Trabzon'un Fethinin 562. Yil Dönümü Etkinlikleri

Trabzon'un Fethinin 562. Yil Dönümü Etkinlikleri

Trabzon’un fethinin 562. yil dönümü törenlerle kutlandi.

Trabzon’un fethinin 562. yil dönümü Türk Tarih Kurumunun incelemeleri neticesinde verilen karar sonrasi 2. kez 15 Agustos tarihinde gerçeklestirildi.

Kutlama programi kapsaminda öncelikle Fatih Parki’nda çelenk sunma töreni düzenlendi.

Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu’nun, Fatih Sultan Mehmet Han’in büstüne çelenk birakmasinin ardindan 15 Temmuz Sehitler ve Hürriyet Parki’nda kutlama programi gerçeklestirildi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan törene Trabzon Valisi Ismail Ustaoglu, Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu, AK Parti Trabzon Milletvekili Yilmaz Büyükaydin, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Adem Sen ve il protokolü katildi.

Törende konusan Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu “Bugün tarihimizin önemli dönüm noktalarindan birinin, Trabzon’un fethinin 562. yil dönümünü idrak ediyoruz. Bu kadim topraklarin, ecdadimiz tarafindan fethinin 562. yil dönümünü gurur ve minnet duygularimla kutluyorum. Ülkemizin gözbebegi kadim sehir Trabzon’umuzu bize armagan eden Fatih Sultan Mehmet Han’i ve askerlerini hayirla yâd ediyor, kanlariyla yogurduklari vatan topraginda ebedi uykularina dalmis ecdadimizi rahmetle ve saygiyla aniyorum” diye konustu.

Trabzon’un fethinin, büyük emeklerin ve zorluklarin neticesinde gerçeklestigini vurgulayan Baskan Zorluoglu, “Bilhassa o zamanki adiyla Bulgar Dagi (Zigana Dagi) asilirken büyük mesakkat çekilmistir. Iste bu zorluk karsisinda, orada hazir bulunan Akkoyunlu Hükümdari Uzun Hasan’in annesi Sara Hatun, Fatih Sultan Mehmet Han’a su soruyu sorar: ‘Hey ogul! Bu Trabzon’a bunca zahmet nedendir?’ Cihan Padisahinin Sara Hatun’a cevabi Osmanli’nin temel felsefesini yansitmaktadir: ‘Hey ana! Bu zahmet din yolundadir. Çünkü bizim elimizde Islam kilici vardir. Eger bu zahmeti ihtiyar etmezsek bize gazi demek yalan olur ve hem yarin hakkin huzuruna varinca utaniriz, hecil oluruz.’ ‘Trabzon gözümde ve gönlümde müntakis olmustur’ diyen Fatih Sultan Mehmet Han, nihayet 1461 yilinin 15 Agustos’unda hedefine ulasmistir. 15 Agustos günü el degistiren sadece bir sehir degildir, o gün fethedilen bir toprak parçasi degil, milyonlarca gönüldür. Trabzon sadece fethedilmekle kalmamis, ecdad yüzyillarca bu sehrin güzelligine güzellik katmistir. Camileri, minareleri, konaklari, bedestenleri, çesmeleri ve bahçeleriyle kadim sehrin her bir kösesi desenlerle bezenmistir. Üzerine bastigimiz bu topraklarda bütün canliligiyla yasayan bir medeniyet vardir. Dolayisiyla bu mirasa sahip çikmak son derece önemlidir. Bu, herkese düsen mukaddes ve vazgeçilmez bir sorumluluktur” seklinde konustu.

Büyüksehir Belediyesi Mehter Takimi’nin kutlama programi kapsaminda verdigi fetih özel konseri, tören alaninda bulunanlar tarafindan ilgiyle izlendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile