Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele Trabzon Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı, Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu, Doç. Dr. Murat Küçükuğurlu, İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Korkmaz, TÜMSİAD Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca ve çok sayıda davetli katıldı.
ÜLKEMİZİN ARTIK 10 YIL VE 20 YILLIK HEDEFLERİ VAR
Panelde açılış konuşmasını yapan TÜMSİAD Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca, ülkemizin artık 10 ve 20 yıllık hedefleri olduğunu söyledi.
Atmaca, “Bu hedeflerden en önemlileri 2023 yılı için 500 milyon dolarlık ihracat hedefi olduğunu düşünüyoruz. 2010 yılı ve 2011 yılı ihracat rakamlarını 135 milyar dolar düşündüğümüzde, 12 yıllık bir zaman içerisinde ihracat rakamlarımızı 4 kat artırmamız gerekecektir. İhracat artışı beraberinde istihdamı ve imalatı da artıracaktır.” dedi.
TRABZON’DA İYİ BİR KARNEMİZ YOK
Ardından bir selamlama konuşması yapan Trabzon Belediye Başkan Yardımcı Seyfullah Kınalı, TÜMSİAD 2005 yılında kurulduğunu hatırlattı. Kınalı, şöyle devam etti: “Türkiyemiz son zamanlarında iyi bir iklimi yakalamış durumda. Ortaklık kültürü, bir uluslar arası kavram da denebilir. Trabzon’da bunun özel bir yeri vardır. Maalesef Trabzon’da ortaklık kültürü acısından iyi bir karnemiz yok. Hemşerilerimiz, ilçemizde çeşitli yerlerde, dünyada çok önemli başarılara imza atarlarken Trabzon’da farkı bir ortam farklı bir rastlama söz konusudur. Ortaklık kültürü açısından maalesef önemli bir zafiyetlerimiz vardır.”
OSMANLI DÖNEMİNDE TRABZON ÖNEMLİ BİR LİMAN ŞEHİRDİR
Trabzon'da ortaklık kültürünü anlatan Doç. Dr. Murat Küçükuğurlu, "Trabzon'da Trabzon Elektrik Türk Anonim Şirketi örnek bir ortaklık olarak karşımıza çıkmaktadır. Osmanlı döneminde Trabzon önemli bir liman şehirdir. Bu liman şehri olmasının avantajlarını çok iyi bir şekilde kullanmıştır. Örneğin, Avrupa'da belediyecilik anlamında ortaya çıkan birçok önemli gelişme Türkiye'nin birkaç şehrinde öncelikle uygulanabilmiştir. O şehirlerden birisi Trabzon'dur. Avrupalıların ortaya koyduğu prensipler Türkiye'de İstanbul, Trabzon, İzmir, Bağdat gibi önemli şehirlerde uygulanmıştır." şeklinde konuştu.
Küçükuğurlu, 1925 yılında kurulan Trabzon Elektrik Türk Anonim Şirketi’nin yaptırdığı Visare Elektrik Santrali'nin uzun yıllar hem Trabzon’a hem de Akçaabat’a elektrik ürettiğini ifade etti.
Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu ise "Vali ve belediye herhangi bir konuda çatışsalar bile üniversite, sanayi ilişkileri bu toplu hareket etme konusunda hiç tereddüt göstermiyor. Hep toplu hareket ediyorlar.” diye konuştu.
BİRİKİMLİ VE TECRÜBELİ DEĞİLİZ
İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Korkmaz, kendisini tanıtarak başladığı konuşmasında iş tecrübelerini Trabzonlu işadamları ile paylaştı. 1980 yılında iş yeri açtığını ve 1988 yılında İttifak Holding'i kurduğunu söyleyen Korkmaz, metal işleriyle uğraşan 15 kadar sanayici ile bir fon oluşturduklarını kaydetti.
Korkmaz, "Bu fonla ilişkili çalışma prensiplerini belirledik. Kim ilgilenecek, yetkileri ne olacak, nasıl izin alınacak, o arkadaşlar ve diğer ortaklar nasıl katkıda bulunacak ve ilgilenen arkadaşlar o işten ne kar alacak, sorumluluk alanları ne olacak? Bunlarla ilişkili 2 yıl kadar beyin fırtınası yaptık. Bütün Anadolu olarak biz ortaklık kültüründe çok fazla deneyimli, birikimli ve tecrübeli değiliz. Bu sadece Trabzon'un değil tüm Anadolu'nun sorunu olduğu düşüncesindeyim." ifadelerini kullandı .
Trabzon'da Ortaklık Kültürü Konuşuldu
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şubesi tarafından 'ortaklık kültürü' konulu panel düzenlendi.