Trabzon'daki 'Hrant Dink Cinayeti' Davası

İstanbul'da öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e suikast hazırlığı konusunda istihbari bilgiye ulaşmasına rağmen kanuni işlemleri başlatmayarak görevini ihmal ettikleri iddia edilen dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanığın yeniden yargılanmasına devam edildi Sanık avukatı Sürmen: 'Yargıtay'ın bozma kararı usul yönünden hatalıdır'.

İstanbul'da öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e suikast hazırlığı konusunda istihbari bilgiye ulaşmasına rağmen kanuni işlemleri başlatmayarak görevini ihmal ettikleri öne sürülen dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanığın yeniden yargılanmasına devam edildi.

Trabzon 5. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar gelmedi. Sanıklardan Albay Ali Öz ile Hacı Ömer Ünalır'ın avukatı Ali Sürmen'in hazır bulunduğu duruşmaya, mazeret bildiren Dink ailesi avukatları ile diğer sanıkların avukatları katılmadı.

Söz alan sanık avukatı Sürmen, mahkemenin Yargıtay'ın bozma kararına uymaması gerektiğini savunarak, 'Bu dava iddianame ile açılmış bir dava değildir, idari soruşturma neticesinde açılmış bir davadır. Cumhuriyet savcısının idari soruşturma sonucunu genişletme yetkisi yoktur. Bu nedenle Yargıtay'ın bozma kararı usul yönünden hatalıdır.' dedi.

Hakim de sanıklardan Astsubay Gazi Günay hariç diğerlerinin bozmaya ilişkin beyanlarını aldıklarını belirterek, Günay'ın da Trabzon'dan Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığına tayin edildiğini söyledi.

Duruşma, Günay'ın talimatla ifadesinin alınması ve eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

Mahkeme, Günay'ın ifadesinin alınması ve eksikliklerin giderilmesi sonrası, kendi mahkemelerindeki bu dava ile Albay Ali Öz'ün Dink cinayetine ilişkin yargılandığı Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava ile birleştirilip birleştirilmemesi konusunda karar verecek.

- Olayın geçmişi

Gazeteci Hrant Dink cinayetine ilişkin, dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve 8 asker hakkında Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde 'görevi ihmal ve evrakta sahtecilik' suçlamasıyla dava açılmıştı.

Bu dava sürerken, Adalet Bakanlığının incelemesi sonucu Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde de Ali Öz'e aynı suçtan ikinci bir dava açıldı ancak mahkeme, aynı suçtan iki dava olamayacağı gerekçesiyle davayı reddetmişti.

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesince, Dink'in öldürülmesi olayında 'görevi ihmal' suçunu işledikleri kanaatine varılan Albay Ali Öz ile Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız'ın 6'şar ay, astsubaylar Hüseyin Yılmaz, Okan Şimşek ve uzman çavuşlar Hacı Ömer Ünalır ile Veysal Şahin'in 4'er ay hapis cezasına çarptırılmasına, Astsubay Gazi Günay ile Uzman Çavuş Önder Araz'ın ise delil yetersizliğinden beraatına karar verilmişti.

Dink ailesinin avukatlarının başvurusu üzerine Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinin kararını görüşen Yargıtay, davaların Ağır Ceza Mahkemesinde birleştirilmesi gerektiği halde davanın Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesince reddedilmesinin usule aykırı olduğunu belirterek, bu mahkemenin kararını bozmuştu. Bu karar üzerine Öz'ün Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden yargılanmasına başlanmıştı.

Bu süreçte Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinin Dink cinayetine ilişkin kararının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Dink'e suikast hazırlığı konusunda istihbari bilgiye ulaşmasına rağmen kanuni işlemleri başlatmayarak görevini ihmal ettikleri ileri sürülen Albay Öz, Yüzbaşı Yıldız ve 4 asker hakkında verilen kararı bozmuştu.

Yargıtay, sanıkların 'kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' suçundan da yargılanması gerektiğine hükmetmişti. Yargıtayın bu kararı üzerine dava, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinin kapatılması sebebiyle Trabzon 5. Asliye Ceza Mahkemesine devredilmişti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile