Troid Ve Memede Igne Biyopsisi, Kötü Huylu Tümörleri Belirliyor

Troid Ve Memede Igne Biyopsisi, Kötü Huylu Tümörleri Belirliyor

Eskisehir Özel Ümit Batikent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Ersoy Esen, igne biyopsisi yöntemi hakkinda bilgi vererek, kullanim alanlarini anlatti.

Igne biyopsisini tanimlayan Op. Dr. Esen; “Hastaliklarin teshis edilebilmesi için vücutta bulunan dokulardan ve organlardan örnek alinmasi demek olan biyopsi isleminin igne ile yapilan türüne denir” diye konustu.

Troid nodülü veya memede kitle için biyopsi uygulamasinin da igne biyopsisi yöntemi ile yapildigini aktaran Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Ersoy Esen, bu yöntem ile ameliyat yapmadan kitle veya nodül hakkinda bilgi sahibi olabildiklerini söyledi.



1 santimi geçen nodüllerde yapiliyor

Tiroid bezi içindeki nodülün; boyundaki sislik veya rutin kontrollerde boyun ultrasonu sonucunda tespit edilebildigini dile getiren Esen, 1 santimi geçen nodüllerde biyopsi yapildigini aktardi. Op. Dr. Esen, “Bunlarin yüzde 5’i kötü huylu çikabiliyor, biyopsinin amaci bunun kararini verebilmektir” diye konustu.

Uygulamanin nasil yapildigina iliskin bilgi veren Op. Dr. Ersoy Esen, sunlari söyledi: “Tiroid igne biyopsisinin ultrasonografi altinda yapilmasi zorunludur. Girtlak, yemek borusu, ses telleri, sah damarlari, toplar damarlar ve bir çok baska hayati dokunun bulundugu bölgeye, ultrasonografi ile ignenin nereye girdigini takip etmeden (körlemesine), elle nodülü tutarak igne sokmak, hastanin hayatini tehlikeye atar. Bir igne ile nodülün içine girilerek biyopsi alinir, anestezi yapilmadan uygulanir, incelikli bir çalisma gerektirir, çok agrili bir uygulama degildir.”

“Takip yada ameliyata karar vermek gerekiyor”

Burada amacin; nodülün durumuna göre takip mi yoksa ameliyat mi yapacaklarina karar vermek oldugunu dile getiren Op. Dr. Esen, söyle konustu: “Iyi huylu da olsa 30 milimden sonraki nodüllerde ameliyat öneririz, büyük nodüller; nefes darligi ve sikisma hissi yapabilir, 30 milimden sonra bu nodüller kötü huyluya da dönebilir. Nodülün durumuna göre takip veya ameliyat öneriyoruz, ameliyat edilmeyecek durumda ise aralikli takip önerilir. Büyük nodüllerde ameliyat sirasinda kanama riski olabilir, ameliyat sonrasi hasta normal yasamina döner ve ilaç kullanmaya devam eder.”

“Memede kitleye igneli biyopsi yapiliyor”

Süpheli bulgularin el muayenesi ile saptanamadigi durumlarda igne ile biyopsi yapabildiklerini ifade eden Op. Dr. Esen, radyoloji doktorlarinin ultrason veya mamografi sonrasinda hastadan biyopsi alinmasini önermeleri durumunda ultrason esliginde igne ile veya Tru Cut Biyopsi; (kalin igne biyopsisi) yaptiklarini söyledi.

Normalde igne biyopsisinin radyoloji doktorlarinin yaptigi bir uygulama oldugunu ancak aldigi özel egitim ile bu islemi kendisinin de yaptigini söyleyen Op. Dr. Esen, “Islem sonrasi bulgular, iyi huylu, süpheli (atipik) ya da kötü huylu olarak rapor edilir. Islem süresi farkli yöntemlere göre degisiyor ve yaklasik 20-40 dakika sürüyor Her islemde oldugu gibi bunda da kanama riski gibi riskler vardir. Uygulama öncesi hasta bu konuda bilgilendirilir.” ifadelerini kullandi.

Op. Dr. Esen, igne biyopsisinin faydalarini söyle özetledi: “Hizli bir yöntem olmasi, çogunlukla agrisiz olmasi, genel anestezi gerektirmemesi, tekrar edilebilir olmasi, çabuk bir sekilde sonuç vermesi ve teshis için çogunlukla dogru bilgi vermesi.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile