Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kara'nın Açıklaması

Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Başkanı Metin Kara, 6385 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndaki değişikliklerin önemli olduğunu ve desteklediklerini belirtti.

Kara, yaptığı yazılı açıklamada, yaşanan değişimler sonrasında esnaf ve vatandaşların haklarını iyi takip etmesi gerektiğini belirtti.

Kara, yeni düzenlemenin getirdiği değişiklikleri şöyle sıraladı:

''Emekli olan ve ticaret faaliyet yürütenlerin ödenmemiş sosyal güvenlik destek primleri borçları için 2013 yılı Mayıs ayı sonuna kadar başvuruları halinde borçları yeniden yapılandırılacak ve 36 ay taksitle ödeyebilecekler. 1 Ekim 2008'den önce Sosyal Güvenlik Kurumu'na kayıt ve tescili yapılan sigortalılardan sigortalılık başlangıç veya bitiş tarihi değişenlerin daha önceden tespit edilmiş gelir basamakları ve bu basamakların yükselme tarihleri değiştirilemeyecek. Bu sigortalılardan tescil tarihi daha eski bir tarihe alınanların eski tescil tarihi ile yeni tescil tarihi arasındaki sigortalılık sürelerine ilişkin gelir basamağı ilk defa tescil edildiği tarih itibari ile seçtiği veya intibak ettirildiği basmak olarak kabul edilecek.''

Tüm meslek kolları için kısa vadeli sigorta kolları priminin yüzde 2 olarak sabitlendiğine işaret eden Kara, kanunun yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde yapılacak SGK olağan üstü genel kurulunda esnaf ve sanatkarların SGK yönetim kurulunda yer almasının mümkün olacağını kaydetti.

Muhabir: Burak Altunöz

Yayıncı: Asena Akçay
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile