Gaytancıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de pirinç üretiminin yüzde 55'inin Trakya Bölgesi'nde Edirne'den karşılandığını, çeltiğin Meriç Nehri'nden sulandığını söyledi.
Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 100 bin dekarlık çeltik ekim sahası olduğunu ve bunun 600 bin dekarının Trakya Bölgesi'nde yer aldığını aktaran Gaytancıoğlu, şöyle konuştu:
"Çeltik üretimi bölge ekonomisi için çok önemli. Trakya'da 35'e yakın çeltik fabrikası var. Bu fabrikaların kapasitesi 3 milyon tona yaklaşmaktadır ama üretim 800-900 bin ton civarında gerçekleşmektedir. Biz burada çeltik fabrikalarının eksik kapasiteyle çalıştığını, bunun ciddi bir sorun olduğunu dile getirirken, maalesef başka sorunlar da çeltik üretimini olumsuz yönde etkilemektedir."
Gaytancıoğlu, Ergene Nehri'ndeki kirlilik ve çeltik üretimi arasında bağlantı kurulmaya çalışıldığını savundu. Ergene Nehri'nden çeltik sulamasının yok denecek kadar az yapıldığını dile getiren Gaytancıoğlu, şöyle devam etti:
"Hiç yoktur da diyebiliriz. Çünkü çeltik üretiminde sulamanın ana kaynağı Meriç Nehri'dir. Trakya'da çeltik, temiz su kaynağından sulandığı için pirinçte kesinlikle yabancı, kimyasal madde bulunmuyor. Trakya Üniveritesinin yapmış olduğu bir çalışma var. 42 yerden alınan toprak ve su numunesi tertemiz çıktı. Ergene Nehri yakınlarındaki çeltik üreticileri, çok fazla su parası ödeyerek barajlardan ve başka nehirlerden su satın alıyor. Kırklareli Kayalı Barajı'ndan bile su temin ederek çeltik sulaması yapanlar var."
Gaytancıoğlu, hasat döneminde çıkan çeşitli söylentilerin pirinç fiyatını olumsuz yönde etkileyebildiğini vurguladı.
Trakya Bölgesi'nde üretilen pirincin, dünyanın en kaliteli pirinci olduğunu belirten Gaytancıoğlu, Türkiye'de çeltik üretimi yapılacak yeteri kadar su kaynağı olduğunu kaydetti.
'Trakya'da Üretilen Pirinç Temiz'
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, "Trakya'da çeltikler temiz su kaynağından sulandığı için pirinçte kesinlikle yabancı, kimyasal madde bulunmuyor" dedi.