Trabzon Orman Bölge Müdürü Döngez Açıklaması

'Yaz aylarında yangınımız neredeyse yok. Bizim yangınlarımız kasım ayından mart ayına kadar geçen sürede olmaktadır' 'Çamburnu'ndaki ağaçlarda şu an için zarar yok gibi görünüyor. Haziran ve temmuz aylarını bekleyeceğiz. O zamana kadar ağaçlarda bir zararın oluşup oluşmadığını gözlemleyeceğiz'

Trabzon Orman Bölge Müdürü Mümin Döngez, 'Yaz aylarında yangınımız neredeyse yok. Bizim yangınlarımız kasım ayından mart ayına kadar geçen sürede olmaktadır.' dedi.

Döngez, '21-26 Mart Orman Haftası' dolayısıyla müdürlükte basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Trabzon Orman Bölge Müdürlüğünün Rize, Trabzon, Bayburt ve Gümüşhane olmak üzere 4 ili kapsadığını belirten Döngez, son 10 yılda yaptıkları ağaçlandırma çalışmalarıyla yüzde 31 olan ormanlık alanı yüzde 34'e yükselttiklerini söyledi.

Döngez, geçen yıl 2 milyon 866 bin fidanı toprakla buluşturduklarını ifade ederek, 'Türkiye'de ilk kez Trabzon Bölge Müdürlüğü tarafından Maçka'da bir köyde yerleşim yerini tehdit eden kayaların bir kısmını parçaladık, bir kısmını ise bohçaladık. Aynı zamanda mevcut ormanların bakımları, çoğaltılması gibi işleri de yapmaktayız.' diye konuştu.

Ormanlık alanları vatandaşların yararlanmaları için açtıklarını dile getiren Döngez, şöyle devam etti:

'Özel ağaçlandırma bunlardan sadece biridir. Vatandaşlarımız, kendi arazilerinde veya ormanlık alanlardaki boşluklarda gelir getirici türlerle birlikte ağaçlandırma yapabilirler. Bu ağaçların 3 yıl bakımlarını biz yapıyoruz. Meyvelerin toplanması ve satılması vatandaşlara aittir. Şu anda böyle devam eden 46 özel ağaçlandırma izni verdik. Ve bunlara kredi de veriyoruz. Vatandaş, 'Buraya ağaçlandırma yapacağım.' dediği zaman finansmanını da biz sağlıyoruz.'

Döngez, geçen sene 5 milyon 500 fidan ürettiklerini, bu yıl bu rakamı 6 milyon 500'e çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayarak, tohum üretimi de yaptıklarını, bunları da Ordu ve Artvin'e göndereceklerini söyledi.

Trabzon Orman Bölge Müdürlüğünün görev sahasında son 10 yılda çıkan orman yangınlarının 24 olduğunu aktaran Döngez, 'Yangın başına 8 hektar civarında yanan alanımız var. 2017'de ise 15 yangın çıktı. Yaz aylarında yangınımız neredeyse yok. Bizim yangınlarımız kasım ayından mart ayına kadar geçen sürede olmaktadır. Nisan ve mayıs sonrasında yangınlarımız olmamaktadır.' ifadesini kullandı.

- Sürmene'deki orman yangını

Sürmene ilçesinin Çamburnu mevkisinde, ocak ayında yaşanan yangına değinen Döngez, bu durumun bir anda ülke gündemine konu olduğunu ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

'Mecliste, anayasa görüşmeleri gibi önemli görüşmelerde gündem dışı söz alınarak, bizim Çamburnu'ndaki yangınımız ifade edildi. Bizim bölgemizde yangınlarımız kışın çıkar. Nedeni ise 3 sebepten ötürüdür. Yanıcı madde, tutuşturucu madde ve oksijen. Bizim bölgemizde yanıcı madde kışın oluşuyor. Yani yaprakların ve otların kurumasıyla birlikte zeminde kuru bir materyal oluşuyor. Yazın bizim ormanlarımızı benzin dahi dökseniz yakamazsınız. Çünkü alttaki tabakanın tamamı su. O nedenle isteseniz de tutuşturamazsınız. Güzel hava, kurumuş materyal ve piknik yapan vatandaşlar olunca sonuç olarak ortaya istenmedik bir hadise çıkıyor. Çamburnu'ndaki ağaçlarda şu an için zarar yok gibi görünüyor. Haziran ve temmuz aylarını bekleyeceğiz. O zamana kadar ağaçlarda bir zararın oluşup oluşmadığını gözlemleyeceğiz'

Yanan çalı, çırpıyı belli bir alana topladıklarını dile getiren Döngez, 'Oradaki ağaç dikimini, ağaçların durumuna göre yapacağız. O nedenle birkaç ay daha bekleyip sonra o çalışmamızı yapacağız. Alanda oluşan boşluklarda bir çalışma yapacağız. Üniversitedeki hocalarımızla da görüşerek genetik kirliliğin oluşmaması için o bölgeden sarıçam tohumu topladık ve yıl sonunda bir çalışma yapacağız.' dedi.

Toplantının ardından Döngez ve Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Nevzat Yılmaz tarafından müdürlük bahçesine fidan dikildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile