Trabzon'da Kafes Balıkçılığına Tepki Sürüyor

Trabzon'un Akçaabat ilçesi Darıca beldesi açıklarında özel bir şirket tarafından kurulması planlanan balık kafeslerine balıkçılar ve sivil toplum örgütlerinin tepkisi sürüyor.

3. kez kurulacak balık kafeslerine tepki için Darıca beldesi sahilinde toplanan yöre balıkçıları adına konuşan Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, mücadelelerin sonuç alınıncaya kadar süreceğini söyledi. Mutlu "Bugün burada toplanmamızın amacı ne bir eylem yapmak, ne bir yatırımcıyı baltalamak, ne de yapılan yatırıma karşı çıkmak. Buradaki tek amacımız; burada doğduk, burada büyüdük, burada öleceğimizi birilerine duyurmak. Biz ekmeğimizi bu denizden kazandık. Burada yapılacak olan kültür balıkçılığının acilen başka bir sahaya taşınması gerekir. Bu bilinçsiz yönlendirmeler devam ettiği sürece, bu insanlar birbiriyle çatışma noktasına gelecektir. Biz bugün burada toplandık, belki yarın başka kurumlarda bu toplantılarımızı gerçekleştireceğiz. Belki de haftaya yine burada yapacağız. Mücadelemizi sonuna kadar yürüteceğiz. Sözün özü şu, burada Akçakale, Darıca, Salacık, Akçaabat ve merkez olmak üzere yaklaşık 800'e yakın balıkçının geçimini sağladığı, ekmek topladığı bir nokta burası. Balık kafeslerinin başka bir alana taşınması gerekmektedir" dedi.
Yelken İhtisas Spor Kulübü Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici ise 1988 yılından beri Darıca sahilinde yelken ve deniz sporları eğitimi verdiklerini hatırlatarak "Milli takıma sporcular kazandırdık. Halen daha milli takıma Türk deniz sporculuğuna gençler yetiştirmekteyiz. Burada yapılacak olan kafes balıkçılığı tam bizim spor alanımızın göbeğine oturtulmuştur. Biz burada gençlerimize güzel ahlak, meziyet kazandırmak için uğraşıyoruz. Biz balıkçılarımızı her konuda destekliyoruz, onlarında her konuda bizlere desteği tamdır. Burada 10 yaşındaki çocuğun hakkı gasp ediliyor. Bu izni burada sağlayan yetkililere bu yakışıyor mu? Tarım İl Müdürlüğü'nün yüreği varsa gitsin Trabzonspor Kulübü'nün sahasını tarlaya çevirsin. Kapalı spor salonlarını seraya çevirsinler, yapabiliyorlarsa. Bizim yetiştirdiğimiz sporcuların eğitimini ellerinden almaya ne hakları var? Bunun yetkililer tarafından düzeltilmesini istiyoruz, hukuki alanda her türlü mücadelemizi vereceğiz" diye konuştu.
Darıca Belediye Başkanı Muhammet Altınel ise bölgedeki geçim kaynaklarının birinin de balıkçılık olduğuna dikkat çekerek "Tek sorun bölgedeki kıyı balıkçılığıyla kafes balıkçılığının çakışmasıdır. Balıkçılarımızın yaşama tutundukları yer burası. Kafes balıkçılığı Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yapılıyor, bu bölge de belki yapılabilir. Ama buradaki sıkıntı alan çakışmasıdır. Yani kıyı balıkçılığının yapıldığı alan içerisinde şimdi de kafes balıkçılığı yapılıyor. Buradaki denizden mesafe olarak bakıldığında, kafes balıkçılığının kıyı balıkçılığıyla çakışmaması için kafeslerin daha ileri taşınma olanağı var. Ayrıca, yelken sporu da bu alanda yapılıyor.
Bu alan içerisindeki denizin en önemli parseline kafes balıkçılığına gelip girmesi buradaki insanların huzurunu, geçimini ve yaşam ölçütlerini bozacak bir durumdur. Dolayısıyla, bu durum çözüme kavuşturulmalıdır. Kafes balıkçılığı da olmalıdır ama kıyı balıkçılığının yapıldığı alanda değil. Burasının çözüme kavuşacağına eminim. Biz bölgemiz halkının mağduriyetinin kaldırılması taraftarıyız. Biz balıkçılarımızın mağdur olmasını istemiyoruz" şeklinde konuştu.
Yapılan açıklamaların ardından ellerindeki pankartlarla ve Türk bayraklarıyla birlikte balıkçı teknelerine binen protestocu balıkçılar, siren sesleri eşliğinde Akçaabat sahilini dolaşarak Akçaabat Limanı'na gittiler.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile