Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de bu yıl kuraklık, don ve aşırı yağışlar nedeniyle tarım sektörünün olumsuz etkilendiğini, meyve ve sebzede rekoltenin önemli ölçüde düştüğünü ancak tarımsal fiyatların yüksek seyrettiğini söyledi.
Hububat ile meyve ve sebzede iklim koşullarının etkisiyle oluşan fiyatların, geçen yılla kıyaslandığında yüzde 10-15 hatta bazı ürünlerde daha yukarıda seyrettiğini vurgulayan Özdemir, çiftçilerin şu anda yumurtasından tavuğuna, koyununa, ineğine, peynirine, sütüne kadar ürettiği her şeyin iyi para ettiğini anlattı.
Türkiye'nin her tarafında bu durumu gözlemlediklerine dikkati çeken Özdemir, "Açık konuşmak gerekirse iyi ki pazarı iyi öngörmüşüz, iyi ki ikinci fabrikamızı haziran ayında devreye sokmuşuz, iyi ki kapasitemizi artırmışız. Şu anda traktör talebine yetişmeye çalışıyorum. Abartısız" dedi.
Özdemir, bu gelişmeyi rakamların da desteklediğine dikkati çekti.
Traktör satışlarına ilişkin bilgi veren Özdemir, şöyle devam etti:
"Temmuz ayı trafik kayıtları itibarıyla Türkiye'de bu yıl temmuz sonunda (yılın ilk 7 ayı) satılan traktör sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 arttı. Türk Traktör olarak yüzde 14 büyüdük, pazarın üzerinde büyüdük. Pazar payı olarak baktığımız zaman bu, bizim açık ara liderliğimizi devam ettirdi. En çok tercih edilen marka özelliğimizi sürdürdük. Türk Traktör olarak temmuz ayı trafik kayıtları itibarıyla yüzde 50,1 pazar payımız var. Türkiye'de satılan her iki traktörden biri, 30'un üzerinde marka var, Türk Traktör fabrikalarından çıkıyor. Bunu çok önemsiyoruz. Yurt içinin yanı sıra yurt dışı satışlarımızda da istikrarlı büyüme var. Ürünlerimiz dünyada 130'dan fazla ülkede kullanılıyor. Şu anda ihracatımızın yaklaşık yüzde 30'u Kuzey Amerika'ya, Kanada'ya yapılıyor. Yani Amerika'daki çiftçi ne kullanıyorsa Bursa'daki çiftçi de onu kullanıyor. Bu, çok önemli bir değer. İlk 6 aylık dönemde yurt içi ciromuz, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 10 büyüyerek 863 milyon liraya ulaştı. Yurt dışı ciromuz ise yüzde 46 büyüyerek, 467 milyon liraya ulaştı. Bu, sadece 6 ay, ilk yarı performansı."
- "Fiyatlardaki iyileşmeler, artışlar verim kayıplarını telafi etti"
İrfan Özdemir, pazara ilişkin 9 aylık sonuçların daha sonra açıklanacağını bildirdi.
Çok başarılı bir yıl geçirdiklerine işaret eden Özdemir, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Çiftçilerimiz, bütün olumsuzluklara, hububattaki verimlilik azalmasına rağmen verimli, bereketli bir yıl geçirdi. Bazı meyvelerde ortalamada yüzde 20-25 verim kaybı oldu. Fındıkta yüzde 50 verim kaybı oldu. Kayısıda yüzde 80-90 rekolte kaybı olduğu söyleniyor. Bunlara rağmen fiyatlardaki iyileşmeler, artışlar verim kayıplarını telafi etti ve çiftçilerimiz özellikle de meyve ve sebzeciler başta olmak üzere çok kazançlı bir yıl geçirdi. Şu anda özellikle traktör talebine yetişemediğimiz alanlardan biri hayvancılık. Et, süt fiyatları, gıda fiyatları süt ve süt ürünleri, çok iyi."
Özdemir, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının son yıllarda izlediği istikrarlı hayvancılık politikasının bu sürece katkı sağladığına değinerek, hayvan ithalatının disipline edilmesi, modern ve bilinçli tarımın desteklenmesi konularında çok ciddi yol alındığını sözlerine ekledi.
Traktör Satışlarında Otomotivi Kıskandıran Artış
Otomotiv sektörünün pazar kaybı sürerken iklim koşulları yüzünden yaşanan rekolte kayıplarına rağmen yüksek seyreden ürün fiyatlarıyla yüzleri gülen çiftçilerin yoğun traktör talebi, satışların artmasını sağladı.