Travelexpo 3. Uluslararası Turizm Fuarı Ve Gastronomi Zirvesi
Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: 'Türkiye'ye bu yıl 5 milyona yakın Alman, 6 milyonu aşkın da Rus ziyaretçimiz gelecek. Diğer bütün ülkeleri toparladığımızda en mütevazı rakamla söylüyorum, 38 milyon yabancı ziyaretçiyi Türkiye'nin ev sahibi olarak kabul edeceğini görüyoruz' 'Gastronomiyi bilimsel olarak kullananlar kullansın ama bunun Türkçesi ya yemek kültürü ya mutfak kültürü ya yemek sanatı ya da mutfak sanatı diyeceğiz' 'Orta Asya'dan Mezopotamya'ya, Balkanlar'dan Kafkaslar'a kadar çok çeşitli coğrafyalarda binlerce yıl içerisinde gelmiş bir yemek kültürü birikimine sahibiz. Bundan dolayı da ne kadar iftihar etsek azdır. Bunun da dünya turizmine kazandırılmasını, dünya turizminin önemli bir ilgi alanı haline gelmesini temin etmemiz gerekiyor'
Bakan Kurtulmuş, ATO Congresium'da Travelexpo 3. Uluslararası Turizm Fuarı ve Gastronomi Zirvesi'nin açılışına katıldı.
Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, fuarın Ankara ve Türkiye için hayırlı ve bereketli olması temennisinde bulunarak, fuarla eş zamanlı düzenlenen Gastronomi Zirvesi kapsamında, baklava pişirme Guinness Dünya Rekoru denemesinin de gerçekleştirileceğini bildirdi.
Türkiye'nin son derece zengin ve bereketli bir coğrafyada bulunduğuna işaret eden Kurtulmuş, "Bu vatan toprakları gerçekten çok geniş bir coğrafyanın kültürel zenginliklerine, birikimlerine sahip. Türkiye, Troya'dan Osmanlı'ya kadar çok sayıda büyük medeniyetin ev sahibi olan, tabiri caizse bu medeniyetlere beşiklik yapmış olan bir ülke. Tarihi ve kültürel zenginlikleri, Türkiye'nin en önemli zenginliğidir." değerlendirmesinde bulundu.
Bu büyük değer ve zenginliklerin aynı zamanda bir çeşitliliği de barındırdığını, İslam medeniyeti ve öncesine ait büyük eserlerin Anadolu'nun dört bir tarafında yer aldığını aktaran Kurtulmuş, bu eserlerin gün yüzüne çıkarılmasıyla ilgili çalışmaları sürdürdüklerini vurguladı.
- "Dünyanın en büyük imkanlarına sahip olan ülkelerin başında geliyoruz"
"Anadolu, Türkiye toprakları dünyanın en büyük arşividir, en zengin kütüphanesidir." diyen Kurtulmuş, bu toprakların zenginliklerini, çeşitliliklerini bütün dünya turizminin dikkatine sunmak için canla, başla, gayretle çalıştıklarını belirtti.
Bakan Kurtulmuş, 2018'in Türkiye'de "Troya Yılı" olarak ilan edildiğini anımsatarak, Troya'nın mutfak, yemek kültürünün de dünyaya tanıtılması gerektiğini kaydetti.
TÜRKSOY tarafından 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Kastamonu'da dün Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla Nevruz etkinliklerinin gerçekleştirildiğini anlatan Kurtulmuş, Kastamonu üzerinden de Türk kültürünün bütün dünyaya tanıtılmasını sağlayacak çok sayıda zenginliğe sahip olduklarını ifade etti.
Türkiye'nin Roma'dakinden daha fazla Roma Dönemi eserine, Yunanistan'dakinden daha fazla Yunan Dönemi eserine sahip olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, bunların henüz sadece bir kısmının gün yüzüne çıkarılabildiğini aktardı.
Eserlerin tamamının gün yüzüne çıkarılıp, dünya turizmine sunulması için gayret gösterdiklerini bildiren Bakan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünyanın en eski yerleşim yerleri burada. Göbeklitepe'nin 9 bin yıllık bir geçmişe uzandığını biliyoruz. Henüz bilimsel olarak kanıtlanmadı ama İstanbul'daki kazılar dolayısıyla Beşiktaş'ta ortaya çıkmış olan kalıntıların Tunç Devri'ne kadar geriye giden büyük bir geçmişe sahip olduğu iddia ediliyor. Bütün bunların hepsini büyük bir zenginlik olarak görüyoruz. İnanç, kongre, yaylalar, kış, doğa, yaz, yaşlı, sağlık turizmi bakımından dünyanın en büyük imkanlarına sahip olan ülkelerin başında geliyoruz."
- "Yüzde 50'den yüzde 130'lara kadar varan rezervasyon artışları söz konusu"
Bakan Kurtulmuş, Türkiye'nin yemek sanatı, yemek kültürünün önemine de işaret ederek, şunları söyledi:
"Gastronomiyi bilimsel olarak kullananlar kullansın ama bunun Türkçesi ya yemek kültürü ya mutfak kültürü ya yemek sanatı ya da mutfak sanatı diyeceğiz. Sanat değerinde büyük bir birikime sahip olan Türkiye'de bir mutfak birikimimiz var. Orta Asya'dan Mezopotamya'ya, Balkanlar'dan Kafkaslar'a kadar çok çeşitli coğrafyalarda binlerce yıl içerisinde gelmiş bir yemek kültürü birikimine sahibiz. Bundan dolayı da ne kadar iftihar etsek azdır. Bunun da dünya turizmine kazandırılması, dünya turizminin önemli bir ilgi alanı haline gelmesini temin etmemiz gerekiyor."
Türkiye'nin turizmde yaşadığı kötü dönemlerin artık geride kaldığını anlatan Kurtulmuş, geçen haftalarda Rusya ve Berlin'de gerçekleştirdikleri ziyaretlere değindi.
Kurtulmuş, "Almanya sektörünü yönlendiren şirketlerin CEO'larıyla, aynı şekilde Rus şirketlerinin temsilcileriyle Rusya'da ayrı ayrı görüşmeler yaptık. Gördüğümüz şu, eğer onların tahminleri bir şekilde gerçekleşirse yüzde 50'den yüzde 130'lara kadar varan rezervasyon artışları söz konusu. Bu şu demektir Türkiye'ye 2018'de 5 milyona yakın Alman, 6 milyonu aşkın da Rus ziyaretçimiz gelecek. Diğer bütün ülkeleri toparladığımızda en mütevazı rakamla söylüyorum, 38 milyon yabancı ziyaretçiyi Türkiye'nin ev sahibi olarak kabul edeceğini görüyoruz. Bunun için bu birikimimizi hizmet kalitemizi artırarak, yabancı dostlarımıza, misafirlerimize takdim etmemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Kurtulmuş, Ankara'nın da Türkiye'nin başkenti olarak gelişen turizm pastasından yeterince pay almadığını belirterek, gereken bütün desteğin verilmesiyle Ankara'nın turizm bakımından çok daha yukarıya çıkması gerektiğini kaydetti.
Mutfak sanatının da önemli bir imkan olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, bu sanatın kapılarının Ankara, Türkiye ve bütün dünyayı tanıtmak için Gastronomi Zirvesi kapsamında açıldığını ifade etti.
Bakan Kurtulmuş, fuarın önümüzdeki yıl yeni fuar alanında gerçekleştirilmesi temennisinde bulundu.
- "Çok güzel bir fuar alanını Ankaramıza kazandırmış olacağız"
Ankara Valisi Ercan Topaca da yaptığı konuşmada, fuar ve zirve ile Türk turizmine Gastronomi yoluyla çeşitlilik kazandırmayı, Ankara'nın turizm ve kültürel değerlerini Türkiye'nin ve dünyanın gündemine getirmeyi amaçladıklarını vurgulayarak, zirve kapsamında birçok etkinliğin gerçekleştirileceğine işaret etti.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Tuna da yerel yönetimler olarak turizme katkı sunmaya devam edeceklerini belirterek, "Bugün de bu fuar alanının mekan olarak darlığı, sıkışıklığı da görülmekte. Bu yüzden el ele vererek, Ankara Ticaret Odamız, Sanayi Odamız, Odalar Birliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve diğer ortaklarımızla birlikte yeni ve güzel bir fuar alanı inşaatının ihalesine çıktık. İnşallah bu ayın sonunda, önümüzdeki ayın içerisinde ihalenin kararı verilecek ve çok güzel bir fuar alanını Ankaramıza kazandırmış olacağız." diye konuştu.
ATO Başkanı Gürsel Baran'ın da katıldığı Travelexpo 3. Uluslararası Turizm Fuarı ve Gastronomi Zirvesi'nin açılışında Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Turizm Akademisyenleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna ve Türkiye Aşçılar, Pastacılar Konfederasyonu Başkanı Gökhan Tufan da birer konuşma yaptı.
Bakan Kurtulmuş, konuşmaların ardından baklava pişirme Guinness Dünya Rekoru denemesinin de gerçekleştirileceği alanı ziyaret ederek, aşçılardan bilgi aldı.