Trabzon'da 4 Bin 603 İşletmeye, Sıfır Faizli İşletme Kredisi

KOSGEB Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Çalkınsın: 'Trabzon'da, KOSGEB 2017 yılı sıfır faizli işletme kredisi kapsamında, 4 bin 603 işletme kredi almaya hak kazanmıştır. Kredi hacminin tutarı ise yaklaşık 111 milyon 550 bin liradır'

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Şentürk Çalkınsın, 'Trabzon'da, KOSGEB 2017 yılı sıfır faizli işletme kredisi kapsamında, 4 bin 603 işletme kredi almaya hak kazanmıştır. Kredi hacminin tutarı ise yaklaşık 111 milyon 550 bin liradır.' ifadesini kullandı.

Çalkınsın, yaptığı yazılı açıklamada, 'İşletme Kredisi Programı' kapsamında 2016 ve 2017 yılında yapılan başvurular arasında gerekli şartları taşıyan 460 bin 167 işletmenin bankalardan 20 ila 50 bin lira arasında ilk yılı geri ödemesiz 36 ay vadeli faizsiz kredi kullanabileceğini belirtti.

Sıfır faizli işletme kredisinin önemine dikkati çeken Çalkınsın, 'Gelinen noktada, devletimizin kobilerimize sağladığı ve 'Nefes Kredisi' olarak da tabir edebileceğimiz sıfır faizli işletme kredisinden, ilimiz kobilerinin azami şekilde faydalandırılmasını arzu ediyoruz. Bu kapsamda ilimiz odaları ve bankalarımızla işbirliği içerisinde hizmet vermeye devam etmekteyiz.' diye görüş bildirdi.

- 'Trabzon'da kredi kullanan firma sayısı 2 bin 72'dir'

Çalkınsın, Trabzon'da, KOSGEB 2017 yılı sıfır faizli işletme kredisi kapsamında, 4 bin 603 işletmenin kredi almaya hak kazandığını, kredi hacminin tutarınin ise yaklaşık 111 milyon 550 bin lira olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Bugün itibariyle Trabzon'da kredi kullanan firma sayısı 2 bin 72'dir. Kobilerimiz 52 milyon 656 bin lira faizsiz kredi kullanmış olup, bunun 12 milyon 110 bin lirası KOSGEB tarafından karşılanacaktır. Diğer taraftan Trabzon'da, KOSGEB veri tabanına kayıtlı 12 bin 833 KOBİ bulunmaktadır. Trabzon'da sıfır faizli krediyi almaya hak kazanan ve henüz işlemlerini başlatmamış kobilerin bankalara başvurmaları gerekiyor. Kredi süresi 28 Nisan'da son bulacağından, ilimiz kobilerinin bir an önce gerekli işlemleri başlatmaları, KOSGEB veri tabanında olmayan işletmelerin kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir.'

Aksi takdirde bunların gecikmelere ve yığılmalara neden olacağını işaret eden Çalkınsın, 'Bu ise ön görülemeyen bir takım sorunları beraberinde getirecektir. Bu nedenlerle kobilerimizin sıfır faizli kredilerini bir an önce alabilmeleri için KOSGEB Trabzon İl Müdürlüğü ve bankalar nezdinde yapılması gereken iş ve işlemlerini takip etmeleri gerekmektedir.' ifadelerini kullandı.

- 'Özel bir dönem yaşanıyor'

Çalkınsın, bankalar nezdindeki sürecin hızlanması adına kredi onay sürecinde de değişiklik yapıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Kredi faiz desteğinden yararlanacak işletmelere, banka ön onayını müteakip KOSGEB Müdürlüklerince verilen onay nihai onaydır. Kredi kullandırmak üzere, sistemimizde yeni bir düzenleme yapılarak banka ön onayı hariç, banka tarafından verilen diğer onaylar ile KOBİ Finansman Dairesi Başkanlığınca verilen onaylar kaldırılmış olup, KOSGEB Müdürlüklerince verilen onaydan sonra banka tarafından kredi kullandırılabilecektir. Kredi sürecinde bankalar tarafından da aynı hassasiyetle sürecin hızlandırılması adına gayret gösterilmesini beklemekteyiz. '

Bankacıların kredi sağlarken, belli garantilerini istemek zorunda olduğuna da dikkati çeken Çalkınsın, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bunu anlayışla karşılıyoruz. Şunu istiyoruz. Özel bir dönem yaşanıyor. O yüzden biraz daha zor anda kenetlenip buradaki kenetlenmede bir takım aranan şartların daha esnek yorumlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu özel günlerde farklı hareket edelim. Devletimiz imkanları arttırmaya çalışıyor. Birbirimize destek olalım. Trabzon ölçeğinde ne yapabiliriz, nasıl destek verebiliriz diye düşünmeliyiz. Trabzon'da bu işin Türk ekonomisine katkı sağlayacak şekilde devam etmesi, esnafın yoluna devam etmesi lazım. Ülke ekonomisin güçlenerek devam etmesi için katkı sunmaya, işi kolaylaştırmaya gayret edelim. Bankalar bir takım garantileri isteyecek, bu kredinin çıkış gerekçesini de unutmamalıdırlar.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile