Trabzon Kanaryaotu Ve Alli Gelin Bitkisi Ilaç Oluyor

Trabzon Kanaryaotu Ve Alli Gelin Bitkisi Ilaç Oluyor

Dogu Karadeniz’in zengin bitki florasini ilaç endüstrisine kazandirmak için yaklasik 3 yildir yürütülen çalismalar kapsaminda yörede yetisen endemik bitki türlerinden Trabzon Kanaryaotu ve Alli Gelin bitkisinin ilaç olma potansiyellerinin arastirmasinda umut verici sonuçlar gelmeye basladi. Kas gevseticiden yaralarin tedavisine kadar bir çok sikâyeti dindirmede kullanilmasi planlanan iki endemik bitki türü Ar-Ge projesi ile ilgili çalismalar tamamlandiginda ilaç sanayisine kazandirilacak.

KTÜ Ilaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Arastirma Merkezi (ILAFAR) ile Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlügü 12. Bölge Müdürlügü’nün is birligi ile baslatilan Ar-Ge projesi kapsaminda, DKMP 12. Bölge tarafindan koruma altina alinmis olan Trabzon Kanaryaotu ile Alligelin endemik türlerinin ilaç olma potansiyelleri kalabalik bir ekiple sürüyor.

AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoglu, KTÜ Ilaç Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sena Sezen’i ziyaret ederek yapilan çalismalarla ilgili bilgi aldi.

Ayvazoglu, çalismalari heyecanla yakindan takip ettiklerini belirtirken, KTÜ Ilaç Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sena Sezen de çalismalarin ilk bölümünde elde edilen sonuçlarin umut verici oldugunu ancak sürecin devam ettigini söyledi.



Çalismalarin yaklasik 3 yildir sürdügünü belirten Sezen, “Yaklasik 3 yil önce bölgemizde endemik olan iki bitkinin ilaç olma potansiyelini arastirmak üzere kalabalik bir ekiple çalismaya basladik. Ilk çalismalarimizda bazi fraksiyon diye tabir ettigimiz, bitkinin bazi kisimlarinin ve bazi ekstrelerinin çesitli famikolojik aktiviteler gösterdigini bulduk. Bunlar özellikle bazi düz kaslara yönelik etkiler ve eflamatuar yolaklar dedigimiz yolaklara yönelik etkilerdir. Dolayisiyla bu asamayi tamamladiktan sonra Doga Koruma Milli Parklar, Tarim ve Orman Bakanligi ile birlikte yürüttügümüz bu projenin ön verilerle hareketle ikinci kismina devam edecegiz. Gördügümüz etkilerin moleküler mekanizmalarini çesitli deney hayvanlardaki hastalik modelleriyle hücre kültürü dedigimiz tekniklerle arastiracagiz. Amacimiz, istegimiz bulabilmek ancak bu bilim arastiracagiz. Sonuçlarini objektif bir sekilde degerlendirecegiz. Süreci de ekibimizle devam ettiriyoruz” dedi.



Ilk meyvelerinin alinmis olmasi bizim için gurur kaynagi

AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoglu da süreci yakindan takip ettiklerini belirterek yapilan çalismalarda en azindan ilk meyvelerinini alinmasinin gurur verici oldugunu kaydederek, “Süreci bizler de yakindan takip ediyoruz. Sanayi Bakanligimizin tesvikiyle kurulan ayni zamanda Tarim Bakanligimizla koordineli çalisan ve ciddi bir emek barindiran bu uygulama ve arastirma merkezinde yüksek teknolojili çalismalar var. Insallah bunun sonucunu alabilecegimizi umut ettigimiz çok heyecanli bir ekip, iki endemik bitkinin ön çalismalari tamamlanmis ve Tarim Orman Bakanligi tarafindan da bir sonraki asamaya geçmesi kararlastirilmis. Bu bizim için heyecan verici. Bilim insanlarimizin bu güzel çalismalarina her zaman katkida bulunmak destek olmakta bizim birinci görevimiz diye düsünüyorum. Ben bu kapsamda hem Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Çuvalci’ya ve kiymetli Sena hocamiza, Ali Haydar Dogu hocamiza çok tesekkür ediyorum. Bu çok uzun bir süreç. Sabir gerektiren bir süreç ama bu sürecin ilk meyvelerinin en azindan alinmis olmasi bizim için gurur kaynagi. Hepsine çok tesekkür ediyorum” dedi konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile