Trakya'da Son Yagislar Çiftçinin Endiselerini Ortadan Kaldirdi

Trakya'da Son Yagislar Çiftçinin Endiselerini Ortadan Kaldirdi

Tekirdag, Edirne ve Kirklareli’de son dönemde yasanan kurakligin ardindan Nisan yagmurlari bugday basta olmak üzere hububat ekili tarlalara can suyu, çiftçilere umut oldu.

Türkiye’nin önemli tahil ambarlarindan olan ve nüfusun büyük çogunlugunun geçimini çiftçilikle sagladigi Trakya topraklarinda yasanan kurakligin ardindan Nisan yagmurlari ekili alanlara can suyu oldu. Bugday basta olmak üzere arpa, kanola ve ayçiçegi gibi mahsullere can suyu olan Nisan yagmurlarinda çiftçi rahat bir nefes aldi.

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Baskani ve Bitki Islahi Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçin Kaya son dönemde yasanan kurakligin ardindan Nisan yagmurlarinin ekili alanlara altin gibi geldigini belirtti.

Son 60-70 yilin en sicak Aralik ve Ocak ayinin yasandigini anlatan Prof. Dr. Kaya, "Kar da olmadigi için kisin soguk geçmemesi nedeniyle buharlasma kayiplari fazla oldu. Bazi yerlerde bugdayda çökmeler ve stresler baslamisti. Bitkilerde verim son derece önemli. Tam basaklanma dönemi öncesi gelen yagis çok iyi geldi. Su an verim için en kritik olan dönem. Bu yagislar tam zamaninda ve altin gibi geldi. Bölgede 30-35 hatta bazi yerlerde 40 kiloya kadar yagis düstü" dedi.

Bölgede uzun süre etkili olmayan yagisla stres problemi olan bugdaydaki bu sikintiyi giderdigini ve yeterli oldugunu ifade eden Kaya, zamaninda gelen yagislarin basaklanma dönemindeki bugdayin bu süreci stressiz olarak geçirmesini saglayacagina dikkat çekti.

Prof. Dr. Kaya’dan çiftçilere uyari

Ekili alanlarda sicak ve nemli havaya bagli olusan mantari hastaliklara dikkat etmeli konusundan çiftçileri uyaran Kaya, "Hem fiyatlar hem verim anlaminda zor bir yil oldu. Son 15-20 yilin en düsük verimlerini aldilar. Bu yilin beklentileri çok fazlaydi. Kis yagislarindan umutluyduk. Nisan yagmurlari da tam ihtiyaç duyulan dönemde fazlaca yagmasi bizim verim açisindan umutlarimizi devam ettirmemizi sagladi. Bundan sonra çiftçilerin sicak ve nemli havaya bagli olusan mantari hastaliklara dikkat etmeliyiz. Bu dönemde yaygin olarak görülen pas hastaligi çok önemli. Buna karsi mutlaka ilaçlama yapilmali. Bayrak yapragini süt olum devresine kadar yesil olarak koruyalim. Çünkü onlar fotosentez yapacak bu da daha fazla verim ve bitkileri daha fazla beslemesi demek" diye konustu.

Pas hastaliginin önemine deginen Kaya, gübre atmayanlar varsa onlarin da bir an önce azotlu gübreleme yapmasini tavsiye etti.

"Bugday strese girdigi zaman basaklanma evresine geçiyor"

Bugdaylarin basaga kalkmaya basladigini söyleyen Prof. Dr. Yalçin Kaya, "Içinde bulundugumuz tarla çok erken sekilde basaga kalkmis. Çünkü bu tarla kurakliktan dolayi strese girmis. Neredeyse diz boyuna gelmis. Bitki strese girdigi zaman basaklanma evresine geçiyor. Bu açidan da yagis açisindan kritik bir periyottu. Bu topraktan gelen serin ortam ve yagislar basaklari kurtardi. Bu durum basaklarin tanelerinin dolu olmasina yansiyacak. Bu da verim açisindan olusacak sikintiyi ortadan kaldirmis olacak" seklinde konustu.

Çiftçilerde yagislarin onlari mutlu ettigini dile getirerek önce korktuklarini daha sonra nisan yagmurlari ile rahat bir nefes aldiklarini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile