Proje ile 65 yaş üstü bireylerin korunması, desteklenmesi, bakımlarının yapılarak yaşamlarının kolaylaştırılması amaçlanırken, bu hizmetlerin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Açılış töreninde ilk olarak söz alan Trabzon Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ahmet Kurt, Trabzon’da 65 yaş üstü 89 bin 44 kişinin yaşadığını söyledi.
Kurt “Dünyada her geçen gün yaşlı nüfus artıyor. Yaşlı nüfusumuz şuanda dünyada yüzde 15’lerde. Türkiyemizde yüzde 8.5’larda Trabzon’da biraz daha fazla. 65 yaş üstü nüfus bugün itibariyle Trabzon’da 89 bin 44. Buda gösteriyor ki yaşlılarımıza yönelik hizmetlerimizin kalitesini her geçen gün artırmamız lazım. Yaşlılar bizim istikbalimizdir, onlarda geleceğimizi görüyoruz. Onlara vefa borcumuz var, onlara hizmetle mükellefiz. Trabzon Büyükşehir Belediyemizin desteği ile sosyal belediyecilik sorumluğu ile farkındalık projesi olarak başlatılan bu uygulama ilçelerimize yayılacak insanlarımıza yayılacak, kamu kurumlarımızdaki yaşlımız, şehirdeki, köydeki yaşlımız fark edilecek. Aslında onlar yeniden bir daha keşfedilecek değerlerine yeniden vurgu yapılacak. Bu projenin Trabzon’da yaşlılık konusunda yeni bir başlangıç olacağını düşünüyorum” dedi.
AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu da AK Parti hükümetinin 15 yıllık süre içerisinde bu konuda devrim niteliğindeki uygulamalara imza attığını kaydederek “Türkiye’de sadece 5 ilde uygulamaya koyulan bakanlığımızın son derece önem ve diğer illerde de başarıyla uygulanmasını arzu ettiğimiz yaşlı destek programının Trabzon ayağındaki çalışması başlangıcı vesilesiyle buluştuk. Yaşlı destek programı toplumun dezavantajlı kesimleri olan yaşlılarda, korunmaya muhtaç çocuklar, engelliler ile yaptığı çalışmalarla hükümetimiz bugüne kadar 15 yıllık icraat dönemi içeresinde gerçekten devrim niteliğinde sayılabilecek uygulamalara imza attı” ifadelerini kullandı.
"5 milyon yaşlımızı ücretsiz taşıdık"
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da belediye olarak toplu taşıma hizmetlerinden 5 milyon 65 yaş üstü kişinin ücretsiz faydalandığını belirterek “65 yaş üstünde vatandaşlarımızın belediye otobüslerimizde toplu taşıma araçlarında ücretsiz taşınması en büyük hizmetlerden birisi. Özel halk otobüslerinde burada huzurunuzda söylüyorum bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeyen varsa yasal sözleşme süresi bitince katiyetle yenilemedim ve yenilemeyeceğim. Orada Büyükşehir olarak taşımacılık hizmetini devam ettireceğim bu vazifeyi yerine getirmeyen halk otobüslerini kesinlikle çalıştırmayacağım. Bu sorumluluğu kanun gereği yerine getirirlerse eyvallah. O zaman anlaşmaları günün şartlarına göre yenileme cihetine gideriz. Sadece bu konuda Trabzon Büyükşehir Belediyesi kanun başladıktan sonraki sürede 5 milyon 65 yaş üstü insanımızı taşımış. Biz atalarımıza ne kadar hürmet gösterirsek, engellilerimizi ne kadar topluma katarsak, inanın o kadar gelişmiş olacağız, o kadar medeni olacağız. Bunun 2002 öncesini hatırlarsak, engelli bir bireyi topluma çıkarmamayı hüner olarak görüyorduk. Neden? Devletimizin bir desteği yoktu da ondan. Yaşlılarımız için de durum böyleydi” diye konuştu.
Öte yandan Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 18 ilçe belediyenin ortak olduğu YADES programı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca uygun görüldü ve Trabzon bu projeyi hayata geçiren 5 büyükşehirden biri oldu. Trabzon Valiliği koordinasyonunda yürütülen Yaşlanma Yaşa Projesi ile birlikte Trabzon’un 18 ilçesinde anketler gerçekleştirilerek, bakıma muhtaç olan bireylerin durum analizleri çıkarılacak.
Trabzon'da 65 Yaşın Üzerinde Yaklaşık 90 Bin Kişi Yaşıyor
Trabzon Valiliği koordinasyonunda Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca finanse edilen YADES “Yaşlanma Yaşa Projesi’nin açılış töreni Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.