Akçaabat ilçesi Çınarlık Mahallesi'nde çiftçilik yapan Hüseyin Ayvaz, ailesinin de desteği ile yaklaşık bir dönümlük arazisindeki serada domates ve salatalık, 3 dönümlük bir başka alanda da çilek üretimi yaptığını söyledi.
Çilek açısından pazar sorunu yaşamadığını çünkü tüm çileği iç piyasada tüketebildiğini söyleyen Ayvaz, "Son yıllarda artan çilek tarımı oldukça karlı bir iş. Fındıktan 4-5 kat daha fazla gelir getiriyor. Dünyada üretimi artan tek ülke Türkiye'dir. İtalya ve İspanya'yı geride bıraktık. Çilek üretiminde dünyada 2. sırada bulunuyoruz" dedi.
Ayvaz, çilek üretiminin de çok kolay olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de her bölgede rahatlıkla yetişebiliyor. Türkiye'de tarımsal üretimde başarılı olmak istiyorsak kendi fidemizi kendimiz yetiştirmeliyiz. Çünkü, her bölgenin fidesi bizim bölgemize uymuyor. Ayrıca bölgemizde çilek üreticiliği kolay olduğu kadar aile işletmeciliğine de oldukça uygun. Bir kez dikimi yapıldıktan sonra 3 yıl boyunca ürün alabiliyorsunuz. Bir dekardan 3,5-4 ton ürün elde edebiliyoruz. kilogramı 4 liradan hesaplandığında dekardan en az 15 -16 bin lira gelir elde ediyoruz" dedi.
Bir dönüm araziye 5 bin çilek fidesi dikilebildiğini ifade eden Ayvaz, özellikle Doğu Karadeniz'deki üreticilere fındığa alternatif ürünlerden olan likapa, ahududu, böğürtlen ve çilek üretmelerini önerdi.
Trabzon'da Çilek Yetiştiriciliği
Trabzon'da fındık ve çayın yanı sıra ekonomik ekimine başlanılan çilek üretiminin son yıllarda arttığı bildirildi.