Trabzon Havalimani'nin Yeni Dis Hatlar Gelen Yolcu Terminali Ve CIP Binasi Törenle Hizmete Girdi

Trabzon Havalimani'nin Yeni Dis Hatlar Gelen Yolcu Terminali Ve CIP Binasi Törenle Hizmete Girdi

Trabzon Havalimani’nin yeni 3 bin 77 m2 büyüklükteki dis hatlar gelen yolcu terminali ve 860 m2 büyüklükteki CIP binasinin açilisi bugün törenle gerçeklestirildi.

Trabzon Havalimani’nin yeni dis hatlar gelen yolcu terminali ve CIP binasinin açilisina Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu ve Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un yani sira Trabzon Valisi Aziz Yildirim, AK Parti Trabzon Milletvekilleri, Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Ahmet Metin Genç, daire amirleri, havalimani personeli ile davetliler katildi.

Açilis töreninde bir konusma yapan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin uluslararasi havayolu aginda bütün Avrupa ülkelerini geride birakarak tartismasiz bir merkez konumuna yükseldigini söyledi.

Ersoy “Göreve geldigimiz günden itibaren havayolu tasimaciliginin turizm alaninda ne denli önemli oldugunu sürekli vurguladik ve bu alanda hizmet kalitesinin, çesitliliginin artmasi için ciddi kararlar aldik, adimlar attik. Türk Hava Yollari ile çok kapsamli is birlikleri yürüttük. Havayolu tasimaciliginin önemini anlamak için Istanbul Havalimaninin bugün geldigi konuma bakmak yeterlidir. Yine Antalya, Çukurova ve içinde bulundugumuz Trabzon Havalimani gibi son 22 yilda ülkemizde tamamlanan ve halen yürütülen insa, yenileme ve tadilat çalismalarina baktigimizda havayolu tasimaciliginda ne denli büyük bir mesafe kat ettigimizi açikça görüyoruz. Cumhurbaskanimizin vizyonu ve iradesiyle Türkiye ulasimda adeta çag atlamistir. Bu dogrultuda havayolu tasimaciligi da bugün milletimiz için lüks olmaktan çikmis, her bölgemize ve her vatandasimiza sunulan bir imkân haline gelmistir. Bütün bunlarin da ötesinde Türkiye, uluslararasi havayolu aginda bütün Avrupa ülkelerini geride birakarak tartismasiz bir merkez konumuna yükselmistir. Böylesi bir konuma gelmisken, ulastirmada altyapinin her seyin temelini teskil ettigini de gözden kaçirmamak gerekiyor. Bizim sorumluluk alanimizdan baktiginizda, turizm tesislerimizden kültür varliklarimiza uzanan bir alanda altyapinin sürdürülebilirlik, koruma, kaliteli hizmet ve konfor demek oldugunu vurgulamak isterim. Ayrica ülkemize gelen misafirlerin konaklama tesislerinden çikip gerek sehir hayatina dahil olmasini gerekse ören yerlerimizi, müzelerimizi, tarihi alanlarimizi gezmesini istiyorsak saglikli bir altyapi saglamak durumundayiz. Bu alana verdigimiz önemi rakam bazinda göstermek gerekirse, 2002- 2024 yillari arasinda sadece Trabzon’da yerel yönetimlerin turizm altyapi yatirim projelerine günümüz fiyatlariyla tam 528 milyon lira destek vermis bulunuyoruz” dedi.



“Ulasim ve altyapi bir ülkenin varliginin teminatidir”

“Kültür ve Turizm Bakanligi olarak ülkemize gelen nitelikli turist sayisini artirmanin ve dolayisiyla Türkiye ekonomisine, aziz milletimizin refahina mümkün olan en büyük katkiyi yapmanin gayretindeyiz” diyen Ersoy, “Ancak ulasim ve altyapidaki hizmetlerin öncelikli hedefi her zaman milletimizin konforu, milletimizin yasam kalitesidir. Bunun da altini özellikle çizmek isterim. Bu kisa bilgileri sizlerle paylasmak istedim zira ulastirma ve altyapinin sosyal ve ekonomik hayatin her alaninda ne denli önemli oldugunun bilinmesi, bu noktada farkindaligin artmasi önemli. Bu farkindalik, Ulastirma ve Altyapi Bakanligimizin omuzladigi muazzam yükü ve sorumlulugu anlamamizi saglayacaktir. Öyle ki ulasim ve altyapi bir ülkenin varliginin teminatidir. Bugün dünyada yasanan farkli gelismelere baktiginizda kara, hava, deniz ve demiryolu tasimaciliginin; bunlari islevsel kilan altyapinin sadece sehirleri ve ülkeleri birbirine baglamadigini, bunun ötesinde ülkemizi ve milletimizi güvenle gelecege bagladigini çok net bir sekilde görebiliyoruz. Bakanimiz Abdulkadir Uraloglu ve degerli çalisma arkadaslarinin sahsinda alin teri ve emegi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin ulasim ve altyapi çalismalarinda böylesi çagdas ve güçlü bir konuma gelmesini saglayan herkese en kalbi sükranlarimi sunuyorum. Süphesiz, Bakanliklarimiz arasindaki güçlü is birligi de yeni eserler, yeni hizmetler olarak ülkemize deger katmaya devam edecektir. Bu minvalde Trabzon Havalimani merkezli bu kapsamli projenin tamamlanmasinin bizim çalismalarimiz üzerinde de bir çarpan etkisi olusturacagina inaniyorum. Nihayetinde Trabzon, kültür ve turizm sahasinda büyümeye, hak ettigi ilgi ve degeri gerek sosyal gerek ekonomik alanda fazlasiyla görmeye devam edecektir” seklinde konustu.



Bakan Uraloglu: “Trabzon’umuz gelistikçe havalimanimiz da sehrin dinamizmine ayak uydurarak sürekli büyümüstür”

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, yaptigi konusmada, yeni dis hatlar gelen yolcu terminali ve CIP binasinin Trabzon Havalimani’nin gelecege açilan kanatlarini daha da büyütecegini belirterek, “1957 yilinda hizmete açildiginda Dogu Karadeniz Bölgesi’nin ilk havalimani olan Trabzon Havalimani ilk günden bu zamana gelisimin, mücadelenin ve büyük düsünmenin adi olmustur. Hizmet sundugu yillar boyunca çok önemli olaylara ve nice hikayelere ev sahibi olarak sahitlik etmistir. Trabzon’umuz gelistikçe havalimanimiz da sehrin dinamizmine ayak uydurarak sürekli büyümüstür. Ancak Trabzon Havalimanimizin gerçek manada modern bir havalimanina dönüsmesi hiç süphesiz AK Parti döneminde yapilan yatirimlarla gerçeklesmistir. 2002 yilinda 7 uçak park pozisyonu bulunan apron 11 uçak kapasitesine yükseltildi. 2004’te mevcut itfaiye binasi yenilendi. 2005 yilinda 2500 metrekarelik isletme garaj binasi insa edildi. 2006 yilinda Trabzon Havalimani’nin 7/24 uçus trafiginin sekteye ugramamasi amaciyla pist aydinlatma regülatörleri yapildi. 2008 yilinda 2 milyon yolcu/yil kapasiteli yeni iç hatlar terminali hizmete açildi. 2009 yilinda yeni kargo binasi yapildi. 2011 yilinda 11 adet uçak park pozisyonu 17’ye çikarildi. 2013 yilinda hava seyrüsefer emniyeti ve sürekliligi açisindan çok önemli olan 1200 metrekare radar istasyonu faal hale getirildi.

Gelisen tesislerin enerji ihtiyaci dogrultusunda 2014 yilinda yeni kuvvet santrali kullanima açildi. 2020 yilindaki Kovid 19 pandemisi döneminde tüm dünyada oldugu gibi Trabzon Havalimani’nda da uçuslar durma seviyesine gelince bunu da firsata çevirerek havalimaninin tüm pist kaplamasini tamamen yeniledik. Gördügünüz üzere gerçekten burada Trabzon’umuzun büyümesiyle dogru orantili olarak sürekli kendini yenileyen ve gelisen bir havalimanimiz var” diye konustu.



“Trabzon Havalimaninin pist uzunlugu 2 bin 640 metre ve önümüzdeki süreçte Trabzon için yeterli olmayacak”

Trabzon Havalimani’nin 2023 yilinda iç ve dis hatlarda yaklasik 3,5 milyon yolcuyla havalimanlari arasinda 9. sirada yer aldigini kaydeden Bakan Uraloglu, “2024 yilinin ilk 7 ayinda iç ve dis hatlarda 14 bin 886 uçak trafigiyle 2 milyon üstünde yolcu agirladi. Havalimanimizdan Katar, Azerbaycan, Almanya, Kuveyt, Irak ve Ürdün basta olmak üzere 11 ülkede 20 farkli noktaya 19 farkli havayolu sirketiyle dis hatlardan ulasim saglaniyor. Ve bildiginiz üzere Trabzon ve Suudi Arabistan arasinda direkt uçuslari da baslattik. Yaz dönemi boyunca gerçeklestirdigimiz uçuslarla hem Cidde’ye hem de Riyad’a Trabzon’dan direkt seyahat etmek mümkün oldu. Bu uçuslarla 2023 yilinda Trabzon’a 1 milyon 319 bin 299 yerli ve yabanci ziyaretçi geldi. Sehrimiz gelistikçe turizm ve ticaret amaçli bu ziyaretler de artiyor. Sürekli artan yolcu sayisi dogrultusunda da Trabzon’a yeni bir havalimani kazandirmak için de çalismalara basladik. Yeni havalimani projemiz hayata geçene kadar özellikle yurtdisi uçuslarindaki artis ve Trabzon’umuzun yükselis gösteren ticaret faaliyetleri nedeniyle yeni bir dis hatlar gelen yolcu terminali ve CIP hizmet binasinin aciliyeti vardi. Hamdolsun bugün 3 bin 77 m2 büyüklükteki dis hatlar gelen yolcu terminali ve 860 m2 büyüklükteki CIP binalarimizin açilislarini gerçeklestiriyoruz. Yeni yapilarimizin modern mimarileri ve donanimlariyla yolcularimizin bekleme sürelerini keyifli hale getirecek daha kaliteli hizmetler sunacagiz. Yolcularimizin seyahat deneyimlerini en üst seviyeye çikaracagiz. Bu yeni yapilarimizin yani sira havalimanimizin dis hatlar terminali binasina baglantisini saglayacak 100 metrelik yeni baglanti yolu yapim çalismasini da tamamladik. Mevcut Dis Hatlar Terminalinin Dis Hatlar Giden Yolcu Terminaline Dönüsümü, Mevcut Iç Hatlar Terminalinin Tadilatiyla iki adet sabit yolcu köprüsü, körük sistemi eklenmesi ve bagaj tasima sistemlerinin revizyonu gibi çalismalarimiza devam ediyoruz. Az önce de belirttigim üzere bu yapilarimizin yeni havalimani projemiz hayata geçene kadar yapilmasi gerekiyordu. Biliyoruz ki Trabzon Havalimaninin pist uzunlugu 2 bin 640 metre ve önümüzdeki süreçte Trabzon için yeterli olmayacak. Bu nedenle mevcut yerinden biraz daha kuzeye yeni bir havalimani insa edecegiz" ifadelerini kullandi.

“Bu yil Temmuz sonu itibariyle hava yolu ile seyahat eden yolcu sayimiz 129 milyon 738 bin 772’ye ulasti”

Yeni Havalimani projesinin sürdügünü belirten Bakan Uraloglu, “Burada Havalimanimiz biraz daha doguya dogru kaydirilamiyor. Neden kaydirilamiyor? Çünkü biraz ileri gittiginiz zaman yaklasik 50-60 metrelere varan derinlikler var. Batiya dogru geldigimizde ise liman var. Özetle çok rahat bir cografyada degiliz. Mevcut yerde pistin uzatilmasi degil oradaki Trabzonspor Tesisleri’ni de koruyacak sekilde biraz daha kuzeye tamamen yeni bir pist yapilmasi ve terminalinin yapilmasi gerekiyor. Bakanlik olarak projemizi bunun üzerine yogunlastirdik. Ilerleyen zamanlarda sahada bir tespit yaparak, ilgili taraflar ile konusarak projeyi netlestirip yapilmasi gereken rötuslari yapip yolumuza devam edecegiz. Projenin kesinlesmesinin ardindan yapim ihalesini de önümüzdeki süreçte baslatacagiz. Hiç süphesiz gökyüzü insanin sinirlarini zorlayarak yeni ufuklara açildigi, cesaretin ve azmin kanatlandigi ve hiz faktörünün hayatimiza daha çok girdigi bir alan. Toplumlar artik hayatlarini daha çok zaman kazanmak için ‘hiz’ odakli yasam biçimine göre düzenleniyor. Bu baglamda da havaalanlarinin islevi giderek artiyor. Havayolu ile ulasim her geçen gün artarak tercih ediliyor. Bu kapsamda Asya ve Avrupa arasindaki dogu-bati koridorunda dogal bir köprü oldugu gibi Kafkas ülkeleri ve Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey güney koridorlarinin da tam ortasinda bulunan ülkemiz, 4 saatlik uçus süresiyle 1,4 milyar insanin yasadigi 67 ülkenin merkezinde muhtesem bir lokasyona sahip. Bu essiz konumumuzun 2002 yilindan itibaren yürüttügümüz ulasim politikalari ve faaliyetleriyle, dünyada en hizli gelisim gösteren ülkelerden biri olmamizda payi oldugunu düsünüyorum. ‘Dünyada Ulasamadigimiz Hiçbir Nokta Kalmayacak’ hedefiyle hareket ederek ülkemizi; dünyanin en genis uçus agina sahip ülkelerinden birine dönüstürdük. Iç hatlardaki aktif havalimani sayimiz 26 iken son olarak 10 Agustos’ta hizmete açtigimiz Çukurova Uluslararasi Havalimaniyla 58’e yükselttik. 50 ülkede 60 noktaya uçus gerçeklestiriliyorken bugün 131 ülkede 346 noktaya ulastik. 2002’de iç ve dis hatlarda seyahat eden yaklasik 34.5 milyon olan yolcu sayimizi da 2023 yilinda 214 milyonun üstüne tasidik. Bu yil Temmuz sonu itibariyle hava yolu ile seyahat eden yolcu sayimiz 129 milyon 738 bin 772’ye ulasti. Bu sayi geçen yil ayni dönemde yaklasik 118 milyondu. 2024 yili istatistiklerini inceledigimizde bu yil 230 milyon üstünde yolcu tasiyacagimizi öngörüyoruz. Açilislarini gerçeklestirdigimiz yeni hizmet binalarimiz ve baglanti yolumuzla Trabzon’umuz kanatlarini daha yükseklerde açacak. Vatandaslarimiza ve güzel sehrimize gelen yerli ve yabanci ziyaretçilerimize Trabzon’a yakisir bir sekilde daha iyi hizmet sunacak. Trabzon’umuzu daha güzel temsil edecek. Sehrimize sadece turizm alaninda degil, tarim, sanayi, ticaret her alanda büyük bir siçrayis yasatacaktir” dedi.

Açilis konusmalarinin ardindan yapilan dua ile havalimanin yeni dis hatlar gelen yolcu terminali ve CIP binasinin açilisini gerçeklestirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile