Trabzon'da 'Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma' Projesi Tanıtıldı

Trabzon'da "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma" projesi tanıtıldı.

Trabzon Ticaret Borsası Meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıya, TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav, Giresin Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi temsilcileri ve çok sayıda meclis üyesi katıldı.

Cirav, toplantıda yaptığı konuşmada, dünyanın en büyük fındık üreticisi olan Türkiye'de, fındık verim ve kalitesinde son yıllarda büyük bir düşüş gözlendiğini söyledi.

TTB olarak fındıkta verim ve kaliteyi artırmaya yönelik geniş kapsamlı bir çalışma yapılmasına karar verdiklerini belirten Cirav, "Bunun için öncelikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'i ziyaret ettik. Kendilerinin de talimatları üzerine Giresin Fındık Araştırma İstasyon Müdürü Gökhan Kızılcı bu konuda görevlendirildi. Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi ve TTB olarak Trabzon merkez, Araklı, Arsin, Yomra, Beşikdüzü, Vakfıkebir ve Çarşıbaşı'nda pilot bahçeler yapılacak. Sahilde ve orta kesimde iki bölüm halinde yapılacak bu bahçelerin onarımı, gübrelenmesi bizler tarafından gerçekleştirilecek" dedi.

Cirav, pilot bahçelerde yeniden dikim, gençleştirme, sıralı dikim, yeni fındık türü olmak üzere 2 ila 5 yıllık çalışmalar yapılacağını ifade ederek, "Önümüzdeki 10 yıl içersinde eğer bu önlemler alınmazsa Türkiye'nin fındık üretim potansiyeli çok düşecektir. Bugün üretim potansiyelimiz yaklaşık bir milyon 500 bin tonun üzerinde olmasına rağmen bu yıl 600 bin ton konuşuluyor. Geçen yıl 750 bin ton oldu, ondan önceki yıl 500 bin ton oldu. Bu demektir ki dekar başına 50 ile 100 kilogram arasında bir verimlilik var ve bu da dünya standartlarının oldukça altındadır" diye konuştu.

Dekar başına verimliliğin 250 veya 300 kilograma çıkmasını arzu ettiklerini vurgulayan Cirav, şunları kaydetti:

"Biz ne kadar fazla üretirsek, diğer fındık üretici ülkelerin o kadar az üretmesine zemin teşkil ederiz. Aksi takdirde bu bahçeler söndüğü zaman, tekrar hayata geçmeleri için aşağı yukarı 7 yıl beklemek gerekiyor. Buna acilen önlem alınması lazım. Son 4 yıldır şöyle bir yapı ortaya çktı. Bilindiği üzere Türkiye genelinde dekar başına, dönüm başına ödeme yapılıyor. Bu ödeme tabii ki üreticimize çok ciddi katkı sağlıyor. Hatta bu yıl ve bundan sonraki 2 yıl içinde artarak miktar olarak devam edecektir. Üreticiye yılda yaklaşık 750 milyon lira ödeniyor. Bizim bu paranın üretime verilmesi yönünde bir gayretimiz oldu. Üretilen ürüne eğer prim verilmiş olsaydı insanlar daha fazla ürün üretmek için daha fazla gayret sarf edecektir. İnşallah bu yapacağımız çalışma Trabzon'da ve Türkiye genelinde bir tanıtım zemini oluşturacaktır."

Gökhan Kızılcı da Türkiye'nin fındıkta en büyük sorununun verim düşüklüğü olduğunu belirterek, "Fındığın dünya piyasasındaki talepleri giderek artıyor. Son yıllara kadar fındıktaki arz fazlası gündemdeyken şimdi arz açığı gündeme gelmeye başladı.

O yüzden biz şimdiden tedbirlerimizi alıp dünya piyasasında arzı sağlamak durumundayız" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile