Trabzon'da Kadinlar Makrome Kursuna Ilgi Gösteriyor

Trabzon'da Kadinlar Makrome Kursuna Ilgi Gösteriyor

Ortahisar Halk Egitim Merkezi bünyesinde açilan makrome kursuna ilgi gösteren kadinlar, tig, sis ve makine kullanmadan sadece iplere dügüm atarak duvar süsleri, hediyelik esya, abajur, anahtarlik, ayna kenarliklari, kiyafet, çanta ve dügünnisan arka planlari gibi ürünler yapiyor.

Trabzon'da, tig, sis ve makine kullanmadan sadece iplere dügüm atarak tekstil ürünleri üretilen teknigin adi olan makrome kursuna kadinlar ilgi gösteriyor.

???????Ortahisar Halk Egitim Merkezince 2 ay önce açilan kurs, Büyüksehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesine ait Lütfü Göktas Gençlik Merkezinde gerçeklestiriliyor.

Kursta salincak, duvar süsleri, hediyelik esya, abajur, anahtarlik, ayna kenarliklari, kiyafet, çanta, dügün-nisan arka planlari ve terlik gibi el islerini üreten kursiyerler, hem makrome sanatini ögreniyor hem de aile ekonomisine katki sagliyor.

Usta ögretici Fehime Erdogan, AA muhabirine, makrome sanatina ilk kez Asurlar ve Babillerin duvar oymalarinda rastlandigini söyledi.

Erdogan, makrome sanatinin günümüze kadar geldigini ifade ederek, "O dönemlerde daha çok halilarin saçaklarinda ve sallarin uçlarinda kullanilmis. Son zamanlarda ise makromede Güney Kore'den esinlenerek bir yükselis oldu. Trabzon'da makrome kursu olmadigini fark edince açmak istedik. Kadinlarimiz da kursumuza oldukça fazla ilgi gösterdi. Makrome adeta ikinci baharini yasiyor. 40 yil sonra yeniden canlandi diye düsünülüyor." dedi.

Makrome sanatinda tig, sis ve makine kullanmadan sadece parmaklari kullanarak iplere dügümler attiklarini dile getiren Erdogan, "Farkli sekiller vererek güzel ürünler çikariyoruz. Hem parmak ve kol kaslarimiz çalisiyor hem de yaptigimiz isten büyük keyif aliyoruz. Burada egleniyoruz, sohbet ediyoruz, stres atiyoruz." ifadesini kullandi.

Erdogan, Kovid-19 nedeniyle uygulanan sokaga çikma kisitlamalari kapsaminda evde bunaldiklarini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Kisitlama döneminde kadinlar olarak ben de dahil olmak üzere bir ugras aradik ve makrome bizlere terapi gibi geldi. Evde oldugumuz dönemlerde makromeye daha çok yogunlastigimizi düsünüyorum. Çünkü bizler ugrasacak hobi aradik. Kisitlamanin kalkmasiyla kadinlarimiz daha çok ilgi duydu. Makrome ögrenmek için 25 kisi kursumuza katiliyor. Kursiyerlerimizi az sayida kabul ederek, Kovid-19 kurallari nedeniyle gruplara bölmek zorunda kaldim. Makrome örmeyi bilmeyen bir ögrenci ayni gün hemen ögrenebilir. Baktiginizda zor gibi görünse de oldukça kolay."

Makrome ipinden çesitli ürünler yaptiklarini belirten Erdogan, "Anahtarlik, duvar panolari, ay yildiz sekilli çantalarimiz, sunumluk, aynalarimiz, dekoratif çiçeklikler, toka ve taki gibi o kadar çok genis bir alana yayildi ki makrome, suanda büyük bir patlama döneminde çok güzel ilerliyor. Bizlere bu imkani saglayan herkese tesekkür ediyorum." dedi.

Kursiyerlerden Zeynep Samanci da salgin kurallarina uyarak egitimlere devam ettiklerini söyledi.

Makromeye denemek amaciyla basladigini belirten Samanci, baslayinca da dügümleri atmanin verdigi rahatlik ve çikan ürünlerin kendisini çok mutlu ettigini söyledi.

Hatice Kazanci ise kursun açildigini ögrenince kayit yaptirdigini aktararak, "Bizler için makrome örmek inanilmak bir terapi oldu. Her dügümünde insan dertlerini, sikintilarini, stresini dügümlüyormus gibi oluyor. Inanilmaz keyif veriyor. Her dügümde insan çok mutlu oluyor. Tam bir terapi oluyor. Evden çikip kursa kosarak geliyoruz." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile