Troya'da Bulunan Zemin Mozaigi Kazilarin Dönüm Noktasi Olacak

Troya Müzesi Müdürü Ridvan Gölcük: 'Burasi 150 yildir kazilan bir yer. Artik Tunç Çagi Troya'sini çok iyi biliyoruz. Asagi Sehir hakkinda bilgimiz daha sinirliydi. Simdi o büyük Asagi Sehir'deyiz. Troya kazilari için bundan böyle bir kirilma ani yasanabilir. Bu büyük kenti, asagi kenti çok daha iyi ögrenmemize firsat verebilir' Kazi Heyeti Baskani Prof. Dr. Rüstem Aslan: 'Buradaki kazilarda buna benzer kalintilar var fakat bu kadar Asagi Sehir bölgesinin hemen hemen disinda ve hatta bittigi yerde böyle bir buluntu, bir dönüm noktasi olacak'

BURAK AKAY - Çanakkale merkeze bagli Tevfikiye köyünde yer alan, 5 bin 500 yillik geçmise sahip Troya Antik Kenti kazisi için dönüm noktasi olacagi düsünülen zemin mozaigi gün isigina çikarildi.

Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Kültür Mirasi Listesi'nde bulunan, açik hava müzesi niteligindeki Troya Antik Kenti'nde kazi çalismalari tarihe isik tutuyor.

Antik kentin girisindeki "Asagi Sehir" bölgesinde Troya Müzesi Müdürlügü ile Troya Antik Kenti Kazi Baskanliginca yapilan kazida, Helenistik ve Roma dönemlerine ait bir yapinin zemininde mozaik bulundu.

Müze Müdürü Ridvan Gölcük, AA muhabirine, yilbasindan itibaren Troya bölgesinde arkeolojik verilerin kesfinin sürdügünü söyledi.

Gölcük, Müze Müdürlügünün baskanliginda, Troya Kazi Baskanliginin danismanliginda ortak çalisma yürüttüklerini belirterek, "Su anda Troya Ören Yeri ve Troya Müzesi sinirlarina oldukça yakin bir alandayiz. Ana kentin sinirlarinin disindayiz fakat Asagi Sehir sinirlari içindeyiz. Üzerinde bulundugumuz bölgede geç Roma, erken Bizans dönemlerine iliskin buluntular söz konusu ve onlardan birinin yanindayiz. Bizans dönemine ait belki de bir villanin taban mozaigi kaziliyor." dedi.

Troya'da Tunç Çagi yerlesimini çok iyi bildiklerini vurgulayan Gölcük, bu ünlü kentin etrafinda sürekli bir yapilasma oldugunu aktardi.

Özellikle milattan önce 7'nci yüzyildan itibaren bir Troya turizminin söz konusu oldugunu dile getiren Gölcük, söyle devam etti:

"Bu kentin yani basina yerlesmek, bu kenti ziyaret etmek sadece Roma Imparatorlugu degil dönemin entelektüelleri, komutanlari bu kentte olup, bu kentin hikayesini görmeyi, dinlemeyi çok arzuluyorlardi. Dolayisiyla hemen etrafinda bir yerlesim gerçeklesmis. Tam bu noktada Roma ve Bizans villalarindan olusan bir mahalle söz konusu. Troya kentinin hikayesi çok ünlüydü. Roma ve Bizans döneminde Atina Tapinagi'nda Troya Savasi'na katilanlarin savas aletleri vardi. Priamos'un kizi Kassandra'nin baglandigi kaya, ziyaret edilen merkezler arasindaydi. Troya turizmi açisindan Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir noktadayiz. Bulundugumuz yerin anlami bu. Bu noktanin bir diger önemi sanirim su olacak, burasi 150 yildir kazilan bir yer. Artik Tunç Çagi Troya'sini çok iyi biliyoruz. Asagi Sehir hakkinda bilgimiz daha sinirliydi. Simdi o büyük Asagi Sehir'deyiz. Troya kazilari için bundan böyle bir kirilma ani yasanabilir. Bundan sonra bu büyük kenti, asagi kenti çok daha iyi ögrenmemize firsat verebilir."

- "Helenistik ve Roma döneminin görkemli mozaikli yapilari, villalari var"

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve Troya Antik Kenti Kazi Heyeti Baskani Prof. Dr. Rüstem Aslan ise Troya'nin, dünyanin en ünlü antik kentlerinden olduguna dikkati çekti.

Mitolojik hikayesi ile özellikle Troya Savasi sonrasinda kentin Ilyada Destani'ndaki öyküsünün burayi ziyaret merkezlerinden biri haline getirdigini anlatan Aslan, "Burasi yaklasik 2 bin 800 yildir bir anlamda turizmin, kültürel turizminin merkezi haline geliyor. Büyük Iskender'in, Augustus'un, özellikle Helenistik ve Roma dönemlerindeki en önemli isimlerin ziyaretlerinden de bunu çok iyi anliyoruz." diye konustu.

Aslan, Tunç Çagi Troya'sinda 150 yildir özellikle kale yerlesiminin kazildigini ve bu çalismalarin detayli yayinlarinin yapildigini belirtti.

Asagi Sehir bölgesinin ise görkemli sur duvarlariyla çevrili oldugundan çok az kazildigini aktaran Aslan, sunlari kaydetti:

"Çanakkale Troya Müzesinin kazisi ve bizim önümüzdeki yillarda devam ettirecegimiz bu kazilar bir dönüm noktasi. Çünkü özellikle Helenistik ve Roma dönemlerinin görkemli mozaikli yapilari, villalari, dönem için büyük gösterisli yapilarinin oldugunu biliyoruz. Su anda zaten erken Bizans dönemi mozaik yapisinin kazisini gerçeklestirdik. Su açidan da bir dönüm noktasi olacak, özellikle önümüzdeki yillarda Helenistik ve Roma dönemleri Asagi Sehir kazilarini daha da yogunlastirilarak en azindan buradaki ziyaretçilere Helenistik ve Roma Troya'sinin görkemini göstermis olacagiz. Buradaki kazilarda buna benzer kalintilar var fakat bu kadar Asagi Sehir bölgesinin hemen hemen disinda ve hatta bittigi yerde böyle bir buluntu, bir dönüm noktasi olacak. Bundan sonraki kazi stratejisi açisindan gerçekten önemli bir buluntu. Bu mozaigi Troya ve bu kent için bir dönüm noktasi olarak tanimlayabiliriz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile