Trol yasağı, saroz'daki Verimliliği Artırdı Çanakkale

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali İşmen, Saroz Körfezi'nde verimliliğin yüksek olmasında, bu bölgenin 10 yıldır trol avcılığına yasak olmasının etkili olduğunu bildirdi.
İşmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TUBİTAK'ın desteğiyle 2006-2010 yılları arasında 'Saroz Körfezi (Kuzey Ege Denizi) Demersal Balıklarının Biyo-Ekolojisi ve Populasyon Dinamiğinin Belirlenmesi' adıyla bir proje yürüttüklerini anımsattı.
Bölgedeki balıkçılığın genel durumunu ortaya koymak ve buradaki su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir bir balıkçılık için yürüttükleri projeyi tamamladıklarını anlatan İşmen, projeden elde edilen verilere göre, Saroz Körfezi'nin uzun bir süre daha trol avcılığına kapalı kalması gerektiğinin ortaya çıktığını vurguladı.
Prof. Dr. İşmen, şunları kaydetti:
'Bu çalışmada, Kuzey Ege Denizindeki Saroz Körfezi içinde yayılım gösteren demersal balıkların birim av, stok miktarları ile mevsimsel ve vertikal dağılımları saptanarak, stoklarının mevcut durumu ortaya konmuştur. Ayrıca, aylık olarak gerçekleştirilen ölçümlerle bir veri tabanı oluşturularak, ekonomik öneme sahip demersal balıkların boy dağılımları, boy ağırlık ilişkileri, büyüme-ölüm parametreleri, ilk eşeysel olgunluk boyları, üreme zamanları ve beslenme alışkanlıkları belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarının, balıkçılık yönetimine yönelik stratejilerin ve politikaların geliştirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir.'
Hem dünyada, hem de Türkiye'de su ürünleri avcılık üretiminin yıllar itibariyle azalma eğilimde olduğuna işaret eden İşmen, 'Balık stoklarındaki bu azalmanın en büyük nedenlerinden birisi de artan av gücünün neden olduğu aşırı avcılıktır' dedi.
Prof. Dr. İşmen, Ege Denizi'nin Türkiye'deki trol balıkçılığı açısından oldukça önemli bir av sahası olduğunu ve Türkiye'de denizlerden elde edilen dip balıklarının yaklaşık yarısının buradan karşılandığını belirterek, şöyle konuştu:
'Ege Denizi'nin en temiz bölgelerden birisini oluşturan Saroz Körfezi, hidrografik özellikleri ve körfeze dökülen akarsuların getirdiği bol besin tuzları nedeniyle tür bakımından zengin önemli bir balıkçılık alanıdır. Öyle ki av sezonunda Saroz Körfezi'ne Çanakkale bölgesi dışından Karadeniz ve Marmara'dan gelen balıkçılar, bu verimli av sahalarında avlanmaktadır. Bu dönemlerde, artan av gücü, bölgede yıpranmış olan balık stoklarında aşırı avcılığa neden olmaktadır.'

-117 BALIK TÜRÜ ÖRNEKLENDİ-

Prof. Dr. Ali İşmen, çalışma süresince toplam 52 familyaya ait 117 balık türünün örneklendiğini ve örneklenen türlerin 20 adedinin kıkırdaklı, 97 adedinin ise kemikli balık türü olduğunun saptandığını bildirdi.
Prof. Dr. İşmen, genel olarak, Kuzey Ege'deki trol av sahalarında yürütülen önceki çalışmalar ile karşılaştırıldığında, gerçekleştirdikleri araştırmada incelenen tüm baskın türlerin birim alan verimliliklerinin daha yüksek olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
'Saroz Körfezi'nde verimliliğin yüksek olmasının en önemli nedenlerinden birisi olarak, bu bölgenin 10 yıldır trol avcılığına yasak olması gösterilebilir. Bu durum demersal balık türleri üzerinde av baskısının büyük oranda azalmasına neden olmuştur. Ayrıca, körfezin akıntı sistemi ve meriç nehrinin karasal besin girdilerinin etkisi de biyolojik üretimi artıran diğer önemli nedenler arasında sayılabilir.'
Ege Denizinin bazı bölgelerinde 15 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında trol avcılığının yasaklandığını hatırlatan İşmen, şu bilgileri verdi:
'Tespit edilen bulgular göz önüne alındığında dip trolüne yasak zaman aralığının 2 ay uzatılmasının, bu türlerin üreme zamanını daha iyi kapsayacağı söylenebilir. Bu durumda, Kuzey Ege Denizi'nin trol avcılığına açık sahalarında sadece türlerin yumurtlama zamanı dikkate alındığında dip trolüne yasak zaman aralığının 1 Mart - 30 Eylül tarihleri arası oması önerilebilir. Ancak, daha gerçekçi uygulanabilir bir yönetim stratejisinin belirlenebilmesi için bölgenin sosyo-ekonomik durumunun da araştırılması gerekmektedir.'
Prof. Dr. Ali İşmen, Saroz Körfezi'nde stokların korunması ve sürdürülebilir avcılık için uygulanan trol yasağının olumlu etkilerinin olduğunu dile getirdi.

22.09.2010 10:58:27
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile