Trabzon’da Kadınlar Hak ve Özgürlüklerini Tartışıyor

Trabzon’da Kadınlar Hak ve Özgürlüklerini Tartışıyor

Türkiye’nin 18 farklı ilinden 110 kadın, akademisyenler ve gazeteciler Trabzon’da gerçekleştirilen Avrupa Kadın Forumu’na katıldı.


Trabzon’da bir restoranda düzenlenen forumun moderatörlüğünü Kaan Yakuphan üstlendi. Farklı meslek ve sosyo-ekonomik gruplardan katılan katılımcılar "Eşitlik, Haklar ve Özgürlük" temasını ele alarak, elektronik oylama yoluyla yapılan anketin sonuçları tartışıldı. 1996 yılında kurulan ve halen Türkiye'nin 20 ilinde aktif çalışan AB Bilgi Merkezleri Ağı ile işbirliği içerisinde, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından düzenlenen forumda konuşan AB Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler, Basın ve Enformasyon Bölümü Başkan Yardımcısı Andreea Schmidt, asıl hedefin cinsiyet eşitliğini sağlamak olduğunu söyledi

AB olarak kadınların çalışma hakkı ve şiddete karşı sıfır toleransa karşı ciddi mücadele verdiğini belirten Schmidt, “Kadınlar karar verme süreçlerinde de kamu sektöründe yeterince temsil edilmiyor. Özel sektörde biraz daha iyidir. Bir takım istisnalar var. İş alanında, siyaset ve akademi alanlarında kadınlar daha yüksek seviyede temsil ediliyor. Eğitimde de ciddi derecede bir ilerleme var. Resmi rakamlara göre kız çocuklarını okullara kaydı 2010 yılından itibaren arttı ama bu uygulamanın devam etmesi ve daha da geliştirilmesi gerekiyor. Kız çocukların daha ileri yaşta da okula devam etmesi lazım okul bırakma rakamları düşmeli. Kız çocukların okuldan mezuniyet rakamları da önemli. Sadece okula başlaması değil. Bu 4+4+4 sistemi ile beraber kız çocuklarının okula başlaması ve devam etmesi yakından takip edilmeli. Kız çocukları ve kadınların eve hapsolması yerine okula dahil olması teşvik edilmeli. Kadınların yetkilendirilmesine de ciddi öncelik verilmeli. Kadın organizasyonları siyasi ve sosyal alanda iş olanaklarının çok dar olduğundan şikayet ediyorlar. Biz hepimiz farkındayız ki kadın haklarında ki ilerleme zihin değişikliğini de gerektiriyor cinsiyet ile ilgili algıların da değişmesi gerekiyor. Böyle bir değişim bir gecede olmaz ne Türkiye’de ne de başka bir ülkede !Cinsiyet eşitliğini her alanda sağlamak için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Komisyon birkaç yıl önce Türkiye’nin yasal çerçeveye sahip olduğunu cinsiyet eşitliği açısından, hakları açısından, yasal mevzuatlar açısından olduğunu kabul etti ama Türkiye bu mevzuatı sosyal, ekonomik ve siyasi gerçekliğe dönüştürmek için çaba göstermeli ayrıca zihniyette de değişikliğe dönüştürmek için çaba göstermeli” dedi.

Trabzon Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erkut Çelebi’de yaptığı konuşmada, “Türkiye Fransa’dan 12 yıl, Belçika’dan 14 yıl, Yunanistan’dan 18 yıl, Portekiz’den 42 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı vermiştir. Buda Türkiye Cumhuriyeti’nin kadına verdiği önemi gösterir. İslam’da kadının ve erkeğin eşitliğini sağlamak için Türkiye Odalar Dosyalar Birliği ve odamız bünyesinde kadın temsilciler kurulu oluşturmuş ve şuanda kadın girişimciler faaliyetlerini yoğunlukla sürdürmektedirler” diye konuştu.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile