Daha önce Transdinyester Milli Eğitim Bakanlığı görevini de üstlenen Gagauz toplumunun ileri gelenlerinden Georgiy Gaydarcı ''Biz kimseye el açmadık. Çalışarak geçinmeyi öğrendik. Ekmek paramız için göç ettik.'' dedi.
Adetlerin unutulmaması dileyen Gaydarcı, "Bunun için Gagauzca’nın yanı sıra Türkçe de öğrenilmeli." şeklinde konuştu.
Varna'dan Moldova'ya Osmanlı-Rus Savaşı sırasında 1774 yılında göç etmek zorunda kalan Hıristiyan Gagauzların soyu Oğuzlara kadar dayanıyor. Transdinyester bölgesinin merkezi Traspol şehrinde ise 16 bin Gagauz yaşıyor.Sivil toplum örgütünün kurucusu Sergey Kalınedela ise ''Amacımız, gençlerimizin dilini ve kültürünü kaybetmemesi. Bunun yanında kuruluşumuz milletini sever fakat herkese açıktır.'' diyerek faaliyetlerini anlattı. Mimar Sinan eseri Bender Kalesi'ni de koruyarak temizliğini kendilerinin yaptığı ifade eden Kalınedela, hayalinin ise kale burçlarının Türk stili restore edilmesi olduğunu ifade etti.
Transdinyester'deki Gagauzlar Tarih ve Kültürlerini Konuştu
Moldova’nın ihtilaflı Transdinyester bölgesinde yaşayan Gagauzlar, 'Birlik' adlı sivil toplum kuruluşunun düzenlediği "Tarih, Kültür ve Dil" etkinliğinde bir araya geldi.