Trabzon Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda okul müdürlerine hitaben bir konuşma yapan Vali Dr. Recep Kızılcık, global dünyanın hızlı bir şekilde değiştiğini, bu değişime ayak uyduramayanların başarısız olduğunu söyledi.
Kızılcık, “Gelişmiş ülkeler bilgiyi üretip onu teknolojiye çevirerek insanını müreffeh yapmayı başarmaktadırlar. Bu yüzden bilgiyi öğrenmek isteyen ülkeler bilgiyi üreten ülkelerden daha fazla gayret göstermeleri gerekmektedir. İşte biz hem çağdaş bilgiyi öğrenip yaymak, hem de bilgiyi öğrenmenin yanında bilgiyi üretecek iklimin oluşturulması sağlamamız gerekiyor” derken, müdürlere; “Çocuklarımızın zihinlerinde var olanı nasıl dışarıya çıkarılması gerekiyorsa öyle davranınız” dedi.
Özellikle 23 Nisan etkinlikleri çerçevesinde TÜBİTAK’ın desteği ile Türkiye’nin 4 bin okulunda gerçekleştirilen etkinliklerde çocukların Ar-Ge’ye ne kadar yatkın olduklarını gördüklerini belirten Vali Kızılcık “Kendilerine fırsat verildiğinde onlar bilimsel ve sosyal anlamda kendilerini çok iyi ortaya koyabiliyorlar. Çocuklarımız okula başlarken ‘bir resim çizin’ dediğinizde duygularını yalın bir şekilde o kadar güzel ifade edebiliyorlar ki, dünyanın her rengini yansıtıyorlar. Ama ne oluyor da bu çocuklar sonradan her şeyi siyah-beyaz olarak, öteki-biz olarak değerlendiriyorlar. Burada biz de kendimizi sorgulamalıyız. Çocuklarımızın yeteneklerini, yaratıcılığını ortaya çıkarabilecek iklimi hep birlikte oluşturmalıyız. Eğitimi sadece bilgi veren değil, bilgi üreten olarak da algılamalıyız. İşte o zaman böyle bir toplumdan farklılık, farklı renkler, inovasyon, gelişme, sanat çıkarabilirsiniz. Bu da ülke olarak koyduğunuz hedeflerinizi rahatlıkla gerçekleştirmenizi ve dolayısıyla millet olarak zenginleşmenizi sağlar” diye konuştu.
Konferansa katılarak katılımcılara , ‘Dijital Teknoloji Ve İnovasyon Ortamlarında Okul, Öğrenme Ve Öğretme’ konusunda bilgiler veren Öğretmen Akademisi Vakfı Genel Müdürü Kayhan Karlı ise eğitimde inovasyona ihtiyaç olduğunu belirterek Türkiye’de gençlerin küresel rekabete göre hazırlamasının bir zorunluluk olduğunu söyledi.
Karlı, okulların da mutlaka değişime, değişen bilgiye ayak uydurması gerektiğini ifade ederek “Çocuklarımızı fiziksel olarak değil, zihinsel olarak zorlayacak bir yöntem uygulamalıyız. İnsanoğlu daima zoru sever, zor olanı çocuklara gösterirsek başarıyı yakalamamız daha kolay olur. Ayrıca çocuklarımıza kendilerini değerlendirme fırsatı da verelim. Teknolojiye daima açık olmayız, onu amaç olarak değil araç olarak kullanırsak işte o zaman etkin bir öğrenme ve öretme elde etmiş oluruz” şeklinde konuştu.
Trabzon’da Okul Müdürlerine Teknoloji ve İnovasyonun Önemi Anlatıldı
Trabzon’da ilçe milli eğitim müdürleri ve okul müdürlerine yönelik ‘Dijital Teknoloji Ve İnovasyon Ortamlarında Okul, Öğrenme ve Öğretme’ konulu konferans düzenlendi.