Heyet firma ziyaretleri yaparak firmaların sorunlarının tespit edilmesi, yatırım ve ihracat teşvikleri konusunda birebir firmaları bilgilendirme yapılması amacıyla Trabzon’a geldi. Trabzon’a gelen heyet önce Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ile Trabzon’da firma ziyareti gerçekleştirdi. Daha sonra Trabzon Ticaret Odası’nda TTSO ve DKİB İşbirliği ile düzenlenen toplantıda sanayicileri, iş adamlarını ve katılımcıları bilgilendirdiler.
Program’da açıklamalarda bulunan Trabzon Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman “Bu ülke adına önemli bir gelişmedir. Özellikle ihracatçı üyelerimiz açısından önem taşıyor. Bu uygulamanın ihracatçı arkadaşlarımız açısından büyük önem arz ediyor. Olumlu etkiler edecektir. Firmaları ihracata teşvik eden ve dünya pazarlarına açılmasını sağlayan bu destekler ülke ekonomisi açısından önemli adımlardır. Trabzon’da birçok üretimimiz var kazaziye ve hasır gibi. Bunları yıllarca pazarlama şansını bulamadık. Bir proje hazırladık. Ekonomi bakanlığımız bize destek oldu. Bir hayaldi bu hayali gerçekleştirdik” dedi.
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ise konuşmasında “Gittiğimiz bazı iş yerlerinde her ne kadar bizler teşvikleri ile ilgili anlatmalar yapıyorsak ta birebir baktığımız zaman Trabzon’da, bazı illerde de bazı eksikliklilerin devletin vermiş olduğu teşviklerden hala yaralanamadığını görüyoruz. Daha önce Cumhurbaşkanımız 5 milyar dolar ihracat hedefi istedi. Oturup beklemekle bunun yapılmayacağını hepimiz bilmek zorundayız. Dolayısıyla vizyonumuzu ve illerimizi geliştirmek için hep beraber çalışmak zorundayız. Devletin yarattığı imkânlardan yaralanmak için bu çalıştayların çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Anadolu’da yeni bir çıkış için hepimizin kendisini yenilemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
“Türkiye’nin ekonomisi içerisinde Trabzon’un payı binde 8”
Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre açıklamasında büyüme oranları ile ilgili bilgi verdi. Dilemre şu şekilde konuştu:
“Biz bakanlık olarak her türlü desteğe hazırız. Trabzon’un ekonomik büyüklüğü 2002 yılında 2 milyar dolar, 2016 yılına geldiğimizde bunun 7,1 milyar dolara çıktığını görüyoruz. Kişi başına düşüne milli gelir ise 2002 yılında 2 bin 700 dolar iken 2016 yılında 9 bin 400 dolara çıktığını görüyoruz. Türkiye’nin ekonomisi içerisinde Trabzon’un payı binde 8. 2016 yılı itibari ile en çok ihracat yapan 14’üncü ilimiz Trabzon. İhracatın toplamı 1,34 milyar dolar civarında. Türkiye’nin ihracatından Trabzon’un aldığı pay binde 9. Trabzon geçen yıl 118 ülkeye ihracat yaptı. 2002 yılında 163 Trabzonlu firma ihracat yaparken 2016 yılında 245’e çıktı. 19 firma sürekli her yıl ihracat yapıyor. 19 firmanın toplam ihracattan aldığı pay yüzde 35 Türkiye ortalaması yüzde 57. Bu bize şunu gösteriyor Trabzon ilinde Türkiye ortalamasının üzerinde firmalar ihracat denemesinde bulunuyor. Bu da girişimcilik ruhunu gösteriyor” dedi.
Bakanlık Müşaviri Sevde Bayazıt Kaçar ise “Şuan da ekonomisi ile güçlü ülkeler ile yarışabilir halde bir Türkiye var. Türkiye’nin ekonomik bakımdan yıkılmasını, yok olmasını isteyenleri sizlerin desteği ile bertaraf etmiş olduk. Yılsonuna kadar bir sıçrama kaydedeceğimizi ümit ediyoruz. Hedeflerimizi yakalayabilmek için Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım başkanlığında hükümetimiz gerekli tedbirleri alıyor. Firmalarımıza ulaşmak ve yerinde sorunları konuşmak bizim için çok önemli. Ülkemizi seviyorsak çok çalışmak zorundayız. Uzun bir yolumuz var. Bakanımız Bakanlığımızın tüm imkanlarını yatırımcılarımıza, üreticilerimize seferber etmiş durumda. Sizlerden gelen talepleri çok önemsiyor” diye konuştu.
Trabzonlu İhracatçılarla Buluştular, Sorunlarını Dinlediler
Ekonomi Bakanlığı tarafından oluşturulan heyet, Trabzon’da ihracatçı işadamları ile buluştu, sorunlarını dinledi.