Trabzon Valiliği, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Trabzon Belediyesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası , Dünya Gazetesi ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği tarafından ''Trabzon Lojistiğinin Geleceği'' adıyla toplantı gerçekleştirildi.
Vali Kızılcık'ın başkanlık yaptığı toplantıya, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğurlu Ecevit, Trabzon Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım'ım yanı sıra Kalkınma Bakanlığı, yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Vali Kızılcık, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Trabzon'un 30-40 yıllık geleceğine etki edecek Lojistik Merkez Projesi için vizyonel bakış açışı ile hareket ettiklerini ifade ederek, Lojistik Merkez Fizibilite Etüdü'nün ağustos ayının 15'ine kadar tamamlanacağını belirtti.
Lojistik Merkez konusunda amaca ulaşabilmek için Trabzon olarak geniş bir vizyon ile hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Kızılcık, şunları söyledi:
''Merkez olmak isteyen Trabzon'umuzun, işadamlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, uzmanlarımızın, kısacası hepimizin vizyonun geniş olması gerekiyor. Trabzon'u lojistik merkez yapmayı hedeflerken bu vizyonu hep beraber kararlaştırdık. Bu vizyonu gerçekleştirebilmek için bizlerin bilimsel çalışmamız gerekiyor. 2023 hedeflerine ulaşabilmek, bölgemizi kalkındırabilmek için hızlı hareket edebilmeliyiz. Karayolu anlamında bir sorunumuz yok, denizyolu ulaşımında da ciddi bir problemimiz yok. Ancak kapasitemizi artırmamız gerekiyor. Konunun uzmanı deniz yolunda, demiryolunda, karayolunda bir artış kapasitesinin öngörüldüğünü açıkladılar. Bu kapasiteler ulaşmak için bu amaçlara hizmet edecek, enstrümanlara ihtiyacımız bulunuyor.''
Önemli bir potansiyele sahip olan Trabzon'un tekrar tarihi İpekyolu'nu canlandırmayı hedeflediklerini kaydeden Vali Kızılcık, şöyle kaydetti:
''Geçmişteki İpekyolu'ndan hareketle 'Biz neden yeni bir İpekyolu'nu canladırmayalım' diyoruz. Trabzon merkezli güney kuzey akslarının birleştiği, batı doğu aksları üzerinde yer alan, 2018 yılında demiryolunu da buna birleştirdiğimizde dört ulaşım imkanını da sunan bir şehir olacağız. 4 bin yıllık geçmişi olan, Marsilya ve Ceneviz'e ticaret yapan, tacirleri ile ün yapan, tekrar yeni açılıma ihtiyaç hisseden bir şehir olarak lojistik merkez için bilimsel araştırmalar yaparak, bir an önce projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bilimsel çalışmaları Ağustos ayının sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Bilimsel olarak fayda maliyet analizini de, etki analizini de yaparak bu çalışmayı bir proje şekline dönüştürmek için kaynak ayırıp, çalışmalara başladık. Yer analizi yapmak için inceleme gezilerine gideceğiz.''
Muhabir: Zafer Sel
Yayıncı: Asena Akçay
Trabzon'da Lojistik Merkez Konusu Görüşüldü
Trabzon Valisi Recep Kızılcık başkanlığında yapılan toplantıda, lojistik merkez konusu görüşüldü.