasina karsi gösterdikleri yakinlik ve sicaklik için tesekkür ediyorum. Perakende sektörü sagladigi istihdam, ticaret hacmi, tüketicilere sundugu faydayla dünyada oldugu gibi Türkiye’de de lokomotif sektörlerin basinda geliyor. Gida perakendesinde geçmisten gelen bazi problemler var. Yerel zincirler marketler, yereli canli tutuyor, kadinlar basta olmak üzere yerel istihdami sagliyor, kiymetli isler yapiyorlar. Desteklenmeleri gerektigini düsünüyorum. Bir taraftan ülkemizin nüfusu artiyor, ülke genelindeki zincir marketlerin sayisi artiyor. Son 10 yila baktigimizda yerel zincirlerimizin orani yüzde 23’ten yüzde 9’a düsmüs. Burada ciddi bir sikinti, haksiz bir rekabet var. Sektör temsilcileri olarak hep beraber bugün bunlari konusmak için bir araya geldik. Bildiginiz üzere Perakende Yasamiz meclisimizde bekliyor. Yapilacak düzenlemelerle Perakende Yasamiz sektörü rahatlatacak" açiklamasini yapti. Sektör temsilcilerine çagrida bulunan Gürsel Baran, "Karsinizdaki yapilanmaya karsi, gelin güçlerimizi birlestirelim. Bu is çok kiymeti, çok önemli. Gelin güçlerimizi birlestirerek daha güçlü yapilarla günümüz dünyasinda, günümüz Türkiye’sinde daha iyi yerlerde olalim. Hep birlikte gelecegimizi planlayip, güçlerimizi birlestirelim" açiklamasini yapti.

"Masada tüm taraflar yer almali"

Organizasyona katilim gösteren 50’yi askin markayi, sektörün tüm taraflarini bir araya getiren Ankara YZB’de emegi geçen herkese tesekkür eden Ankara Ticaret Borsasi Baskani Faik Yavuz, katilimci olan tüm markalarin ortak paydasinin Ankara olduguna dikkat çekti. Perakende sektöründe yasanan problemlere de deginen Yavuz, Perakende Yasasi’nda gerçeklestirilecek iyilestirmelerde masada tüm taraflarin yer almasi gerektigini belirtti.

Ankara’nin Gayrisafi Yurt Içi Hasilada ortalama 1,3 trilyon oldugunu belirten Faik Yavuz; "Ankara büyüyor, zenginlesiyor. Ankara’da alisveris var, ticaret var, sanayi var, tarim var. Bugün bu organizasyonda yer alan markalarimizi bizler yesertecegiz, büyütecegiz, destek olacagiz. Ileride ulusal birer marka olabilmeleri için simdiden bizler destek verecegiz" dedi.

“Rekabeti magaza sayilariyla degil, sundugumuz degerlerle yapalim”

TPF Baskani Ömer Düzgün organizasyonun açilis konusmasinda, küresel ekonomik çalkantilar, iklim degisikligi ve çevresel sorunlar gibi zorluklara isaret ederek sektörün birlikte hareket etme ve dayanisma göstermesi gerektigini vurguladi. Rekabetin rakamsal magaza sayilariyla degil, sunulan degerle saglanmasi gerektigini belirten Düzgün, YZB’nin yerel ve yerli üreticileri, tedarikçileri ve yeni ürünleri market isletmecileriyle bulusturarak sektör sorunlarina ve yarinina isik tutmak için yeni bir açilim yaptigini ifade etti.

YZB’nin yerel ve yerli üreticileri, tedarikçileri, yeni ürünleri, market isletmecileriyle bulusturup, sektör sorunlarina ve yarinina isik tutmak için yeni bir açilim yaptiklarini belirten Düzgün; "Federasyonumuzun kurulusunun gerçeklestigi Ankara’dan basladigimiz YZB açilimini önümüzdeki süreçte farkli illerde de düzenleyecegiz. Üreticilerimizin kiymetli ürünlerini ve yerel lezzetleri Türkiye’deki yerel zincirlerin raflarina tasimak, üretici ve tedarikçilerimiz için yeni kapilar aralamak için kararliyiz. Istanbul’daki organizasyondan farkli olarak yerelde düzenleyecegimiz etkinliklerde üyelerimiz ve meslektaslarimizin sorunlarini masaya yatiracagiz, düzenleyecegimiz çalistaylarla bölgelere özel stratejiler gelistirecegiz. Yerel zincirler olarak ülkemize, sektörümüze ve vatandaslarimiza sundugumuz katma degeri artirarak daha da gelismesine katkida bulunacagiz" dedi.

“Kuralsiz açilislar, tüm taraflara zarar veriyor”

Konusmasinda sektörün sorunlarina da deginen Ömer Düzgün; "Yerel zincirler olarak bizler nasil daha fazla katma deger olustururuz diye çalisip, projelerimizi hayata geçirirken, sektörde köse kapmaca yarislari devam etti. Alt alta, üst üste magaza açilislari devam ediyor. Market magaza enflasyonu rekora dogru gidiyor. Türkiye’nin dört bir yaninda 50 binin üzerinde market magazasi var. Bu kuralsiz açilislar, sadece sektöre degil, genel ekonomiye ve vatandaslarimiza da zarar veriyor. Sürecin tekellesmeye dogru evrildigi günümüzde, ne yazik ki, fiyatla, gramajla, markalasmanin önünü kesmeye kadar giden bir süreç yasiyoruz" açiklamasini yapti.

“Rekabet avantaji getirecek”

Yerel zincirlerin rekabete karsi olmadiklarini, haksiz rekabete karsi olduklarini belirten TPF Baskani, "Perakende Yasasi’ndaki eksik ayaklarin giderilmesi sektörün tüm taraflarina rekabet avantaji getirecek, mutlu edecek. Magaza açilislarinin kuralla gerçeklesmesi, private label ürünlerle birlikte düsük gramajli ürünlerin raflarda ayni fiyata satilmasi gibi alinacak hizli önlemler hem sektöre hem de vatandaslarimiza nefes aldiracak" dedi.

“Birlik olma, tek yürek hareket etme zamani”

Ekonomik kosullar nedeniyle vatandaslarin satin almak istedikleri ürünleri arastirip, fiyatlari karsilastirip, ihtiyaçlarini 5-6 noktadan karsiladiklarini belirten Ömer Düzgün gida ve gida perakendesinde birlik olmanin ve tek yürek hareket etmenin zamaninin geldigine vurgu yaparak söyle konustu: "Zor bir dönemden geçiyoruz. Önceki yillarda yüzde 60 olan kartli alisveris orani bu yil yüzde 80’i asmis durumda. Böylesi bir ortamda masanin tüm taraflari elimizi tasin altina koymaliyiz. Yereller olarak biz rekabete karsi degiliz. Herkesi kucaklayacak, sektörümüzü güçlendirecek adimlarin atilmasi için önerilerimizi gündeme getiriyoruz. Örnegin discount magazalarda vatandaslarimizin karsilastiklari, ’daha ucuz’ algilatilmaya çalisan private label ürünlerin yaninda markali muadil ürünler de yer almasini talep ediyoruz. Düsük gramajli ürünlerin marka ürünlerle ayni fiyata satildigi o raflarda tek bir düzen olmasi gerektigine dikkat çekiyoruz. Çalisanlarimiza gelisim imkani sunmak ve sevdikleriyle daha fazla vakit geçirmelerini saglamak için çalisma saatlerinde düzenlemeye gidilmesi gerektigini gündeme getiriyoruz. Sektör olarak ortak hedeflere yürümezsek, sorunlari görmezden gelirsek, tüketicilere alinmasi gereken tedbirleri aktarmazsak, onlara kusursuz bir deneyim sunmazsak, sektör olarak seffaf olmazsak belirlenen hedeflere ulasmak bir hayal olacak."

“Hizmet, ürün çesitliligi ve müsteri memnuniyetinde üstün konumdayiz”

Ankara PERDER Baskani Ramazan Gülhan, organizasyonun ev sahipligini üstlendigi etkinlikte yaptigi konusmada, yerel perakendeciler arasinda is birligi ve dayanismayi saglamak, sektörde ortaya çikabilecek problemleri çözmek amaciyla 2001 yilinda 23 yerel perakendeci tarafindan kurulan Ankara PERDER’in 23. yilinda 33 bine yakin personel ve 657 subede hizmet verdigini belirtti.

Ankara’da tek yürek halinde hareket eden yerel zincirlerin, discount ve ulusal zincirlere kiyasla ürün çesitliligi, hizmet kalitesi ve müsteri memnuniyeti alanlarinda daha üstün bir konumda oldugunu dile getiren Gülhan, ’Yerel zincirler olarak sektöre katma deger olusturmaya devam ediyoruz. Bugün ilkini düzenledigimiz YZB Ankara ile yeni bir dönemin kapisini aralayacagiz. Sektördeki güncel durumu ele alarak, tüm is ortaklarimizla baglarimizi kuvvetlendirecegiz. Tüm sektörlerde oldugu gibi perakende sektörü de hizla degisiyor, gelisiyor. Tüketici talepleri, aliskanliklari evriliyor. Yerel zincirler olarak bizler de bu degisime uyum saglamak için var gücümüzle çalisacagiz. YZB Ankara, önümüzdeki dönemde daha büyük ve sürdürülebilir basarilar elde etmek için yeni bir baslangiç olacak. Hedeflerimize ulasmak için sektörün tüm taraflarinin katkisi çok önemli. Birlikte çalisarak, perakende sektörünü daha güçlü bir konuma getirecegiz. YZB Ankara’da bizleri yalniz birakmayan tüm sponsorlarimiza, katilimcilarimiza, tedarikçi firmalarimiza tesekkür ederiz” dedi.

Ilk olarak düzenlendigi 2009 yilindan bu yana insan kaynaklari, markalasma stratejileri, teknolojik dönüsüm, verimlilik artisi, çevresel sürdürülebilirlik ve yerel üretim gibi sektörün gelecegini sekillendirecek önemli konu basliklarin ele alindigi YZB’nin Ankara ayaginda, katilimci ve sponsor firmalar, temsil ettigi yüzlerce markanin yeni ürün ve hizmetlerini sektör profesyonellerine tanitti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile