Transdinyester Görüşmeleri

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 11-12 Eylül'de yapılması kararlaştırılan Transdinyester görüşmeleri iptal edildi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Transdinyester Çözüm Süreci Özel Temsilcisi Büyükelçi Radojko Bogojeviç, yaptığı açıklamada, Transdinyester müzakerelerinin bir kez daha iptal edilmesinden dolayı üzgün olduğunu, somut ilerleme kaydedilebilmesi için taraflar arasında düzenli ve direkt temasın gerekli olduğunu belirtti.

Bogojeviç, yakın gelecekte bölgeyi yeniden ziyaret etmeyi istediğini bildirdi.
Taraflar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle Şubat 2014'den bu yana Viyana'da yürütülen müzakereler şimdiye kadar üçüncü kez iptal edildi.
Transdinyester sorununa çözüm bulmak amacıyla yürütülen müzakerelerin ilk turu, 27-28 Şubat'ta Viyana'da gerçekleştirildi.

İkinci tur müzakerelerin, 10-11 Nisan'da yapılacağı açıklandı ancak 9 Nisan'da ikinci tur müzakerelerin ertelendiğini bildirildi.

Öte yandan referandum yaparak tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kırım, Rusya'ya tanınma için başvuru yaptı. Bunun üzerine Trandinyester tarafı da 16 Nisan'da Rusya'ya tanınma başvurusu yaptı. Ertelenen ikinci tur müzakereler ise yaklaşık iki aylık uzatma ile 5-6 Haziran'da gerçekleştirilebildi.
Üçüncü tur müzakerelerin, 17-18 Temmuz'da Viyana'da yapılacağı açıklandı ancak müzakerelere birkaç gün kala eylül ayına ertelendiği duyuruldu. Çözüm süreci kapsamında 28 ve 29 Ağustos'ta Moldova ve Transdinyester'i ziyaret eden Büyükelçi Radojko Bogojeviç, üçüncü tur müzakerelerin 11-12 Eylül'de Viyana'da yapılacağını açıklamıştı.
Ukrayna'daki siyasal gelişmelerin olumsuz etkilediği Transdinyester çözüm sürecinde taraflar arasında, Moldova'da latin alfabe ile eğitim veren okullar, diplomaların geçerliliği, Dubasari bölgesindeki çiftçilerin durumu, telekomünikasyon sorunları, ekonomik işbirliği, Transdinyesterli görevlilere karşı açılan ceza davaları ve serbest dolaşım hakkı sorunları bulunuyor.
AGİT bünyesinde 5+2 formatında gerçekleşen görüşmelere Transdinyester, Moldova, Rusya, Ukrayna, ABD ile AGİT ve AB temsilcileri katılıyor.
-Transdinyester sorunu-
Moldova içinde 1990 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Transdinyester'in, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi bulunuyor. Transdinyester, Birleşmiş Milletler (BM) üyesi hiçbir devlet tarafından tanınmıyor. Moldova, Transdinyester'in kendi toprakları olarak kabul edilmesini, Transdinyester ise ayrı bir devlet olarak tanınmak istiyor.
AGİT bünyesinde Moldova ile Transdinyester arasında 1993'ten bu yana sorunun çözümüne yönelik müzakereler yürütülüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile