Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ' nden alınan bilgilere göre , Trabzon , kuzeydeki kutbi hava kütleleriyle , güneydeki tropikal hava kütlelerinin geçiş sahası üzerinde yer alıyor . Kışın , güneşin zahiri hareketlerine bağlı olarak , Tropikal Yüksel Basınç ' ın güneye inmesiyle , genellikle kuzeyden gelip Anadolu yüksek kara parçası üzerine yerleşmiş bulunan Sibirya Antisiklonu ' nun ve kuzeyde Doğu Avrupa üzerinde yer alan kutbi kava kütlelerinin etkisinde kalan Trabzon , Karadeniz ' in varlığı ve kıyıya yakın mesafede set gibi uzanan Doğu Karadeniz Dağları ' nın bulunuşu nedeniyle , aynı enlemlerdeki diğer sahalara göre oldukça ılıman mevsimler yaşıyor . Yağışlar , kıyıya yakın alanlarda yağmur , orta ve yüksek kesimlerde ise genellikle kar şeklinde görülüyor . Yazın ise yeryüzüne yakın atmosfer bölümlerinde Azor Yüksek Basınç Alanı ' nın uzantıları ve Basra Alçak Basınç Merkezi arasında gelişen kuzey sektörlü hava akımları ile Karadeniz üzerinden taşınan nemli kara kütleleri Trabzon ' da bol yağışlara sebeb olabiliyor . Bölgede bu mevsimde ortalama sıcaklık 18 , 8°C civarında görülüyor .
Sıcaklık Miktarının Yıl İçindeki Dağılışı ( °C )
AYLAR 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
TRABZON : 8 , 4 9 , 0 11 , 9 12 , 0 15 , 6 20 , 5 25 , 5 26 , 0 22 , 0 16 , 0 12 , 6 10 , 0
Trabzon ' da bahar mevsimleri kış ve yaz arasında yumuşak bir geçişi sağlarken , bol yağmurlarıyla dikkati çekiyor . Özellikle kıyıya yakın alanlar bu aylarda yoğun ekip-dikme faaliyetlerine sahne olurken , ilkbahar mevsimi Mart ayından itibaren kendini göstermeye başlıyor , Nisan ve Mayıs aylarında da etkisini sürdürüyor . Bu mevsimde aylık ortalama sıcaklıklar 15 °C ' nin üzerine çıkıyor . Fön rüzgarları Şubat , Mart ve Nisan aylarında görülüyor ve yılda ortalama on iki günü bulabiliyor . Sonbahar mevsimi ise yaklaşık üç aylık bir dönemi kapsıyor ancak Eylül ayı kısmen yaz , Kasım ayı da nispeten kış mevsimi özelliklerini taşıyor .
Trabzon ilinde yıllık yağış miktarı ve yıl içindeki gidişi , yörenin Karadeniz ' e cephe olması nedeniyle yağış şartlarının oluşumunda , hemen kıyıdan itibaren artan bir eğimle yükselen kara sathı ile Karadeniz ' in sıcaklığa bağlı ilişkisi önemli rol oynuyor . Yağış şartlarının kısa mesafelerde değişiklik göstermesi ( mikroklima alanları ) bölgenin önemli bir özelliği olarak dikkati çekerken , Trabzon ' da gerek kıyı boyu ve gerekse iç kesimler arasında farklılıklar gösteriyor . Yörede nisbi nem oranları yaz mevsiminde yükselirken , özellikle iç kısımlara doğru nem oranı artıyor . Yazın Karadeniz kuzeyinden olan buharlaşmanın , havanın sakin olduğu zamanlarda kıyıya yakın kesimleri etki altında bulundurması ve zamanla güneydeki yüksek alanlarda oluşan alçak basınç merkezine doğru yönelen meltem rüzgarları sayesinde , nemin doğrudan buralara taşınması nedeniyle , yayla alanlarında çoğu zaman öğleye kadar devam eden açık-berrak bir hava yerini vadiler boyunca yükselen su buharı ile sise bırakıyor . Sis özellikle yaz mevsiminde bölgede etkisini gösterebiliyor .
Yağışın Mevsimlere Göre Dağılışı ( mm . )
MEVSİMLER İlkbahar Yaz Sonbahar Kış TOPLAM
TRABZON : 166 , 6 131 , 5 285 , 0 239 , 6 822 , 7
Trabzon En Fazla Yağışı Sonbahar Mevsiminde Alıyor
Kuzeydeki kutbi hava kütleleri ile güneydeki tropikal hava kütlelerinin geçiş sahası üzerinde bulunan Trabzon, en fazla yağışı sonbahar mevsiminde alıyor.