Trabzon'un Yomra Ilçesinin IYI Partili Belediye Baskani Biyik Partisinden Istifa Etti

Trabzon'un Yomra Ilçesinin IYI Partili Belediye Baskani Biyik Partisinden Istifa Etti

31 Mart seçimlerinde IYI Parti’nin Trabzon’da kazandigi tek ilçe belediyesi olan Yomra’da Belediye Baskani Mustafa Biyik, düzenledigi basin toplantisi ile partisinden istifa etti. Biyik yaptigi açiklamada, istifasinin gerekçeleri oldugunu belirterek “Bu partide siyaset yapma ve siyaseten yol arkadasligi yapacak oldugumuz insanlardaki bu ayrismadan kaynakli olarak partide artik yola devam edemeyecegime ve mensubu oldugum IYI Parti’den bugün itibariyle istifa ettigimi kamuoyunun bilgisine duyurmak istiyorum” dedi.

2019 ve 2024 yerel seçimlerinde IYI Parti’nin Trabzon’da kazandigi tek ilçe olan Yomra’nin Belediye Baskani Mustafa Biyik bugün Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde basin toplantisi düzenledi.

Biyik, IYI Parti Olaganüstü Kurultayi’nda genel baskan adayi Koray Aydin’in seçimi kazanamamasinin ardindan ve partinin sürdürmüs oldugu politikanin yanlis olmasindan dolayi istifa karari aldigini söyledi.



Istifasinin bir takim gerekçeleri oldugunu kaydeden Baskan Biyik, “2019 tarihinde Yomra Belediye Baskanligi’na seçildim. Yomra’daki vatandaslarimizin, halkimizin destegiyle belediye baskanina seçildik ve sonrasinda da tekrar bir ay kadar önce 31 Mart 2024 tarihinde yapilan seçimlerde tekrar Yomra belediye baskanina seçildim. Son zamanlardaki yasamis oldugunuz istifa sürecinde de yine kayitli ve sartsiz, partili, partisiz birçok insandan çok büyük destekler aldim. Geçmis oldugumuz Cumartesi günü partimizin olaganüstü kurultay sürecini yasadik. Bu kurultay sürecinde yasanan sonuçlar sebebiyle basina yansiyan istifamla ilgili konulari da buradan açiklik getirmek üzere sizleri de bilgilendirmek istiyorum. Yomrali hemserimiz Koray Aydin, IYI Parti Genel Baskanligi adayligini açikladi ve Türkiye’de bakanimizin adayligini açikladiktan sonra en hizli destek açiklamasini yapan hem belediye baskanlarinin hem partililerden birisi oldum. Bu kurultay sürecinde kendisinin yaninda yer aldik ve destegimizi her türlü kendisine gösterdik. Gelinen süreçte kurultayda birinci turda çok yüksek bir oy orani ile önde çikmis olmamiza ragmen kurultayda seçimi Bakanimiz kaybetmistir. Partilerin kurultaylarinda kazanmak veya kaybetmek vardir. Bu gayet normal bir durumdur. Buna da aday olundugu zaman herkes hazirdir. Bizler de hazirdik. Bu seçim kaybedilebilir veya kazanilabilirdi. Gelinen noktada bugün itibariyle bulunmus oldugum IYI Parti mensubu üyeliginden olmaktan bugün itibariyle istifa ediyorum. Istifamin bir takim gerekçesi var” diye konustu.



“Bizim konumuz ilkesel bir konudur; kisilere bagli olarak bireysel bir noktada degiliz”

IYI Parti’nin basarili olacagina olan inancini kaybettigini söyleyen Baskan Biyik, “Ben sadece partide yapilan olaganüstü kurultayda Koray Aydin seçimi kaybetti diye bir istifa durumum yok. Tek bir nedene bagli olarak istifa noktasinda degiliz. Bu istifamin 4-5 gerekçesi var. Bunun en önemli gerekçesi su 31 Mart tarihinden önce ben Belediye baskani olarak 2019 tarihinde seçimleri kazanmis olan 20 tane belediye baskanindan tekrar 31 Mart seçimlerini kazanmis tek belediye baskaniyim. Belediye baskanlari toplantilarinda partideki istisare toplantilarinda her zaman parti son bir yildir sürdürmüs oldugu politikanin yanlis oldugunu Anadolu’da tasra teskilatlarinda bu politikanin bir karsiligi olmadigini ve gün geçtikçe oy oranimizin azaldigina dair sert bir sekilde bütün elestirilerimi partindeki yöneticilik yapan arkadaslarina ilettim. Günün sonunda bu parti 31 Mart tarihinde basarisizliga ugradi. Ve olaganüstü kurultay karari aldik. Bu olaganüstü kurultayda genel baskanimiz hem partide tekrar aday olmayacagim dedi.

Ancak Genel Baskanimizin bu süreçte partinin bu kararlari almasinda etkili olan birçok arkadasimiz, genel idare kurulu üyesi, genel baskan yardimcisi gibi partide üst düzey görev yapan arkadaslarimizin hepsi bugün partide yeniden genel idare kurulu üyesi olarak partiye seçilmis ve partide devam karari almislardir. Genel idare kurulunda yapilan oylamalarda partinin çogunluk olarak burada Cumhuriyet Halk Partisi is birligine, ittifaka veya herhangi bir siyasi partiyle is birligiyle ittifaka kesinlikle karsi çikip hür ve müstakil olarak seçime girilmesi tezini savunan arkadaslarimizin tamami da su anda baktigimiz zaman genel idare kurulunda veya parti yönetiminde veya yeni seçilen genel baskanimizin yaninda durmaktadir. Bu sunu tasiyor. Bütün bu olumsuzluklarin tamamini genel baskana yüklediler. Genel baskanimiz salonda ben bu olumsuzlari katlaniyorum, üstüme aliyorum dedi ve gitti. Geriye kalan arkadaslarimizin hiçbir tanesinin bu basarisizliklarda bir katkisi olmamis gibi partiyi yeniden ayni kisiyle ayni yöntemlerle partiyi iktidara tasiyacaklarina dair bir yöntem belirlediklerini belirtmis olmalari bizim bu partide bundan sonra basarili olacagina olan inancimizi kaybetmistir. Benim istifa nedenlerimin en önemli nedeni budur. Sayin Genel Baskanimiz Meral Aksener’in geçtigimiz 5 yillik içerisinde ilçemize 4 sefer ziyareti olduk. Kendisiyle Anadolu’da birçok ilçeyi, ili ziyaretlerine eslik ettim. Bizim sayin genel baskanimizin kendisiyle ve yeni seçilen IYI Parti Genel Baskanin sahsiyla ilgili bir elestirimiz ve sorunumuz bulunmamaktadir. Bizim konumuz ilkesel bir konudur. Durusumuz da ilkesel bir konudur. Kisilere bagli olarak bireysel bir noktada degiliz” seklinde konustu.



“Oy kullanmamiza ciddi bir sekilde engel olundu”

IYI Parti’nin olaganüstü kurultayinda oy kullanamadigini dile getiren Baskan Biyik, “Ben bir yil önce IYI Parti’nin olagan kurulunda da oy kullanmistim. TC kimlik numaram ve baba adimin yanlis yazilmasindan dolayi oy kullandirilmadi. Bu delege listelerini yapan genel kuruldaki ilgili arkadaslarin yapmis oldugu bireysel hata ve bilinçli bir durumdur bunu bilemiyorum. Bir suçlamada bulunmak istemiyorum. Bu planlanan hatadan kaynakli olarak Yomra Belediye Baskani olarak 2019’da seçilmis ve 2024 yilindan seçilmis biri olarak bu partide orada oy kullanmamiza ciddi bir sekilde engel olundu. Dogal olarak sonuçta bu partide siyaset yapma ve siyaseten yol arkadasligi yapacak oldugumuz insanlardaki bu ayrismadan kaynakli olarak partide artik yola devam edemeyecegime ve mensubu oldugum IYI Parti’den bugün itibariyle istifa ettigimi kamuoyunun bilgisine duyurmak istiyorum” ifadelerini kullandi.

“Hiçbir siyasi parti ile hiçbir kisi ile siyasi partisine katilmak üzere bir kelimelik görüsmem olmadi”

Istifa sürecinin ardindan siyasi yol haritasi seklindeki sorulara Biyik, “Benim CHP ile Istanbul’da görüstügüm anlastigim seçimden önce oraya geçecegime dair bir sey söylendi. Bunu ilkokuldaki cahil bir çocuk söylemez. Seçim bitti. Koray Aydin cumartesi günü seçimi kazanmis olsaydi benim Istanbul’da yapmis oldugum görüsmenin sonucu olacakti. Ben hangi sartlarda istifa ederek CHP’ye katilacaktim. Seçimden önce böyle saçma görüsme olabilir mi? Neticede Koray Aydin kazanmis olsaydi bu parti yüzde 1 dahi oy alsa bu partideki siyasi hayatima devam edecektim. Çünkü ilkesel olarak bu benim tarzim. Hiçbir siyasi parti ile hiçbir kisi ile siyasi partisine katilmak üzere bir kelimelik görüsmem olmadi. Eger tespit edilirse ispat edilirse belediye baskanligindan istifa edecegim” dedi.



“Koray Aydin’i ilk buldugu kavsakta satan adam Yomra Belediye Baskanini dünden satar diye düsünüyorum”

IYI Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydi ile bir temasinin olmadigini kaydeden Baskan Biyik, “Yavuz Aydin ile bir temasim olmadi. Sayin Vekil ilk önce kendisini sorgulamasi lazim. IYI Parti’ye mensup olarak Trabzon’da kazanilan tek belediye biziz. Tek belediye baskani olmama ragmen ne bir tebrik telefonu açti ne bir çiçek gönderdi ne bir selam verdi. Ziyaret etmeyen belediyesine gelmeyen bir adamla vefa ve hemsericilik düsüncesi ile yol yürümenin bir anlami olmadigini düsünüyorum. 20-30 yillik yol arkadasi Koray Aydin’i ilk buldugu kavsakta satan adam Yomra Belediye Baskanini dünden satar diye düsünüyorum” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile