``trilyon Dolarlık Pazardan Pay Almalıyız``

``trilyon Dolarlık Pazardan Pay Almalıyız``

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Taha Aydın, tramvay ve metro vagonu üretiminde dünyadaki `trilyon dolarlık` pazardan pay alınması gerektiğini söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Taha Aydın, `Yerli Tramvay ve Metro Vagonu Üretim Projesi` konusunda bilgiler verdi. UİB Konferans Salonu`nda yapılan toplantıda, Bursa`da Büyükşehir Belediyesi ile Durmazlar Makine işbirliğiyle üretimi yapılan raylı sistem vagonları çalışmalarının başında bulunan Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Taha Aydın, Büyükşehir Belediyesi`nin ulaşım sıkıntısını çözme noktasında `Yerli Tramvay ve Metro Vagonu Üretim Projesi`ni çok önemsediğini söyledi. Projenin Bursa`nıngeleceğine ve istihdamına büyük katkı sağlayacağını ifade eden Aydın, bu konuda Türkiye`nin otomotiv üssü olan Bursa`nın gerekli ve yeterli teknolojik kapasite ve mühendislik tecrübesine sahip olduğunu söyledi. Projenin hazırlık aşamasında oluşturulan teknik ekibin yurtiçi ve yurtdışında önemli üretim merkezlerinde incelemelerde bulunduğunu belirten Aydın, "Ülkemizde geliştirilmesi için çok geç kalınmış olmakla birlikte ulusal ve uluslararası boyutlarda gelişmesi halen devam eden demiryolu teknolojileripazarından alınacak pay, günümüzde de azımsanmayacak değerdedir. Bu teknoloji ülkemizde bugünden üretilemezse dışarıya ödenecek fazladan döviz, Türkiye`nin gelişmesine ayıracağı finansman payını ciddi miktarlarda etkileyecektir. Gelecekte yapılacak Ar-Ge çalışmaları, yerlileştirme çalışmalarında sağlanacak ilerlemeler, kapasite kullanımındaki artışlar gibi nedenlerle yaklaşık yüzde 45`lere varacak ekonomik iyileştirmeler görülebilecektir" dedi

Kamunun yıllarca başaramadığını özel sektörün çok daha kısa zamanda başardığını dile getiren Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kamunun elinde tuttuğu mevcut üretim ve işletme kurumları, yönetimin özel sektörde olacağı oranlarla özelleştirilmelidir. Ülkenin demiryoluyla yolcu ve yük taşımacılık sektörünü elinde tutan kamu sektörünün, bu teknolojiyi ne kadar etkili kullandığı ve yönettiği ortada. Ekonomik, emniyetli, konforlu ve sürdürülebilir bir demiryolu taşımacılığının sağlanması için sektörün kısmen dahi olsa özelleştirilmesi kaçınılmazdır." "YÜKSEK HIZLI TREN GÜVEN VERİYOR" Bu noktada yüksek hızlı tren yatırım projelerinin başlangıç olarak güven verdiğini kaydeden Aydın, sektörün ihtiyaç duyduğu kaliteli eleman yetiştirilmesi konusunda marka olmaya çalışan Bursa`ya katkı sağlayacak ve eğitim hayatına yeni başlayacak Bursa Teknik Üniversitesi bünyesinde demiryolu teknolojilerinin eğitim programına alınması ve tasarım, mekanik, elektrik ve elektronik konularında özel sektör işbirliğiyle elemanlar eğitilmesi önerisinde bulundu. Aydın, bu elemanların da özellikle bilgisayardestekli üç boyutlu tasarım programları kullanabilmesi ve dinamik analizler yapabilme becerisine sahip olması gerektiğine dikkati çekti. Aydın, dünyada 20 yıllık bir projeksiyonda yaklaşık `trilyon dolarlık` bir pazarın söz konusu olduğunu, bu noktada Türkiye olarak bu pazardan pay alınması gerektiğini söyledi. Vagon üretimi projesinin başında üretilecek araçların teknik özelliklerini belirleyebilmek için kent içi ulaşım yoğunluğu ve araç trafiği dikkate alınarak öncelikle hatların güzergahlarının belirlendiğini anlatan Aydın, "Bursa Büyükşehir Belediyesi`nin ulaşımdan sorumlu birimlerinin katkılarıyla detay çalışmalar yapıldı. Şehirplanlaması ve nüfus yoğunluğundan yola çıkılarak çalışan nüfusun ikamet ettiği yerlerle sanayi bölgeleri arasındaki bağlantılar ve şehir merkezindeki sosyal, kültürel ve ticari alanlar da dikkate alınarak ana hedefi BursaRay`a yolcu taşımak olan taslak ring hatları oluşturuldu" şeklinde konuştu. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan birinci tramvay hattının (T1 hattı) Santral Garaj, Darmstad, Stadyum, Altıparmak, Heykel Cumhuriyet Alanı, İnönü Caddesi, Uluyol ve Santral Garaj güzergahını izleyeceğini belirten Aydın, geliştirilen araç tasarımlarıyla ilgili görselleri de katılımcılarla paylaştı. Panelistlere ve sponsorlara plaket takdimiyle sona eren panelin ardından katılımcılar, Durmazlar Makine`nin üretim birimlerini gezerek, bir ilke imza atılan yerli tramvayın işletimini yerinde incelediler.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile