Trakya Proje Pazarı'nda Dereceye Girenler Belli Oldu

Trakya Proje Pazarı'nda Dereceye Girenler Belli Oldu

Trakya Üniversiteler Birliği ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen Trakya Proje Pazarı yarışmasında dereceye girenler belli oldu.

Trakya Proje Pazarı yarışmasına Tekirdağ Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Hanlıoğlu, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat Yurtcan, değerlendirme ve ödül kurulu üyeleri, üniversite hocaları, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Yarışmada bir konuşma yapan Trakya Kalkınma ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Şimdiye dek hep başka kurumların başka bölgelerde yaptığı ar-ge ve teknoloji etkinliklerine katılıyorduk, hamdolsun bugün kendi etkinliğimizi kendi kaynaklarımızla yapmaya başladık. Bu, küçük bir başlangıç olarak görülebilir, ancak bölgemizin geleceğine doğru atılmış büyük bir adımdır. Burada görücüye çıkan projeler ile bölgemiz bir ivme kazanacak. Gelecek yıllarda benzer çalışmaların artması ve destek bulması ile belki de Trakya, ülkenin ar-ge ve inovasyonda merkez gücü haline gelecek. Bunu inanarak söylüyorum çünkü Trakya Üniversiteler Birliği bünyesinde yer alan dört üniversitemiz de olağanüstü işlere imza atıyor. Bilimsel üretimde iddialı hale geliyoruz. Özellikle tarım ve hayvancılık, tıp, gıda endüstrisi, tekstil ve mühendislikte iddialı olduğumuz söylemek isterim. Teknoparklarımız yoğun talep görüyor. Sanayici ile üniversite işbirliğinde yeni ufuklara yelken açıyoruz. Şuan bu etkinlik ile 36 farklı proje ön elemeyi başarı ile geçti ve içlerinden 10 tanesi finalde kaldı. Yarışma neticesinde ilk beşe giren projelere çeşitli para ödülleri var. Bu ödüller projeleri desteklemek için bir vesile. Belki küçük miktarlar ancak, burada alınacak bir derece ile çalışma azmi ve şevki daha da artacak, proje sahipleri projelerini daha da geliştirmeye gayret gösterecekler. İlk beşe giremeyenler de eksiklerini araştırıp onları kapatacak ve projelerinde daha iyiye giden yolda adım atmış olacaklar. Bu projeler ile uzun vadede hem bölgemiz, hem ülkemiz, hem de insanımız kazanacak. Daha doğrusu herkes kazanacak, kimse kaybetmeyecek. Buradan her üniversitemize ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. İsimlerini anmak önemli, Namık Kemal Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi. Bu isimlere dikkat edin, bu isimler geleceğin bilim merkezleri haline gelecek. Her şehre üniversite yapılması ile o şehirlerin kaderleri değişti değişiyor. Çünkü üniversite bir kentin hem sosyal hem de ekonomik hayatına büyük katkılar sunuyor, kalkınmayı ve gelişmeyi tetikliyor. Bizim üniversitelerimiz de Trakya’yı kalkındırıyor. Biz Trakya Kalkınma Ajansı olarak kendi çalışma alanımızda bulunan üç üniversite ile ortak projeler yapıyoruz. AB fonları ile yeni hayata geçirdiğimiz üniversite-sanayi işbirliği projemizde üç üniversite de yer alıyor mesela. Buralara kariyer merkezleri kurduk, mezunlarımızı bölgemizdeki sanayi kuruluşları buluşturuyoruz. Veya üniversitelerden gelen talepler doğrultusunda üniversitelerin projelerini İstanbul ve Ankara’da düzenlenen ar-ge/inovasyon fuarlarına götürüyor, görücüye çıkartıyoruz. Bunu özel sektörümüzle de yer yer yaptık, onları da destekliyoruz. Bu vesile ile burada emeği geçen kim varsa, rektör hocalarımızdan özel sektör temsilcilerine kadar çok teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz” dedi.

Bölgedeki üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmeyi hedef alan, Trakya Ar-Ge ve Teknoloji Proje Pazarı etkinliğine Trakya Üniversiteler Birliği Üyeleri, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Trakya Üniversitesi’nde çalışan veya çalışmalar yürüten araştırmacılar ve Çanakkale, Kırklareli, Edirne veya Tekirdağ illerinde faaliyet gösteren sanayicilerin katılımı kabul edildi.

Hakem değerlendirmelerinin ortalaması sonucunda 36 proje “65 puan”ın üzerinde değerlendirilerek, Proje pazarına katılım hakkını elde etti. Bu projelerin 8 tanesi Trakya Üniversitesi’ne, 4 tanesi Kırklareli Üniversitesi’ne, 5 tanesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne, 10 tanesi Namık Kemal Üniversitesi’ne ve 9 tanesi özel sektör kuruluşlarına ait. 36 proje içerisinden ilk 10’a kalan projeler, 6 tanesi akademisyenlerden, 1 tanesi Trakya Kalkınma Ajansından, 1 tanesi Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nden ve 6 tanesi çeşitli sektörlere ait Ar-Ge merkezi sorumlularından oluşan 14 kişilik “değerlendirme ve ödül kurulu” tarafından değerlendirildi.

İlk 10’a kalan finalistler proje önerilerini Değerlendirme ve Ödül Kurulu’na sundular

36 proje arasında ilk 10’a kalan projeler Trakya Proje Pazarı yarışmasında proje önerilerini jüri üyelerine ve katılımcılara sundular. İlk 10’a kalan finalistlerin 4 tanesi Trakya Üniversitesi’nden, 2 tanesi Namık Kemal Üniversitesi’nden, 2 tanesi Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nden , 1 tanesi Trakya Üniversitesi Teknopark’tan ve 1 tanesi Kırklareli Üniversitesi’den yarışmaya katıldı.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda ilk 5’e girmeye hak kazanan proje sahiplerine Trakya Kalkınma Ajansı tarafından ‘’Ticarileştirme Desteği’’ kapsamında para ödülleri verildi.

Yarışma sonucunda birincilik ödülü olan 25 bin TL’yi almaya hak kazanan ‘’Fonksiyonel Yumurta Proteini Kaynaklı Toz Sporcu Ürünü Geliştirilmesi ve İmalatı’’ isimli projesiyle Muhammed Yüceer oldu. İkincilik ödülü olan 20 bin TL Trakya Üniversitesi’nden Cem Taşkın’a, üçüncülük ödülü olan 15 bin TL Namık Kemal Üniversitesi’nden Erkan Orhan’a, dördüncülük ödülü 10 bin TL yine Trakya Üniversitesi’nden Şebnem Bukavaz’a, beşincilik ödülü 5 bin TL ise Trakya Teknopark’tan Tolga Kaprol’a verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile