Trabzon'da Bir Yılda 260 Bin Ton Atık Bertaraf Edildi

Vali Öz: 'Trabzon Çamburnu'ndaki tesislerde geçen yıl, TRABRİKAB'a üye 29 belediyenin 260 bin 830 ton katı atığı bertaraf edildi'.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Sürmene ilçesi Çamburnu Kutlular mevkisindeki düzenli depolama sahasındaki tesislerde geçen yıl, Trabzon-Rize İlleri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliğine (TRABRİKAB) üye 29 belediyenin 260 bin 830 ton katı atığının bertaraf edildiğini bildirdi.

Birlik başkanı Öz başkanlığında, Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen TRABRİKAB 2016 Encümen Toplantısı'nda, 2015 faaliyet raporu ile gelir-gider hesapları görüşüldü.

Görüşmelerin ardından, yeni dönem seçimleri yapıldı. Vali Öz'ün yeniden birlik başkanlığına getirildiği oylamada, 1. Meclis Başkan Vekilliğine Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 2. Meclis Başkan Vekilliğine Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap seçildi.

Encümen üyeleri ise Gümrükçüoğlu ve Kasap ile Rize Valisi Ersin Yazıcı, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta ile Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün'den oluştu.

Öz, toplantıda yaptığı konuşmada, 2015'i çok büyük sıkıntılar olmadan tamamladıklarını belirterek, '2016 yılında borç-alacak dengesini daha iyi yönetmeyi, çevre konusundaki duyarlılığımızı daha da geliştirmeyi istiyoruz.' dedi.

Birliğin bütçesinde 2015'te belediyelerden kalan borçların ödenmesi gerektiğini vurgulayan Öz, şunları kaydetti:

'2016, yeni sistem ve alanla ilgili çalışmaların yoğun olduğu bir dönem olacak. 2017 yılında ise yeni sisteme ve yeni yönteme geçilecek. Bu aşamaya gelebilmek için mevcut müteahhit firma ile borç, alacak, verecek dengemizi sağlamamız gerekiyor. Yaklaşık 8 milyon lira borcumuzu bu süreçte sıfırlamamız gerekiyor ki hem defterimizi borçsuz kapatalım hem de yeni ihale sistemimizi, yöntemimizi daha rahat belirleyelim. Bunun için 2016 sonuna kadarki süreçte belediyelerimizden borcu olanların daha hassas davranması ve elimizdeki fırsatları daha iyi kullanmamız gerektiğini düşünüyorum.'

- 'Bin 500 ton tıbbi atık bertaraf edildi'

Trabzon'un önemli sorunlarından birinin de dere yataklarına dökülen moloz ve inşaat hafriyatı olduğuna dikkati çeken Öz, 'Dere yataklarına dökülen molozlar erozyon ve heyelan olarak geri dönüyor. Hem belediyelerimiz hem de hafriyat döken firmalarla ilgili daha sıkı işlem yapılması konusunda, ağır ceza uygulanmasını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze takip ettiriyorum. Müdürlüğümüz gerekirse hafriyattan numune alıp, inşaat firmalarınınki ile karşılaştırma yapılarak işlem gerçekleştirecek.' diye konuştu.

Dere yataklarına çöp dökülmemesi konusunda daha hassas davranılması gerektiğine işaret eden Öz, 'Toplumumuzun en kötü alışkanlığı mevsim temizliğini yapıp, çöpleri ya bir dere yatağına ya da yol kenarına atmasıdır. Bu tür durumlarla hep beraber mücadele etmeliyiz. Bu kapsamda bahar ayında hep beraber mıntıka temizliği yapabiliriz.' ifadelerini kullandı.

Öz, birliğe üye Trabzon'dan 19 ve Rize'den 10 olmak üzere 29 belediyenin evsel katı atığının, Çamburnu Kutlular mevkisinde düzenlenip, depolama tesislerinde bertaraf edildiğini vurguladı.

Tesislerde bertaraf edilen günlük katı atık miktarının 700- 750 ton olduğunu kaydeden Öz, 'Yaz aylarında bu miktar artıyor. Çamburnu'ndaki tesislerde geçen yıl, TRABRİKAB'a üye 29 belediyenin 260 bin 830 ton katı atığı bertaraf edildi.' bilgisini verdi.

Tıbbi atık üreticilerinden geçen yıl bin 500 ton tıbbi atık alınarak bertaraf edildiğini belirten Öz, 'Mevcut santralde metan gazından elektrik enerjisi üretimine başlandı. Santralden yaklaşık 10 yıl elektrik üretilmesi planlanmaktadır.' dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile