Kent Konseyi Başkanı Mustafa Yaylalı, projeye ilişkin bilgi verirken, projenin katılımcı bir uygulamayla, muhtarlardan mahallelerindeki öncelikli kamu hizmetlerine ilişkin bilgi alınacağını söyledi.
Yaylalı, bunun için de muhtarların mahallelerindeki öncelikleri hizmet başlıklarına göre oluşturulacak sandıklarda oylama usulü belirleneceğini ifade etti.
Vatandaşların yerel karar alma süreçlerine katılımını artırmayı hedefleyen Stratejik Yerel Yönetişim Projesi'nin faaliyetlerinin devam ettiğini ifade eden Kent Konseyi Başkanı Mustafa Yaylalı, "Proje, vatandaşların kamu hizmetlerinden memnuniyetine ilişkin vatandaş karnesi, kentin farklı bölgelerinde sunulan hizmetleri ve sosyo ekonomik durumunu anlamaya yönelik sosyo ekonomik haritalama ve belediye bütçesinin takibi konusunda katılımcı araçlar oluşturmayı ve böylece vatandaş odaklı hizmet sunumunungeliştirilmesi amaçlanıyor" dedi.
Proje çalışmalarında kent konseylerinin katılımcılığın geliştirilmesi konusunda temel bir rol oynadığına işaret eden Başkan Yaylalı, bu kapsamda, proje ekibinin 19-20 Nisan tarihlerinde kent konseyi ile işbirliği içinde Trabzon'da çeşitli belediye birimleri ve il müdürlükleriyle sunulan hizmetler hakkında görüşmeler gerçekleştirerek Trabzon'un muhtarlarıyla bir araya geleceğini dile getirdi.
BU SANDIK BAŞKA SANDIK
Muhtarlarla yapılacak toplantının çok farklı bir oylamaya da ev sahipliği yapacağının altını çizen Yaylalı, şu bilgileri verdi: "Muhtarlar kendi mahallelerine ilişkin öncelikleri hizmet başlıklarına göre oluşturulacak sandıklarda oylama usulüyle belirleyecekler. Bu oylamayla, ihtiyaçların ne ölçüde karşılandığının belirlenmesi ve buradan çıkan hizmet önceliklerinin belediyeler ve merkezi yönetim kuruluşlarının hizmet planlamasına katkı sağlaması amaçlanıyor. Mahalle muhtarları toplantısı 20 Nisan 2012,Cuma günü 09:00 - 12:00 saatleri arasında Trabzon Belediyesi Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilecek. Stratejik Yerel Yönetişim Projesi, demokratik yönetişimin hayata geçmesi; şeffaf, hesap verilebilir ve vatandaşlara etkin hizmet sunan yerel yönetimlerin oluşması, halkın karar alma süreçlerindeki katılımının artması konularında katılımcı analitik araçlar geliştirmek ve araçların kullanımını özendirmek için geliştirilmiştir. Projenin amacı, yerel düzeyde katılımcıstratejik yönetimi güçlendirmek için yerel yönetimlerin kapasitesini iyileştirerek, Yerel Yönetim Reformu'nun kapsamını genişletmektir"
10 BÜYÜKŞEHİR VE 16 BELEDİYE UYGULAYACAK
Projenin 10 büyükşehir ve 16 belediye tarafından uygulanacağını belirten Kent Konseyi Başkanı Mustafa Yaylalı, uygulanacak şehirleri şu şekilde açıkladı: Projenin uygulanacağı 10 Büyükşehir Belediyesi: Adana, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Mersin, Kocaeli, Konya, Sakarya, Samsun; 16 Belediye: Balıkesir, Çorum, Denizli, Diyarbakır Bağlar, Elazığ, Isparta, İskenderun/Hatay, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Kahramanmaraş, Siirt, Trabzon, Şanlıurfa ve İstanbul Bahçelievler.Başkan Yaylalı, muhtarlara yönelik çalışmanın ardından projenin bütün halka yaygınlaştırılacağını ve sonuçlarının da üç ay içinde kitaplaştırılarak kamuoyuyla paylaşılacağını ifade ederek, projenin yol gösterici bir çalışma niteliği taşıyacağını sözlerine ekledi .
Trabzon Kent Konseyi Stratejik Yerel Yönetişim Projesini Hayata Geçiriyor
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ortak finansmanıyla İçişleri Bakanlığı, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Stratejik Yerel Yönetişim Projesi'nin Trabzon'daki yürütücüsü Kent Konseyi çalışmalara başladı.