Trabzon'da Turizm Zirvesi

Trabzon'da Turizm Zirvesi

Trabzon’da ‘Turizm Buluşmaları’ toplantısı gerçekleştirildi.

Trabzon’da bir otelde gerçekleştirilen toplantıya, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, AK Parti Genel Başkan yardımcısı ve Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta, Adnan Günnar, Ayşe Sula Köseoğlu, CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Davut Çakır, KTÜ Rektörü Süleyman Baykal, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, Trabzon Emniyet Müdürü Murat Köksal, belediye başkanları, oda başkanları, sivil toplum kuruluşları ve otel sahipleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, 2015 yılının ilk 7 ayında turist sayısında geçen yıla oranla yüzde 15-17 oranında artış yaşandığını belirterek, “Bu il ve bu bölge turizmde bu seviyeye geldiyse geçmişte yapılan çalışmaların emeklerin bir sonucudur diye değerlendiriyoruz. Tanıtım aşamasındaki çalışmalarımızda istediğimiz ve belki de son yıllarda biraz daha kat ettiğimiz mesafe bu tanıtım çalışmalarında sırf kamu ağırlıklı değil özel sektör ve hizmet sektöründe konaklama ve yeme içme sektörü gibi hizmet sektörlerindeki firmalarımızı da bu tanıtım çalışmalarına fuarlarda giderek zayıfta olsa yer alması gerekiyor. Bu yılın ilk 7 ayını değerlendirdiğimizde ziyaretçi sayısı açısından geçen yıla göre yüzde 15-17 arası bir artışın gözlemlendiğini görüyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor. Bu ziyaretçi sayısı ve gelinen bu noktada yaşadığımız bazı sorunlar var. Ulaşım, hizmet sektörü, kalifiyeli elemanda var, hizmetteki sektörde sorunlarımız var. Bunları belirleyerek uygun adımlar atarsak turizmdeki yakalamış olduğumuz bu ivmeyi devam ettiririz ve kalıcı hale getiririz. Bunun yanında turizmde hem mekan, hem de zaman olarak ta turizmi yaymaya ihtiyacımız var” dedi.

“UZUNGÖL İLE İLGİLİ İYİ BİR SONUÇ ORTAYA KOYDUĞUMUZ HERALDE DÜŞÜNÜLEMEZ”

AK Parti Genel Başkan yardımcısı ve Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, Trabzon’un özellikle yaz turizmi açısından ciddi bir etkinliği ortaya koyan bir şehir olduğunu kaydederek, “Trabzon için son yıllarda artan rakamlar mevcut. Gerek nitelikli yatak, gerek yerli turizm sayısı, gerek dış turist sayısı. Trabzon ekonomisine ortalama bir milyar dolar civarında sadece gelenlerin yaptığı bir katkı var. Sadece Körfez turistlerinin ortalama 3 bin dolarlık bir katkı ile birlikte 1 milyar dolar civarında bu yıl bir Trabzon ekonomisine katma değer sağlayabileceği ön görülüyor. Tabi bu rakamlar net belli olan rakamlar değildir. Hakikaten Trabzon’da Kültür ve Turizm Bakanlığının ortaya koymuş olduğu bu çalışma ve Doğu Karadeniz Bölgesindeki bu çalışma gelecek perspektif açısından çok önemli bir alt yapı oluşturmuş. Tabi Trabzon sanayisi olan bir şehir. Tarım açısından da en verimli topraklara sahip, hemde önemli katma değerler üretebiliyor. Özellikle tarımın turizme katkısı büyük bir pay sağlamaktadır. Onun ötesinde bir ticaret şehridir. Bundan yıllar önce İstanbul ve Bursa’da Körfez turizmiyle ilgili çok ciddi bir akış söz konusuydu. Fakat maalesef yönetilemedi. Hem kalitesi açısından hem nitelik açısından hem hizmet anlayışı açısından rekabet ettiği şehirlerdi. Eğer bunu onlar çok iyi yapabilseydiler. Ama bu maalesef yönetilemediği için burada çok büyük bir düşüş söz konusu oldu” ifadelerini kullandı.

Trabzon turizmini Uzungöl ve Sümela Manastırı’na sıkıştırılmaktan kurtarmak gerektiğinin altını çizen Soylu, “Biz sadece yaz turizmini değil, kış turizmini, doğa turizmini bir taraftan özellikle kültür turizmini bir arada ortaya koyabilecek bir kucaklayıcılığı gerçekleştirmekle mükellefiz. Uzungöl diye bir markamız var. Uzungöl belki de Trabzon’un, Karadeniz’in, Türkiye’nin bir ziyneti gibi durmaktadır. Ama Uzungöl ile ilgili iyi bir sonuç ortaya koyduğumuz heralde düşünülemez. Allah’ın bize bahşettiği , doğanın bize sunduğu muhteşem bir güzellik. Özelikle Trabzon turizmini Uzungöl ve Sümela’ya sıkıştırılmaktan kurtarmak zorundayız. Elimizde imkanlarımız ve fırsatlarımız var. Dezavantajlarımız var. Alt yapı açısında yapmamız gerekenler var. Bunların her birini gerçekleştirmekle mükellefiz. Ama şunu bilmenizi istiyorum. Buradan ayrılan turistin doğal güzelliklerin, kültürün, birçok medeniyetin bize bıraktığı mirasın ortaya koymuş olduğu o zenginliğin buradan gittiğinde davranışlarımızla da, yakınlıklarımızla da aynı tatla getirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bizim yapmamız gereken gelecek kuşaklarımıza iyi yönetilmiş, doğası tahrik edilmemiş ve kendi kültürüne, kendi mirasına, kendi anlayışına ve bize gelenlere de hayranlığına hiçbir halel gelmeyen bir yapıyla beraber gelecek kuşaklara bu mirası ulaştırabilmektir. Yarın çok geç olabilir. Yarın yaptığımız gerek turistik tesisler, gerek oteller, gerek hizmet yerleri boş kaldığında bilmenizi istiyorum ki veya dışardan gelebilecek katma değerden yoksu kaldığında para etmez” şeklinde konuştu.

“VUR-KAÇ MANTIĞI İLE TURİZM POTANSİYELİNİ BAŞKA BÖLGELERE KAPTIRABİLİRİZ”

AK Parti Trabzon Milletvekili Adnan Günnar, vur-kaç mantığı ile turistleri başka bölgelere kaptırabileceklerini ifade ederek, “Elbette ki otellerdeki dolulukla birlikte fiyatlar Dünyanın her yerinde olduğu gibi Trabzon’da da yüksek olabilecektir. Ancak hizmet sunumunun kalitesi dört, üç ve beş yıldızlı otel sunumunun kalitesiyle birlikte fiyatların aynı oranda artması gerekmektedir. Vur-kaç mantığı ile birlikte yapılacak işletme mantığıyla önümüzdeki yıllarda turizm potansiyelimizi hemen yanı başımızdaki bölgelere kaptırabileceğimiz veya geçmiş dönemlerde yaşadığımız başka hadiselerde olduğu gibi birçok şeyi kaybedebileceğimizi burada tekrar belirtmek mecburiyetindeyim” diye konuştu.

“UZUNGÖL’ÜN UNECSO DÜNYA MİRASINI İÇERİSİNE ALINMASI KONUSUNDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”

Uzungöl’ün Master planın tamamlandığını söyleyen TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, şunlar söyledi:

“Elimizde çok değerli markalarımız var. Uzungöl’ün mevcut durumuna bağlı olarak eğer gelecekte buraya tekrar turizm açısından kapasiteyi arttırma ve gelen turist sayısını arttırma düşüncesini dikkate aldığımız zaman mevcut yatak kapasitesi bize yetmeyeceğini ve dolayısıyla yatak kapasitesinin artması ve alt yapının da ona göre düzenlenmesi gerekiyor. Uzungöl Master Planında bütün kurumların üzerine düşen görevi yatırım programlarına bunu gayret ederek alt yağı çalışmlarının şimdiden başlatılması gerekiyor. Master planının içerisinde kış turizmi ve konaklama tesisleri var. Bu bölgeye önümüzdeki günler Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından inceleme yapmak için bir teknik kadro gönderilecek. Bu alt yapı olmadan burada turizmin gelişmesi mümkün değildir. Geç kalmadan Uzungöl’le ilgili bu çalışmaların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Uzungöl’ün yeni bölgelerinde kırsal kalkınmaya dönük yatırımların teşvik kapsamında kolaylık sağlayalım. Uzungöl’ün UNECSO dünya mirasını içerisine alınması konusunda çalışmalar sürüyor. Geçici listede bekliyor. Bu kadar turisti sadece Sümela Manastırı ve Uzungöl’e yığamayız. Elbette ki diğer bölgelere yayılması gerekiyor. Uzungöl ile ilgili master planı hazırlanmıştır, elimizdedir.”

“İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ BİR UZUNGÖL OLUŞTURMAK GEREKİYOR”

İkinci ve üçüncü bir Uzungöl oluşturmak gerektiğinin belirten Türkiye Seyehat Acenteları Birliği (TURSAB) Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök ise “75-78 olan seyahat acente sayımız, son 3 ay 102’ye yükseldi. Bölgede de 158 acentemiz var. Bu denetimler neticesinde bu işi kaçak yapanlar belge almak zorunda kaldılar. Pansiyonculuğun denetim altına alınması lazım. Yarın herhangi bir hadise olduğu bölge bir zarara uğrayabilir. Bir tane Uzungöl var turist oraya sıkışmış durumda. İkinci, üçüncü bir Uzungöl oluşturmak lazım ki; bunları normalleştirelim. Şehirde önümüzdeki senelerde otel konusunda bir sıkıntımız olmayacak. Rekabet başlayacağı için fiyat konusunda bir artışın olacağını düşünmüyorum” dedi.

“FİYATLAR BİZDEN KAYNAKLANMIYOR”

Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Zeki Soylu ise, Uzungöl’de otellerdeki artan fiyatların kendileriyle ilgisi olmadığını vurgulayarak, “Uzungöl’le ilgili basında hak etmediğimiz haberler yer alıyor. Tabi ki de bizimde hatalarımız var. Eğer Uzungöl’de bu yazılanlar doğruysa dükkanların ismini verin biz gerekli cezai işlemleri uygulatalım. Fiyat istikrarsızlığın sebebi Uzungöl’deki otelciler değildir. Ortadoğu’da şirketler aracılığıyla paket turlarla satılınca bu fiyatlar yükseliyor. Bin 500 liraya otel odası kiralayan bir Arap turist yok, bulamazsınız. Fiyat bizden kaynaklanmıyor. Karadeniz’de turizmin başlangıç noktasını Uzungöl olarak iddia ediyoruz. Davos’dan ilerdeyiz. Biz eksikliklerimizi kendi aramızda eleştirelim. Hak etmediğimiz eleştirilere üzülüyoruz. Eleman açığımız var. Bölgede kalifiyeli eleman yok. Dışarıdan farklı görülüyor. Uzungöl’de elektrikle ilgili sıkıntılar var” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile