Trabzon'un Ilk Basin Müzesi Hayata Geçiyor

Trabzon'un Ilk Basin Müzesi Hayata Geçiyor

Ortahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Müdürlügü’nün hazirliklarini devam ettirdigi Basin Müzesi’nde görücüye çikacak basin yayin materyalleri yurdun dört bir tarafindan toplaniyor.

Trabzon’un ilk basin müzesinde matbaadan, baski kaliplarina, haberlesme araçlarindan, fotograf makinelerine, gazetelerden, dergilere kadar birçok basin yayin materyali sergilenecek. Trabzon’da ilk kez yayin hayatina baslayan gazete ve dergilere ait nüshalar da müzede sergilenecek. Trabzon’un duayen gazetecilerinin daktilo, fotograf makineleri ile kayit cihazlarinin da yer alacagi müzede yaklasik 500’ün üzerinde basin yayin araç ve gereci görücüye çikacak. Müzede geçmisten günümüze Trabzon’un duayen gazetecilerine ait daktilo, fotograf ve matbaa makineleri de sergilenecek. Basin Müzesi’nde ögrencilerin, gazetecilerin ve arastirmacilarin yararlanmasi için bir de basin yayin tarihiyle ilgili kütüphane yer alacak.

Konuyla ilgili açiklamalarda bulanan Ortahisar Belediye Baskani Ahmet Metin Genç, yaklasik 150 yillik basin yayin geçmisi olan Trabzon’un bu zengin tarihi birikiminin kurumsallasmasi ve gelecege tasinmasi için basin müzesini hayata geçireceklerini kaydetti.

Baskan Genç, bugüne kadar basin müzesine envanter desteginde bulunan herkese tesekkürlerini ileterek, vatandaslari ve medya mensuplarini müzeye envanter desteginde bulunmaya çagirdi. Müzeyle ilgili açiklamalarini sürdüren Baskan Genç, söyle konustu: “Trabzon’da ilk matbaa olan Trabzon Vilayet Matbaasi 1865 yilinda kurulmus. Bunun hemen akabinde ilk gazete olan Trabzon Vilayet Gazetesi ise 1869’da çikmistir. Milli mücadele öncesinde ve ikinci mesrutiyet döneminde degisik tarihlerde 35’e yakin gazetenin çiktigini görüyoruz. Özellikle milli mücadeleyi destekleyen çok sayida nesriyatin sehrimizde basilmasi bizim tarihimiz açisindan çok önemli” dedi.

Basin Müzesi’nde sergilenmek üzere ellerinde basin araç gereci bulunan vatandaslari ve medya mensuplarini müzeye bagisa davet eden Baskan Genç, “Basin müzemizde baski teknikleri, yayincilik, matbaacilik, fotografçiligin gelisim asamalariyla ilgili çok önemli bir envanteri görücüye çikaracagiz. Bu anlamda ellerinde müzede sergilenecek nitelikte basin ekipmani, araç ve gereci bulunan vatandaslarimizi müzemize bagis yapmaya çagiriyoruz. Bu her türlü basin araç ve gereci olabilir. Kayit cihazi, haberlesme cihazlari, matbaa, baski kaliplari, fotograf makinesi, gazete, dergi gibi ekipmanlara sahip vatandaslarimizin isimlerini de yazarak bu ekipmanlari müzemizde sergilemekten memnuniyet duyariz. Bu anlamda bu materyaller de evlerde atil durumda kalmaktan kurtarilip bir nevi topluma mâl olmus olur” ifadelerini kullandi.

Baskan Genç, Basin Müzesi’nin 10 Ocak Çalisan Gazeteciler Günü’nde hizmete açilacagini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile