Trabzon Turizmde Müşteri Memnuniyetini Hedefliyor

Trabzon Turizmde Müşteri Memnuniyetini Hedefliyor

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, turizmde müşteri memnuniyetinin önemine işaret ederek “Her geçen gün artan misafir ağırlama kapasitemizin devam etmesi müşteri memnuniyetine bağlıdır.

Gelen misafiri ne kadar memnun edebilirsek onlar o kadar yurt içinde ve yurt dışında gönüllü elçilerimiz olurlar” dedi.

Maçka Köylere Hizmet Götürme Birliği, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ve İl Özel İdaresi işbirliği ile gerçekleştirilen, 'Maçka Turizm Bilgilendirme Altyapısının Geliştirilmesi Projesi' kapsamında yapımı tamamlanan Maçka Turizm Bilgi Sistemi, Turizm Danışma Bürosu ve el sanatları hediyelik eşya reyonlarının açılış töreni yapıldı.

Açılışa katılan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon’un her alanda olduğu gibi özellikle alternatif turizm destinasyonu olma yönünde çok emin adımlarla hızlı ilerlediğini söyledi.

Bunun hem şehir merkezinde hem de başta Maçka olmak üzere diğer ilçelerimizde kısa sürede fark edildiğini ifade eden Valı Kızılcık “Bu anlamda Trabzon'un kalkınma stratejisinde turizmin öncelikli bir sektör olduğunu ve bu sektörün sunmuş olduğu hizmetlerin daha kaliteli, daha memnuniyet verici oranda olması için başta altyapı hizmetlerimiz olmak üzere tüm hizmet sunucularının ciddi bir eğitime tabi tutulmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulamak istiyorum. Her geçen gün artan misafir ağırlama kapasitemizin devam etmesi müşteri memnuniyetine bağlıdır. Gelen misafiri ne kadar memnun edebilirsek onlar o kadar yurt içinde ve yurt dışında gönüllü elçilerimiz olurlar. Buraya gelip bizim güzelliklerimizi tecrübe eden, yaşayan ve memnun olarak dönen her misafirimiz, bizim kilometrelerce uzaklara giderek, bol para harcayarak yaptığımız tanıtımdan çok daha içten ve etkili olur. Onun için gelen her misafirimizi birer potansiyel gönüllü elçimiz olarak görmeliyiz. Turistimizi memnun ettiğimizde onlar hoşça vakit geçirmek, tatil yapmak için geldiğinde karşılığını öderler. Yeter ki gelen misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlayalım" diye konuştu.

Turizmin önemine değinen Vali Kızılcık, "Doğu Karadeniz deyince akla Trabzon geliyor. Trabzon'da turizm deyince de akla Sümela Manastırımız geliyor. Bu markayı ve değeri çok iyi kullanmamız gerekiyor. Şehir ve kırsal kalkınmamızı gerçekleştirmek için bu markadan azami ölçüde istifade edebilmek için gayret sarfetmemiz lazım. Hangi malı üretirseniz üretiniz, hangi hizmeti sunarsanız sunun, bunun tanıtımını, bilinirliliğini, farkındalığını sağlayamadığınız taktirde, siz daha kaliteli hizmeti ve malı üretmiş olsanız dahi daha çok bilinen daha kaliteliymiş gibi alınmakta ve tüketilmektedir. Böylece rekabet edebilme şansınız da azalır. Sümela gibi ciddi bir markamız var. Bu markayı daha da parlatarak bundan ilimize, bölgemize maksimum geliri nasıl temin edebilirizin arayışı içinde olmalıyız. Sadece Sümela'dan elde ettiğimiz gelir 2 milyon TL civarında. Bu gelirin bir kısmını buradaki diğer tarihi yerlerin restorasyonuna harcanmasını talep etmemiz Trabzon olarak en doğal hakkımızdır. Böylece daha fazla turistik destinasyonlarla toplumumuz daha fazla gelir elde edecektir" şeklinde konuştu.

VALİDEN “EKSİKLER GİDERİLSİN” TALİMATI Tesis işletmecilerine de seslenen Vali Kızılcık, "Sivil Toplum Kuruluşlarıyla, yerel yönetimlerle bir araya gelerek, Mayıs ayında başlayan sezona daha az eksikle nasıl girebilirizin arayışını yapmalıyız. Bu konuda bize ne düşüyorsa hazırız. En büyük şikayetlerden birisi hizmet sektöründe yeterli kalitenin yakalanamamış olmasıdır. Bu kaliteyi yakalamamız için hem tesisleri restore edeceğiz, hem de bu tesislerin standartlarını yükselteceğiz. Trilyonları harcayarak kurduğunuz tesislerde hizmet verecek olan gençlerimizin eğitilmesi gerekiyor. Eğitimlerini tamamlayamamış gençlerimizin bir şekilde hizmet sunmalarına müsaade edersek inanın ki o trilyonların fazla bir anlamı olmayacak ve o turistin gönlünü kazanmamış olacağız. Gençlerin hizmet sektöründe daha kaliteli hizmet sunmaları için meslek içi eğitimlerini gerçekleştirelim. Bu yöndeki çalışmaları organize edelim ve kurslarımızı açalım. Bu sezonda daha kaliteli hizmet sunmanın imkanına kavuşalım. Nitekim bu yönde yürütülen kurslar var. Onlara iştirak edelim" ifadelerini kullandı.

Açılışa katılan DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım da, "Bu proje ile Doğu Karadeniz'in vizyonunun gerçekleştiğini görmekteyiz. Yerel istihdam sağlayan ve kırsal kalkınma hedefine hizmet eden çok amaçlı bir proje oldu. Yöresel ürünleri, gelenekleri ve görenekleriyle yöresel kültürü koruyan hem de modern çağımızın tekniklerini, bilgi sistemlerini kullanan bu proje aynı zamanda geçmişten geleceğe çok önemli katkı sağlayacak ve kültürümüzü yaşatacak, el ürünlerimizin üretilip satılabileceği bir projedir. Valimiz Trabzon'da çok güzel bir vizyon ortaya koydu. Kırsalda yaşayan insanlarımıza gelir getirecek, yeni turizm modellerinin bölgeye getirilmesini sağlayacak bu projenin hedefimize uygun olduğunu düşünüyorum" dedi.

“DEĞERLERİMİZ YETERİNCE TANITILMIYOR” İlçe Kaymakamı Ümit Cavuldak ise, "İlçemiz uluslar arası tanıtımlara sahip Sümela, Vazelon ve Kuştul manastırları, Çakırgöl Kayak Merkezi altyapı çalışmaları, Altındere Milli Parkı, Hamsiköy gibi değerleriyle özel bir coğrafyadır. Ancak bazı altyapı eksikliklerimiz bulunmaktadır. Sümela'nın dışındaki değerlerimizin yeterince tanıtılamaması, alternatif turizm alanlarının ön plana çıkarılmaması, ilçe turizminin en önemli sorunu olarak ön plana çıkıyor. Buraya gelen turistlerimiz bugün açılışını yaptığımız bu proje sayesinde ilçenin tarihi ve turistik mekanları hakkında her türlü bilgiye ulaşmış olacak. Yöreyle ilgili bilgi almak isteyenler dünyanın her yerinden keoslar üzerinde bilgi edinebilecekler ve onları izleyebilecekler" diye konuştu.

Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, ilçesinin turizmden gerekli payı alamamasından yakınarak, "Turizmden gerekli payı alamıyoruz. Ama bunun kabahati turistlerde değil, bizlerdedir. Valimizin katkıları ile birlikte artık burada açılan bürolarımız ve reyonlarımız ile el emeği ürünlerimiz sergilenmiş olacak. Turizmde yeni bir hareket başlayacak. Bu bir mihenk taşı, bu bir ilk adımdır. Bundan sonra devlet ve özel sektör destekleriyle turizm önemli bir ivme kazanacak. Bunun tüm ilçelerimize örnek olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız da, "Maçka, ilimizin ve ülkemizin en önemli turistik bölgesidir. Yıllık 300 bin kişi ile büyük bir ziyaretçi kapasitemiz var. Bu ziyaretlerden 2 milyona yakın gelir elde ettik. Bu gelirimizi artırmaya gayret edeceğiz. Burada açılan bürolarımızda el emeği ürünlerimiz ziyaretçilerimize satılacak ve böylece turizme önemli katkılar sağlayacak. Bilgi sistemi ile de yörenin tanıtımına büyük katkı vermiş olacak ve özetle turizmin 12 aya yayılmasında önemli bir rol üstlenecek " şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Kızılcık ve beraberindekiler Turizm Bilgi Sistemi, Turizm Danışma Bürosu ve el sanatları hediyelik eşya reyonlarının açılış törenini gerçekleştirdi. Kurdele kesiminin ardından Vali Kızılcık, reyonları tek tek gezerek görevlilerden bilgi aldı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile